Ουκρανία: Κρίσιμη επιχείρηση για την απομάκρυνση αμάχων από το Αζοφστάλ ετοιμάζει σήμερα το Κίεβο

Ουκρανία: Κρίσιμη επιχείρηση για την απομάκρυνση αμάχων από το Αζοφστάλ ετοιμάζει σήμερα το Κίεβο

Περίπου 100.000 κάτοικοι στη Μαριούπολη διατρέχουν «θανάσιμο κίνδυνο» εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών και των ανθυγιεινών συνθηκών - Στόχος βομβαρδισμών σημείο ελέγχου σε χωριό στην επαρχία Κουρσκ

Ουκρανία: Κρίσιμη επιχείρηση για την απομάκρυνση αμάχων από το Αζοφστάλ ετοιμάζει σήμερα το Κίεβο
Η Ουκρανία ελπίζει σήμερα να απομακρύνει αμάχους που έχουν καταφύγει στις εκτεταμένες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, οι οποίοι βρίσκονται μαζί με τους τελευταίους πολεμιστές που υπερασπίζονται αυτήν την πόλη-λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία. «Σήμερα προγραμματίζεται επιχείρηση για να απομακρύνουμε τους αμάχους από το εργοστάσιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε έπειτα από συνάντηση που είχε χθες, Πέμπτη, στο Κίεβο με τον Ζελένσκι ότι εντατικές συνομιλίες διεξάγονται για να καταστεί δυνατή η εκκένωση της χαλυβουργίας Azovstal, την οποία σφυροκοπούν οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν καταλάβει την Μαριούπολη. Την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε «κατ' αρχήν» για ανάμειξη του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην εκκένωση του εργοστασίου Αζοφστάλ.



Κλείσιμο
Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, περίπου 100.000 κάτοικοι σε όλη την πόλη διατρέχουν «θανάσιμο κίνδυνο» εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών και των ανθυγιεινών συνθηκών. Το δημοτικό συμβούλιο περιγράφει επίσης ως "καταστροφική" την έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων που αντιμετωπίζει η πόλη.



Στόχος βομβαρδισμών σημείο ελέγχου σε χωριό στην επαρχία Κουρσκ

Στόχος βομβαρδισμών έγινε σήμερα σημείο ελέγχου σε χωριό στην επαρχία Κουρσκ της Ρωσίας, που συνορεύει με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής. «Όλμοι εκτοξεύθηκαν εναντίον σημείου ελέγχου στο χωριό Κρουπέτς», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουρσκ Ρομάν Σταροβόιτ. Ο Σταροβόιτ επεσήμανε ότι Ρώσοι συνοριοφύλακες και ο στρατός απάντησαν στα πυρά. «Δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές», τόνισε ο ίδιος.

Βομβαρδισμοί στο Κίεβο, μετά την επίσκεψη Γκουτέρες στην πόλη


Φόβοι ότι η Μόσχα δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο να κάνει την Ουκρανία «περίκλειστη» χώρα, να την αποκλείσει δηλαδή ολοκληρωτικά από τη Μαύρη Θάλασσα, αρχίζουν να εκφράζουν και πάλι από τη νύχτα, μετά τις νέες επιθέσεις στο Μικολάιφ, βορειοδυτικά της Χερσώνας και στην Οδησσό. Η εντύπωση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επικεντρωθεί αποκλειστικά πλέον στο ανατολικό μέτωπο για τον έλεγχο του Ντονμπάς διαψεύδονται στην πράξη, καθώς μετά την κατάληψη της Μαριούπολης παρατηρούνται μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων προς την περιοχή της Ζαπορίζια, στο κέντρο της Ουκρανίας. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι υπήρξαν το βράδυ της Πέμπτης και βομβαρδισμοί μέχρι και στο Κίεβο – σημειώθηκαν μετά την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.



Μαζί με τους φόβους ότι ο ρωσικός στρατός θα κινηθεί και προς τα νοτιοδυτικά, επανέρχεται η ανησυχία όμως και για το ενδεχόμενο εισβολής στην Υπερδνειστερία, μία περιοχή της Μολδαβίας με αυτόνομο καθεστώς και ισχυρό φιλορωσικό στοιχείο για το οποίο η Μόσχα θεωρεί ότι καταπιέζεται από τις αρχές της χώρας. Η κυβέρνηση της Μολδαβίας εγκατέλειψε εξ αυτού του λόγου μόλις πρόσφατα την ουδετερότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας και τάχθηκε υπέρ του Κιέβου και της Δύσης. Όπως αναφέρθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στα νότια της χώρας, το Μικολάιφ χτυπήθηκε από πολλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Smerch τη νύχτα, ενώ πλήγματα δέχθηκε και η Οδησσός.

Τα χτυπήματα αυτά ήρθαν μετά τις επιθέσεις του ουκρανικού στρατού εναντίον ρωσικών δυνάμεων στην Χερσώνα και τον βομβαρδισμό γέφυρας η οποία συνέδεε τη Μελιτόπολη με την Κριμαία και χρησιμοποιούνταν από τις δυνάμεις εισβολής για την τροφοδοσία των στρατευμάτων.



Η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και ενώ η πίεση στο Ντονμπάς γίνεται όλο και πιο έντονη με τις ουκρανικές δυνάμεις να περιμένουν τη δυτική βοήθεια για να οργανώσουν την άμυνά τους, γίνεται μετά τις πολύ ακραίες προειδοποιήσεις της Μόσχας προς τη Δύση ότι θα χτυπηθούν στρατιωτικές βάσεις χωρών που στέλνουν όπλα στο Κίεβο. Μεταξύ αυτών των προειδοποιήσεων ήταν και η έμμεση πλην σαφής απειλή που διατυπώθηκε από τον ίδιο τον Πούτιν για χρήση μέχρι και πυρηνικών όπλων.

Την Πέμπτη έγινε πάντως γνωστό ότι ο Μπάιντεν θα ζητήσει από το αμερικανικό Κογκρέσο την αποστολή βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 33 δισ. δολαρίων, από τα οποία τα 20 αφορούν σε στρατιωτικό υλικό, κυρίως βαρέα όπλα. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του δεν μετέχει στον πόλεμο, αλλά δεν μπορεί να μείνει παθητικός παρατηρητής στην επίθεση που δέχεται η Ουκρανία. Χαρακτήρισε δε «ανεύθυνες» τις ρωσικές προειδοποιήσεις περί 3ου Παγκοσμίου Πολέμου και περί της ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων.





Ειδήσεις σήμερα:

Πού θα γίνουν οι συγκεντρώσεις των συνδικάτων για την Πρωτομαγιά

Στο φως η κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη: «Στοργική μάνα η Πισπιρίγκου, ήμουν ο μόνος που την είδα να κλαίει»

Τα 3 «κλειδιά» για τις Πανελλαδικές εξετάσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης