Πόλεμος στην Ουκρανία - Σολτς κατά Πούτιν: «Είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου»

Πόλεμος στην Ουκρανία - Σολτς κατά Πούτιν: «Είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου»

Η οικονομική και στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας θα συνεχιστεί, δηλώνει ο Γερμανός καγκελάριος, όμως λέει ότι το Βερολίνο δεν θα δώσει άρματα Leopard στο Κίεβο

scholz_arthro
Επί τάπητος έχει τεθεί το ζήτημα των εγκλημάτων πολέμου από τους Ρώσους στα ουκρανικά εδάφη μετά τις θηριωδίες σε σειρά πόλεων. Με τη θέση των ΗΠΑ συντάσσεται η Γερμανία, καθώς ο Όλαφ Σολτς επαναλαμβάνει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου. 

Η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά την Ουκρανία, μολονότι έχει ουσιαστικά φτάσει στο μέγιστο αριθμό των όπλων που μπορεί να της παράσχει από τα δικιά της αποθέματα και πλέον βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αμυντικές βιομηχανίες, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος μετά την τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλους δυτικούς ηγέτες, νωρίτερα σήμερα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σολτς είπε ότι μεταξύ των όπλων που οι κατασκευάστριες εταιρείες λένε ότι θα μπορούσαν να παραδώσουν γρήγορα –και τα οποία χρειάζεται η Ουκρανία– είναι αντιαρματικά και αμυντικά όπλα. «Θα παράσχουμε τα αναγκαία χρήματα για την αγορά. Ο στόχος είναι να ενισχύσουμε τον ουκρανικό στρατό ώστε να μπορεί να απωθήσει τη ρωσική επίθεση» είπε ο Γερμανός καγκελάριος.

Όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανία θα μπορούσε να στείλει υπερσύγχρονα άρματα Leopard στην Ουκρανία, ο Σολτς είπε ότι το Βερολίνο και οι δυτικές χώρες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι πιο λογικό να παραδίδονται όπλα τα οποία ξέρουν να χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί. Οι σύμμαχοι συντονίζουν τις παραδόσεις, πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Από τη Ρώμη, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία μετείχε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι πιέσεις στο Κρεμλίνο, κυρίως μέσω της υιοθέτησης νέων κυρώσεων.

Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε με τους συμμάχους των ΗΠΑ τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στόχος της επικοινωνίας ήταν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, «να συζητηθεί η συνεχιζόμενη στήριξή μας στην Ουκρανία και οι προσπάθειες να καταστεί υπόλογη η Ρωσία, στο πλαίσιο του στενού συντονισμού μας».

Στις συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου με τους ξένους ηγέτες έγινε για ακόμη μια φορά ξεκάθαρο ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επέμβει, με στρατεύματα, στον πόλεμο και πως η Ρωσία «δεν πρέπει να κερδίσει».

Στη βιντεοκλήση μετείχαν ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, οι πρόεδροι της Πολωνίας και της Ρουμανίας, Αντρέι Ντούντα και Κλάους Γιοχάνις και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Εγκλήματα πολέμου οι σφαγές αμάχων στη Μπούτσα - Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι»

Εκείνοι που διέπραξαν θανάτους αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα είναι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου και πρέπει να λογοδοτήσουν, είχε δηλώσει, πριν από λίγες ημέρες, ο Γερμανός καγκελάριος.

«Είναι κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε» είχε πει, αναφερόμενος στους θανάτους αμάχων στην πόλη στα  βορειοδυτικά του Κιέβου.

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αυτό είναι ένα έγκλημα. Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου που δεν θα δεχθούμε... εκείνοι που το έκαναν πρέπει να λογοδοτήσουν» είχε προσθέσει.



Ειδήσεις σήμερα:

Διαρρήκτης «ανοίγει» δύο μαγαζιά στον Πειραιά σε ένα μήνα - Βίντεο ντοκουμέντο

Σταθερό το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, μείωση στη Θεσσαλονίκη

Ο Τζόνι Ντεπ έφερε στη δίκη βίντεο με την Χερντ σε μεταμεσονύκτιες συναντήσεις με τον Μασκ και τον Φράνκο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης