Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για 20.000 νεκρούς στη Μαριούπολη – Φρικαλεότητες καταγγέλλει ο δήμαρχος

Η ουκρανική πλευρά καταγγέλλει ότι οι βομβαρδισμοί από ρωσικά αεροσκάφη έχουν αυξηθεί πάνω από 50% τις τελευταίες ώρες - Αγωνία για τους εγκλωβισμένους στο Azovstal - Μετά το Ντονμπάς στόχος του Πούτιν η «απελευθέρωση» των Ρώσων της… Μολδαβίας

Εφιαλτική είναι η εικόνα στην πολιορκημένη Μαριούπολη, με τον δήμαρχο της πόλης να επικαλείται δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων που καταγγέλλουν φρικαλεότητες που είδαν και εξακολουθούν να βλέπουν.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά δύσκολη». Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος της πόλης παραμένει στους Ουκρανούς, παρότι η ρωσική πλευρά υποστήριζε πριν ένα 24ωρο ότι την έχουν καταλάβει. 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί των ρωσικών αεροσκαφών έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 50% τις τελευταίες ώρες, ενώ κύριος στόχος τους είναι οι υποδομές.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Μαριούπολης, μιλώντας στο BBC, είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 20.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί στην πόλη, ενώ το 90% της αστικής υποδομής έχει καταστραφεί. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι έγινε επέκταση του τάφου κοντά στην πόλη, για να ενταχθούν 200 ακόμη σοροί. 

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο έκανε λόγο για φρικαλεότητες. «Υπάρχουν ήδη δηλώσεις από αυτόπτες μάρτυρες στη Μαριούπολη για τις φρικαλεότητες που είδαν και εξακολουθούν να βλέπουν, δυστυχώς».

Περίπου 1.000 άμαχοι είναι εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο της Azovstal 

Δραματική παραμένει η κατάσταση στο εργοστάσιο της Azovstal.  Σύμφωνα με την επίτροπο του ουκρανικού κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Λιουντμίλα Ντενίσοβα, περίπου 1.000 άμαχοι βρίσκονται παγιδευμένοι στο εργοστάσιο. Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένοι. Ακόμη, 500 στρατιώτες βρίσκονται τραυματισμένοι στο καταφύγιο, χωρίς νερό και τροφή.

Από την πλευρά της, η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να τηρήσει «οποιαδήποτε στιγμή» μια εκεχειρία «σε ολόκληρο ή σε τμήμα» του εργοστασίου  -του τελευταίου προπύργιου των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη- για να επιτρέψει στους ενόπλους να φύγουν από τον χώρο μαζί με άλλους πολίτες που παραμένουν εκεί, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας και ορισμένων δυτικών χωρών ότι η Ρωσία απαγορεύει στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη είναι «αβάσιμοι», μετέδωσε το TASS.  «Το σημείο εκκίνησης για αυτήν την ανθρωπιστική παύση θα είναι να υψώσουν λευκές σημαίες οι ουκρανικοί ένοπλοι σχηματισμοί σε όλο ή σε τμήμα του Αζοφστάλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο, που διαβεβαίωσε ότι οι πολίτες που θα απομακρυνθούν θα έχουν την επιλογή να μεταφερθούν σε εδάφη είτε από ουκρανικό είτε από ρωσικό έλεγχο. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες θα έχουν καλή μεταχείριση και οι τραυματίες θα λάβουν φροντίδα.

«Αυτή η ανθρωπιστική πρωτοβουλία από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας ισχύει 24 ώρες το 24ωρο», συνεχίζει το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι «λεωφορεία και αυτοκίνητα», καθώς και ασθενοφόρα, είναι μόνιμα διαθέσιμα και έτοιμα «να μεταφέρουν ανθρώπους».

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι έχει διαβιβάσει αυτή την πρόταση στην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ, στον ΟΗΕ, στον ΟΑΣΕ και στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και ότι αυτό το μήνυμα θα μεταδίδεται κάθε 30 λεπτά «από όλα τα ραδιοφωνικά δίκτυα προς τους ουκρανικούς ένοπλους σχηματισμούς του Αζοφστάλ».

Θηριωδίες κατά αμάχων στη Μαριούπολη καταγγέλλει ο Ζοζέπ Μπορέλ

Την ευρωπαϊκή στήριξη στην έκκληση της Ουκρανίας προς τη Ρωσία προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής εκκένωση των αμάχων της Μαριούπολης εξέφρασε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, που κατήγγειλε τη Ρωσία για θηριωδίες εναντίον αμάχων υπό το πρόσχημα της δηθεν «απελευθέρωσης» της πόλης.

Ο Μπορέλ τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα ανθρωπιστικοί διάδρομοι στο εργοστάσιο του Azovstal και σε άλλες περιοχές της πόλης αλλά και της Ουκρανίας, με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις κατάπαυσης του πυρός.

Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ασφαλής πρόσβαση για όσους παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Εδώ και εβδομάδες, ο κόσμος έχει γίνει μάρτυρας μιας σκληρής παράνομης επίθεσης στη Μαριούπολη από τη Ρωσία που οδήγησε σε ευρεία καταστροφή της πόλης, συμπεριλαμβανομένων θηριωδιών εναντίον αμάχων, υπό το στρεβλό πρόσχημα της «απελευθέρωσης» της πόλης. Χιλιάδες από τους κατοίκους του έχουν απελαθεί στη Ρωσία ή εκτοπίστηκαν βίαια στις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές της Ουκρανίας» αναφέρει. Επιπροσθέτως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «παρά το μακελειό που προκάλεσε η Ρωσία, περισσότεροι από 100.000 πολίτες παραμένουν στη Μαριούπολη».

«Επαινούμε την Ουκρανία για τις προσπάθειές της να βρει μια διπλωματική λύση για την εκκένωση αμάχων και λυπούμαστε που η Ρωσία δεν ανταποδίδει» αναφέρει.

Ειδήσεις σήμερα:

Το περίεργο τηλεφώνημα της Ρούλας Πισπιρίγκου στον γιατρό ενώ ξεψυχούσε η Τζωρτζίνα


Οι διαμαρτυρίες των επιβατών του «Super Express» που προσάραξε στην Τήνο - Δείτε βίντεο


Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη - Νεκρός 15χρονος από πυροβολισμό στο κεφάλι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr