Σε λίστα αναμονής 8.300 Αμερικανοί… για ένα φάρμακο

Η οικονομική κρίση που χτύπησε την Αμερική πριν τρία χρόνια όχι μόνο δεν αποτελεί παρελθόν, μα συνεχίζει να την ταλανίζει μέχρι και σήμερα....

Η οικονομική κρίση που χτύπησε την Αμερική πριν τρία χρόνια όχι μόνο δεν αποτελεί παρελθόν, μα συνεχίζει να την ταλανίζει μέχρι και σήμερα. Πολλές αμερικανικές πολιτείες έχουν αναγκαστεί να προβούν σε περικοπή των κονδυλίων τους όσον αφορά στην υγεία. Πιο συγκεκριμένα, περικόπτεται η χορήγηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων κατάλληλων για ασθενείς  θετικούς στον ιό HIV του ΑΙDS, καθώς το κόστος τους είναι τεράστιο και δυσχεραίνει την καταπονημένη οικονομία. Η κρατική κάλυψη των φαρμάκων προβλέπεται για ασθενείς με χαμηλά ετήσια
 εισοδήματα.

Σαν αποτέλεσμα, 8.300 άνθρωποι -αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα των ΗΠΑ- σε 13 πολιτείες είναι πια σε λίστες αναμονής, ούτως ώστε να καταφέρουν να λάβουν τα απαιτούμενα για την κατάστασή τους αντιρετροϊκά. Ειδικοί επισημαίνουν πως ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, αλλά πολλές άλλες πολιτείες δεν δημιούργησαν καν λίστες ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς απλώς αποκλείστηκαν.

Πολιτείες όπως το Ιλινόι, η Τζώρτζια και η Φλόριντα μείωσαν τον ετήσιο προϋπολογισμό τους τη στιγμή που στη Γιούτα και την Αλαμπάμα δημιούργησαν εκ νέου λίστες αναμονής. Αξιοσημείωτο είναι πως στη Φλόριντα η λίστα ασθενών που έχουν ανάγκη από χορήγηση αντιρετροϊκών είναι η μεγαλύτερη σε ολόκληρη την Αμερική.

Σύμφωνα με κρατικές αμερικανικές πηγές, αυτή τη στιγμή καλύπτονται από προγράμματα χορήγησης φαρμάκων περίπου 174.000 ασθενείς. Όμως, ακριβώς λόγω της κρίσης, ο αριθμός των ενδιαφερόμενων αυξάνεται συνεχώς καθώς πολλοί από τους πάσχοντες έχασαν τη δουλειά τους και κατ’ επέκταση την ασφάλισή τους. Επιπλέον, τα οικονομικά της Αμερικής χειροτεύρεσαν από το 2008 και μετά με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να καλύψει όλους όσους  έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με ανεξάρτητους φορείς που γνωρίζουν το αντικείμενο, οι πολιτείες ακολουθούν κοντόφθαλμη λογική. Υποστηρίζουν πως βοηθώντας τους ασθενείς, εκείνοι ισορροπούν τα συμπτώματά τους, είναι ικανοί να εργάζονται και άρα να έχουν ασφάλιση που θα καλύπτει με τη σειρά της τα φάρμακά τους. Επίσης, επισημαίνουν πως όσο πιο γρήγορα αρχίσει ο ασθενής να λαμβάνει την αγωγή του μετά τη διάγνωση της κατάστασής του, τόσο πιο σίγουρο είναι πως δεν θα μολύνει κι άλλους γύρω του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr