Ζελένσκι προς Γερμανούς: Είμαστε απογοητευμένοι, ζητάμε μεγαλύτερη στήριξη στο εμπάργκο του ρώσικου πετρελαίου
14.04.2022
19:35
Κριτική από τον Ουκρανό πρόεδρο στη Γερμανία μετά τις αντιδράσεις για τον «persona non grata» Σταϊνμάιερ - Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο - Απηύθυνε νέα έκκληση για όπλα
Με τις ρωσικές θηριωδίες να συνεχίζονται, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε νέα δραματική έκκληση στη Δύση για αποστολή όπλων, ενώ εν μέσω τεταμένου κλίματος με τη Γερμανία, μετά την ακύρωση του ταξιδιού του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Κίεβο, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση του Βερολίνου όσον αφορά στην απουσία επαρκούς στήριξης στο εμπάργκο στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου.
Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος άσκησε σκληρή κριτική στις ευρωπαϊκές χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο «κερδίζοντας έτσι χρήματα πάνω στο αίμα ανθρώπων».
Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Ζελένσκι - αναφερόμενος στη Γερμανία και την Ουγγαρία - τις κατηγόρησε ότι εμπόδισαν τις προσπάθειες για εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου.
Όσον αφορά στην πόλη-φάντασμα Μαριούπολη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.
«Κανείς δεν ξέρει πόσοι σκοτώθηκαν» συμπλήρωνει, πάντως, ο Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επανέλαβε, ακόμη, τις εκκλήσεις για την παροχή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι δεν τα προμηθεύονται αρκετά γρήγορα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να βοηθήσουν και βοηθούν», είπε και πρόσθεσε: «χρειαζόμαστε νωρίτερα, πιο γρήγορα τα όπλα. Η λέξη κλειδί είναι τώρα».
Αναδιπλώνεται το Κίεβο μετά τις γερμανικές αντιδράσεις για τον «persona non grata» Σταϊνμάιερ
Σε κινήσεις αναδίπλωσης επιδίδεται το Κίεβο που επιχειρεί να ρίξει τους τόνους μετά τον φανερό εκνευρισμό του Βερολίνου λόγω της απόφασης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αντιμετωπίσει ως «persona non grata» τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ο οποίος ακύρωσε, τελευταία στιγμή, την επίσκεψή του στην Ουκρανία.
«Δεν μας προσέγγισε επίσημα ο Γερμανός πρόεδρος ή το γραφείο του Γερμανού προέδρου για την επίσκεψή του» δήλωσε, από την πλευρά του, σε δημοσιογράφους ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Ουκρανός πρόεδρος προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Πολωνίας και τριών άλλων χωρών της Βαλτικής.
Νωρίτερα, ο στενός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Σέρχι Λεσένκο, αρνήθηκε σε συνέντευξή του στο CNN τους ισχυρισμούς της γερμανικής πλευράς ότι ο Ζελένσκι δεν δέχεται τον Σταϊνμάιερ στα ουκρανικά εδάφη.
Παράλληλα, πηγές κοντά στον Ζελένσκι λένε ότι δεν έγινε επίσημη προσέγγιση στον Ουκρανό πρόεδρο για συνάντηση.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το Κίεβο αναμένει νέο οπλισμό από τη Γερμανία και την ίδια στιγμή επιδιώκεται μια τετ α τετ συνάντηση ανάμεσα σε Ζελένσκι και Όλαφ Σολτς, με τον τελευταίο ωστόσο να χαρακτηρίζει ενοχλητική την ουκρανική κίνηση για τον Σταϊνμάιερ.
Το χρονικό όξυνσης του κλίματος
Έντονες αντιδράσεις πυροδότησε στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας η κίνηση του Κιέβου να αντιμετωπίσει ως «ανεπιθύμητο» τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Το ηλεκτρισμένο κλίμα δεν άργησε να φανεί, με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, να σπεύδει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, μιλώντας για ενοχλητική απόφαση από πλευράς Ζελένσκι, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν σχεδιάζει να μεταβεί άμεσα στην Ουκρανία, τη στιγμή που οι αξιωματούχοι της εμπόλεμης χώρας τον περιμένουν για να εγκριθεί νέο πακέτο στρατιωτικής ενίσχυσης. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γερμανός πρόεδρος «πάγωσε» το ταξίδι που προγραμμάτιζε στην Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του, κατά το προηγούμενο 24ωρο, ο Σταϊνμάιερ δήλωσε ειδικότερα ότι μαζί με τους ομολόγους τους της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας επρόκειτο την Πέμπτη να ταξιδέψουν στο Κίεβο, προκειμένου να συναντήσουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία προκειμένου να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ουκρανία. Ήμουν έτοιμος για αυτό, αλλά προφανώς - και πρέπει να το λάβω υπ' όψιν - αυτό δεν ήταν επιθυμητό από το Κίεβο», δήλωσε ειδικότερα ο Γερμανός πρόεδρος από την Πολωνία.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι το επιτελείο Ζελένσκι επιδιώκει συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο. Θεωρεί, ωστόσο, ανεπιθύμητο τον πρόεδρο της Γερμανίας, τον πολιτικό-ανώτατο εκπρόσωπο του γερμανικού κράτους.
Στο Κίεβο ανέμεναν τον Όλαφ Σολτς για τη λήψη αποφάσεων με τις οποίες θα ενεργοποιείτο η αποστολή από το Βερολίνο βαρέων όπλων για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
«Ο πρόεδρός μας περιμένει τον καγκελάριο ώστε να μπορέσει να λάβει άμεσα πρακτικές αποφάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η αποστολή όπλων», δήλωσε, νωρίτερα, ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι στο γερμανικό δίκτυο ZDF.
Το Βερολίνο αποστέλλει ήδη αμυντικά όπλα στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των συντονισμένων και ενταντικών προσπαθειών του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί ο Σταϊνμάιερ είναι ανεπιθύμητος τη στιγμή που περιμένουν τον Σολτς στο Κίεβο...
Οι καλές σχέσεις με τον Πούτιν
Όπως γράφει το αμερικανικό μέσο Politico, οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν τον Σταϊνμάιερ ως πολιτικό που έχει καλές σχέσεις με το καθεστώς Πούτιν, ειδικά πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Εξευτελιστική χαρακτηρίζεται, πάντως, από το αμερικανικό δημοσίευμα η κίνηση του Κιέβου για τον Σταϊνμάιερ, τον ανώτατο σε αξίωμα εκρόσωπο του γερμανικού κράτους.
Ο πολιτικός είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών που προωθούσε την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, και η Μπούντεσταγκ εκλάμβάνει την κίνηση του Ζελένσκι ως προσβολή, ενώ ο Σταϊνμάιερ σχεδίαζε μυστικό ταξίδι στην Ουκρανία, μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες ανάμεσα σε Γερμανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους.
Η αντίδραση του Όλαφ Σολτς δεν άργησε να φανεί καθώς χαρακτήρισε ενοχλητική την απόφαση του Κιέβου.
Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του, ο Σολτς, στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό RBB24, ξακαθάρισε ότι δεν σχεδιάζει επίσκεψη στην Ουκρανία, στο άμεσο μέλλον. Όπως είπε, είχε επισκεφθεί το Κίεβο μία βδομάδα πριν από ξέσπασμα του πολέμου και πρόσθεσε πως συνομιλεί τηλεφωνικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τον Ζελένσκι.
Για τον καγκελάριο, η στάση του Κιέβου είναι «κάπως εκνευριστική». «Ο πρόεδρος επιθυμούσε να πάει στο Κίεβο (...) θα ήταν καλό να τον υποδεχθούν», πρόσθεσε.
Το γεγονός ότι ο Ζελένσκι επικοινώνησε την απόφασή του για τον Σταϊνμάιερ, λίγες ώρες προτού ο τελευταίος ταξιδέψει στην Ουκρανία, επέτεινε το κλίμα δυσαρέσκειας στο Βερολίνο.
Ενδεικτική του κλίματος ενόχλησης είναι και η αντίδραση του Μίχαελ Ροτ, του επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας, ο οποίος είπε, επίσης, με τη σειρά του, ότι είναι απογοητευμένος με την απόφαση Ζελένσκι.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ από την πλευρά της είπε πως είχε συζητήσει το σχεδιαζόμενο ταξίδι με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο και θεωρούσε πως «είχε νόημα». Εξέφρασε τη «λύπη» της διότι δεν έγινε.
Ο Ρολφ Μίτσενιχ, εξέχον στέλεχος του SPD, χαρακτήρισε επίσης «λυπηρό» το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε ο κ. Σταϊνμάιερ, κρίνοντας πως «αδικεί τους στενούς και μεγεθυνόμενους δεσμούς των δύο χωρών μας». Επιπλέον, ο κ. Μίτσενιχ προειδοποίησε την ουκρανική κυβέρνηση εναντίον οποιασδήποτε «επέμβασης σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα στη χώρα μας».
Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, κορυφαίο στέλεχος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), εταίρου στην κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς, τόνισε πως η χειρονομία πιθανόν διέγραψε το ενδεχόμενο να γίνει όντως επίσκεψη του καγκελάριου στο Κίεβο. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο καγκελάριος μιας κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει το FDP θα ταξίδευε σε μια χώρα που ανακήρυξε ανεπιθύμητο πρόσωπο τον αρχηγό του κράτους μας», είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Από πλευράς αντιπολίτευσης, ο Φρίντριχ Μερτς, ο αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), μίλησε για «διπλωματική προσβολή», σπεύδοντας να συμπληρώσει δηκτικά στην εφημερίδα Rheinische Post πως το επεισόδιο δείχνει τις «πολύ βαθιές επιφυλάξεις» των κρατών της ανατολικής Ευρώπης για την πολιτική του SPD έναντι της Ρωσίας.
Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς υπεραμύνθηκε της απόφασης να μην γίνει δεκτός ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, το αξίωμα του οποίου έχει κυρίως εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά το Κίεβο να προσκαλέσει τον καγκελάριο Σολτς. «Ο πρόεδρός μας αναμένει (στο Κίεβο) τον καγκελάριο, ώστε να μπορέσουν να ληφθούν άμεσες, χειροπιαστές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων αποφάσεων για την παράδοση όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Αρεστόβιτς στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD χθες Τετάρτη.
Ειδήσεις σήμερα:
110 χρόνια από το ναυάγιο του Τιτανικού σε 16 φωτογραφίες
Κίνα: Τι τρέχει στα αλήθεια στη Σαγκάη - Γιατί είναι τόσο τρομοκρατημένοι οι Κινέζοι
Δολοφονία Καρολάιν: Στο βήμα του μάρτυρα σήμερα η σύμβουλος ψυχικής υγείας που παρακολουθούσε το ζευγάρι
Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος άσκησε σκληρή κριτική στις ευρωπαϊκές χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο «κερδίζοντας έτσι χρήματα πάνω στο αίμα ανθρώπων».
Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Ζελένσκι - αναφερόμενος στη Γερμανία και την Ουγγαρία - τις κατηγόρησε ότι εμπόδισαν τις προσπάθειες για εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου.
Όσον αφορά στην πόλη-φάντασμα Μαριούπολη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.
«Κανείς δεν ξέρει πόσοι σκοτώθηκαν» συμπλήρωνει, πάντως, ο Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επανέλαβε, ακόμη, τις εκκλήσεις για την παροχή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι δεν τα προμηθεύονται αρκετά γρήγορα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να βοηθήσουν και βοηθούν», είπε και πρόσθεσε: «χρειαζόμαστε νωρίτερα, πιο γρήγορα τα όπλα. Η λέξη κλειδί είναι τώρα».
Αναδιπλώνεται το Κίεβο μετά τις γερμανικές αντιδράσεις για τον «persona non grata» Σταϊνμάιερ
Σε κινήσεις αναδίπλωσης επιδίδεται το Κίεβο που επιχειρεί να ρίξει τους τόνους μετά τον φανερό εκνευρισμό του Βερολίνου λόγω της απόφασης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αντιμετωπίσει ως «persona non grata» τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ο οποίος ακύρωσε, τελευταία στιγμή, την επίσκεψή του στην Ουκρανία.
«Δεν μας προσέγγισε επίσημα ο Γερμανός πρόεδρος ή το γραφείο του Γερμανού προέδρου για την επίσκεψή του» δήλωσε, από την πλευρά του, σε δημοσιογράφους ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Ουκρανός πρόεδρος προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Πολωνίας και τριών άλλων χωρών της Βαλτικής.
Νωρίτερα, ο στενός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Σέρχι Λεσένκο, αρνήθηκε σε συνέντευξή του στο CNN τους ισχυρισμούς της γερμανικής πλευράς ότι ο Ζελένσκι δεν δέχεται τον Σταϊνμάιερ στα ουκρανικά εδάφη.
Παράλληλα, πηγές κοντά στον Ζελένσκι λένε ότι δεν έγινε επίσημη προσέγγιση στον Ουκρανό πρόεδρο για συνάντηση.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το Κίεβο αναμένει νέο οπλισμό από τη Γερμανία και την ίδια στιγμή επιδιώκεται μια τετ α τετ συνάντηση ανάμεσα σε Ζελένσκι και Όλαφ Σολτς, με τον τελευταίο ωστόσο να χαρακτηρίζει ενοχλητική την ουκρανική κίνηση για τον Σταϊνμάιερ.
Το χρονικό όξυνσης του κλίματος
Έντονες αντιδράσεις πυροδότησε στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας η κίνηση του Κιέβου να αντιμετωπίσει ως «ανεπιθύμητο» τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Το ηλεκτρισμένο κλίμα δεν άργησε να φανεί, με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, να σπεύδει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, μιλώντας για ενοχλητική απόφαση από πλευράς Ζελένσκι, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν σχεδιάζει να μεταβεί άμεσα στην Ουκρανία, τη στιγμή που οι αξιωματούχοι της εμπόλεμης χώρας τον περιμένουν για να εγκριθεί νέο πακέτο στρατιωτικής ενίσχυσης. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γερμανός πρόεδρος «πάγωσε» το ταξίδι που προγραμμάτιζε στην Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του, κατά το προηγούμενο 24ωρο, ο Σταϊνμάιερ δήλωσε ειδικότερα ότι μαζί με τους ομολόγους τους της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας επρόκειτο την Πέμπτη να ταξιδέψουν στο Κίεβο, προκειμένου να συναντήσουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία προκειμένου να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ουκρανία. Ήμουν έτοιμος για αυτό, αλλά προφανώς - και πρέπει να το λάβω υπ' όψιν - αυτό δεν ήταν επιθυμητό από το Κίεβο», δήλωσε ειδικότερα ο Γερμανός πρόεδρος από την Πολωνία.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι το επιτελείο Ζελένσκι επιδιώκει συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο. Θεωρεί, ωστόσο, ανεπιθύμητο τον πρόεδρο της Γερμανίας, τον πολιτικό-ανώτατο εκπρόσωπο του γερμανικού κράτους.
Στο Κίεβο ανέμεναν τον Όλαφ Σολτς για τη λήψη αποφάσεων με τις οποίες θα ενεργοποιείτο η αποστολή από το Βερολίνο βαρέων όπλων για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
«Ο πρόεδρός μας περιμένει τον καγκελάριο ώστε να μπορέσει να λάβει άμεσα πρακτικές αποφάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η αποστολή όπλων», δήλωσε, νωρίτερα, ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι στο γερμανικό δίκτυο ZDF.
Το Βερολίνο αποστέλλει ήδη αμυντικά όπλα στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των συντονισμένων και ενταντικών προσπαθειών του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί ο Σταϊνμάιερ είναι ανεπιθύμητος τη στιγμή που περιμένουν τον Σολτς στο Κίεβο...
Οι καλές σχέσεις με τον Πούτιν
Όπως γράφει το αμερικανικό μέσο Politico, οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν τον Σταϊνμάιερ ως πολιτικό που έχει καλές σχέσεις με το καθεστώς Πούτιν, ειδικά πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Εξευτελιστική χαρακτηρίζεται, πάντως, από το αμερικανικό δημοσίευμα η κίνηση του Κιέβου για τον Σταϊνμάιερ, τον ανώτατο σε αξίωμα εκρόσωπο του γερμανικού κράτους.
Ο πολιτικός είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών που προωθούσε την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, και η Μπούντεσταγκ εκλάμβάνει την κίνηση του Ζελένσκι ως προσβολή, ενώ ο Σταϊνμάιερ σχεδίαζε μυστικό ταξίδι στην Ουκρανία, μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες ανάμεσα σε Γερμανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους.
Η αντίδραση του Όλαφ Σολτς δεν άργησε να φανεί καθώς χαρακτήρισε ενοχλητική την απόφαση του Κιέβου.
Εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του, ο Σολτς, στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό RBB24, ξακαθάρισε ότι δεν σχεδιάζει επίσκεψη στην Ουκρανία, στο άμεσο μέλλον. Όπως είπε, είχε επισκεφθεί το Κίεβο μία βδομάδα πριν από ξέσπασμα του πολέμου και πρόσθεσε πως συνομιλεί τηλεφωνικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τον Ζελένσκι.
Για τον καγκελάριο, η στάση του Κιέβου είναι «κάπως εκνευριστική». «Ο πρόεδρος επιθυμούσε να πάει στο Κίεβο (...) θα ήταν καλό να τον υποδεχθούν», πρόσθεσε.
Το γεγονός ότι ο Ζελένσκι επικοινώνησε την απόφασή του για τον Σταϊνμάιερ, λίγες ώρες προτού ο τελευταίος ταξιδέψει στην Ουκρανία, επέτεινε το κλίμα δυσαρέσκειας στο Βερολίνο.
Ενδεικτική του κλίματος ενόχλησης είναι και η αντίδραση του Μίχαελ Ροτ, του επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας, ο οποίος είπε, επίσης, με τη σειρά του, ότι είναι απογοητευμένος με την απόφαση Ζελένσκι.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ από την πλευρά της είπε πως είχε συζητήσει το σχεδιαζόμενο ταξίδι με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο και θεωρούσε πως «είχε νόημα». Εξέφρασε τη «λύπη» της διότι δεν έγινε.
Ο Ρολφ Μίτσενιχ, εξέχον στέλεχος του SPD, χαρακτήρισε επίσης «λυπηρό» το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε ο κ. Σταϊνμάιερ, κρίνοντας πως «αδικεί τους στενούς και μεγεθυνόμενους δεσμούς των δύο χωρών μας». Επιπλέον, ο κ. Μίτσενιχ προειδοποίησε την ουκρανική κυβέρνηση εναντίον οποιασδήποτε «επέμβασης σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα στη χώρα μας».
Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, κορυφαίο στέλεχος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), εταίρου στην κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς, τόνισε πως η χειρονομία πιθανόν διέγραψε το ενδεχόμενο να γίνει όντως επίσκεψη του καγκελάριου στο Κίεβο. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο καγκελάριος μιας κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει το FDP θα ταξίδευε σε μια χώρα που ανακήρυξε ανεπιθύμητο πρόσωπο τον αρχηγό του κράτους μας», είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Από πλευράς αντιπολίτευσης, ο Φρίντριχ Μερτς, ο αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), μίλησε για «διπλωματική προσβολή», σπεύδοντας να συμπληρώσει δηκτικά στην εφημερίδα Rheinische Post πως το επεισόδιο δείχνει τις «πολύ βαθιές επιφυλάξεις» των κρατών της ανατολικής Ευρώπης για την πολιτική του SPD έναντι της Ρωσίας.
Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς υπεραμύνθηκε της απόφασης να μην γίνει δεκτός ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, το αξίωμα του οποίου έχει κυρίως εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά το Κίεβο να προσκαλέσει τον καγκελάριο Σολτς. «Ο πρόεδρός μας αναμένει (στο Κίεβο) τον καγκελάριο, ώστε να μπορέσουν να ληφθούν άμεσες, χειροπιαστές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων αποφάσεων για την παράδοση όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε ο κ. Αρεστόβιτς στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD χθες Τετάρτη.
Ειδήσεις σήμερα:
110 χρόνια από το ναυάγιο του Τιτανικού σε 16 φωτογραφίες
Κίνα: Τι τρέχει στα αλήθεια στη Σαγκάη - Γιατί είναι τόσο τρομοκρατημένοι οι Κινέζοι
Δολοφονία Καρολάιν: Στο βήμα του μάρτυρα σήμερα η σύμβουλος ψυχικής υγείας που παρακολουθούσε το ζευγάρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr