Πόλεμος στην Ουκρανία - Στη μαρτυρική Μπούτσα ο Σαρλ Μισέλ: «Η Ρωσία πρέπει να τιμωρηθεί για τα εγκλήματα πολέμου»

Στην Ουκρανία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Συνομίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Στο επίκεντρο των συνομιλιών οι επιπλέον κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας

«Οι Ρώσοι πρέπει να τιμωρηθούν για τις θηριωδίες, για τα εγκλήματα πολέμου» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος - στο πλαίσιο του ταξιδιού του στην Ουκρανία - επισκέφθηκε τη μαρτυρική πόλη Μπούτσα και συνομίλησε με τον κόσμο που βιώνει την απόλυτη οδύνη της σύρραξης.

Βλέποντας ο ίδιος τη δραματική κατάσταση, σε προάστιο της αιματοβαμμένης ουκρανικής πόλης, προχώρησε σε ανάρτηση στο Twitter, στην οποία περιλαμβάνεται βίντεο με το οποίο εκφράζεται στήριξη στον ουκρανικό λαό.

Στο tweet του ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει ότι ο ίδιος μετέβη στα βομβαρδισμένα εδάφη στην Borodyanka, περιοχή της Μπούτσα.


«Δεν υπάρχουν λόγια για εκφράσω τι νιώθω. Όχι μόνο ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά ως πατέρας, ως άνθρωπος. Έχουν σημειωθεί θηριωδίες, εγκλήματα πολέμου, πρέπει να τιμωρηθούν» γράφει ο Μισέλ στο Twitter.

Μαζί με τις ΗΠΑ και οι Βρυξέλλες αναφέρονται σε εγκλήματα πολέμου και εστιάζουν στην ανάγκη να ενταθούν οι πιέσεις στο Κρεμλίνο.

Η ΕΕ υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι θα αναπτύξει το Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία για άμεση υποστήριξη και ανοικοδόμηση της χώρας.

Πριν από λίγες εβδομάδες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει από την Μπούτσα ότι οι θάνατοι αμάχων στην ουκρανική πόλη έδειξαν το «απάνθρωπο πρόσωπο» του ρωσικού στρατού, ενώ δεσμεύτηκε να στηρίξει το Κίεβο στον αγώνα για την υπεράσπιση των «συνόρων της Ευρώπης».

Κατά την επίσκεψή της στην Μπούτσα, η Φον ντερ Λάιεν ήταν εμφανώς συγκλονισμένη από όσα αντίκρισε σε μια πόλη όπου οι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα.

Αναλυτικά όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση Ζελένσκι-Μισέλ

Η κλιμακούμενη ρωσική επιθετικότητα αλλά και η ενίσχυση των πιέσων από τη Δύση σε βάρος του Κρεμλίνου βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στον Ουκρανό πρόεδρο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έφτασε στο Κίεβο, σε μια επιπλέον κίνηση στήριξης.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, στο πλαίσιο των κατ'ιδίαν συνομιλιών, ότι δεν έχει δει, ούτε έχει ακούσει κάτι σχετικά με το προσχέδιο με τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου που το Κρεμλίνο λέει ότι έστειλε στο Κίεβο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η Μόσχα αναμένει «μια απάντηση» αφού παρέδωσε το έγγραφο αυτό στην ουκρανική πλευρά.

«Εκφράζω την εμπιστοσύνη και τον θαυμασμό μου προς τον Ζελένσκι. Η Ουκρανία θα νικήσει στη μάχη, δεν είστε μόνοι. Είμαστε στο πλευρό σας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σχετικό tweet του Σαρλ Μισέλ από τη συνάντηση στο Κίεβο. Στην ανάρτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεχωρίζει η φωτογραφία της αγκαλιάς ανάμεσα σε εκείνον και τον Ζελένσκι, κάτι που συμβολίζει την αλληλεγγύη. 






Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον Μισέλ, ο Ζελένσκι είπε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ αποτελεί «προτεραιότητα» της χώρας του.

«Είναι προτεραιότητα για το κράτος μας, για την ισχύ του λαού μας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στο Ντονμπάς. Συνεχίζουν τα πυρά με ρουκέτες σε όλη τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, περίπου 120.000 άνθρωποι βρίσκονται υπό πολιορκία μόνο στη Μαριούπολη. Τα εγκλήματα που λαμβάνουν χώρα εκεί είναι πολύ χειρότερα από ό, τι στη Μποροντιάνκα», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι μίλησε και για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λέγοντας: «Θέλουμε πραγματικά να εγκριθεί το επόμενο, ισχυρό, έκτο πακέτο κυρώσεων το συντομότερο δυνατό. Ζητάμε πλήρες εμπάργκο στην ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το πετρέλαιο πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί στο έκτο πακέτο. Χωρίς αυτό, πιστεύουμε πως το πακέτο δεν θα είναι ισχυρό, αλλά θα είναι κενό».

Ο Μισέλ από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα κάνει «ό,τι μπορεί» ώστε η Ουκρανία «να κερδίσει τον πόλεμο» και επισήμανε ότι η ΕΕ έχει δώσει μέχρι τώρα στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ στο Κίεβο.

«Δεν είστε μόνοι, είμαστε μαζί σας και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να σας στηρίξουμε και να φροντίσουμε ώστε η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο», τόνισε ο Μισέλ.

Στην τετ-α-τετ συνάντηση Ζελένσκι-Μισέλ συζητήθηκαν οι επιπλέον κυώσεις σε βάρος της Μόσχας, όπως και η ενίσχυση της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο. 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα καταφέρει να διχάσει» την ΕΕ, διαβεβαίωσε εξάλλου ο Μισέλ, χαιρετίζοντας εν παρόδω την ικανότητα των «27» να λαμβάνουν αποφάσεις «όλοι μαζί και ομόφωνα» σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Tεστ DNA για τη Μαλένα και την Ίριδα θα ζητήσει o Μάνος Δασκαλάκης

Γιατρός-ήρωας γίνεται «ασπίδα» για τραυματισμένη Ουκρανή στο Χάρκοβο - Δείτε βίντεο

Μπαράζ υπερπτήσεων από τουρκικά F-16 πάνω από Ζουράφα, Παναγιά και Οινούσσες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr