Πόλεμος στην Ουκρανία - Μαριούπολη: «Έζησα στη φρίκη», μαρτυρία γυναίκας που βγήκε από το Αζοφστάλ

Η απομάκρυνση των 100 πρώτων αμάχων από το εργοστάσιο επιτεύχθηκε την Κυριακή, με τον Ουκρανό πρόεδρο να στέλνει μήνυμα ελπίδας - Τη Δευτέρα αναμένεται νέα επιχείρηση εκκένωσης 

«Είχα να δω πολύ καιρό τον ήλιο. Ό,τι έζησα ήταν φριχτό. Ο τρόμος ήταν ασύλληπτος», στα λόγια αυτά συμπυκνώνεται ο εφιάλτης 37χρονης που επί σειρά ημερών βίωνε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό τρόμου στην εγκατάσταση χαλυβουργίας του Αζοφστάλ εκεί όπου χιλιάδες ταλαιπωρημένοι πολίτες ζουν με την ελπίδα να μην χαθούν στο σκοτάδι.

Η απομάκρυνση των 100 πρώτων αμάχων από το εργοστάσιο, όπου οι εγκλωβισμένοι αναγκάζονται να υφίστανται άθλιες συνθήκες, επιτεύχθηκε την Κυριακή, με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να στέλνει μήνυμα ελπίδας.

Ωστόσο, η εκκένωση από άλλα σημεία της Μαριούπολης διακόπηκε για το πρωί της Δευτέρας.

Το γενικότερο αίσθημα ανασφάλειας, λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών που πλήττουν τη Μαριούπολη, δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσο είναι εφικτό να απομακρυνθούν από την πόλη - χωρίς να πληγούν από ρωσικά πυρά - κάτοικοι.

Οι πρώτες εικόνες και βίντεο από την επιχείρηση εκκένωσης από την εγκατάσταση χαλυβουργίας κυκλοφόρησαν στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Ξαφνικά, φαίνεται ο κόσμος να απομακρύνεται από το σκοτάδι, να ανεβαίνει στο φως και στη συνέχεια - με τη βοήθεια μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων και του Ερυθρού Σταυρού - να οδηγείται στα λεωφορεία για να μεταφερθεί στην ανατολική Ουκρανία.




Μητέρες με τα βρέφη τους, νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άμαχοι, βγαίνουν σταδιακά από τον εφιάλτη.

Μια από αυτούς και η 37χρονη Νατάλια Ουσμάνοβα που, μιλώντας στο Reuters, τόνισε ότι φοβήθηκε πως η εγκατάσταση χαλυβουργίας θα κατέρρεε ολοσχερώς.

«Φοβόμουν πάρα πολύ όταν η εγκατάσταση άρχισε να τρίζει. Είχαμε να δούμε τόσο καιρό τον ήλιο. Ζούσα εκεί κοντά, εργαζόμουν στο εργοστάσιο όλη μου τη ζωή, όμως δεν φανταζόμουν τα όσο τραγικά θα συνέβαιναν» συμπλήρωσε η γυναίκα.

Νωρίτερα, η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι 80 άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη. «Ογδόντα πολίτες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά διασώθηκαν», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι «αυτοί που ήθελαν να φύγουν προς τις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του Κιέβου παραδόθηκαν σε εκπροσώπους του ΟΗΕ».



Την ικανοποίησή του εξέφρασε, νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την επιχείρηση εκκένωσης από το Αζοφστάλ, ενώ μίλησε για μια πρώτη ομάδα 100 ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο για να κατευθυνθούν προς τη Ζαπορίζια. «Αύριο θα τους συναντήσουμε στη Ζαπορίζια. Είμαστε ευγνώμονες! Μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, οι στρατιώτες βοηθούν στην επιχείρηση εκκένωσης από το εργοστάσιο» συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.


Όπως έγινε, ακόμη, γνωστό από τις ουκρανικές αρχές, περίπου 1.000 άμαχοι και 500 στρατιώτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής. 

Παράλληλα, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 100.000 κατοίκους που ζουν γενικότερα στη Μαριούπολη  χωρίς νερό, ρεύμα και χωρίς να έχουν πρόσβαση σε τρόπους επικοινωνίας, ύστερα από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς. 

Η κόλαση στη Μαριούπολη δεν σταματά να υπενθυμίζει τη βαρβαρότητα του πολέμου. Τα πτώματα παραμένουν στους δρόμους, ενώ ο ακριβός αριθμός των ανθρώπων που χάθηκαν από τα πυρά παραμένει άγνωστος.

Υπενθυμίζεται ότι οι δορυφορικές εικόνες από τα ερείπια του Αζοφστάλ, που κυκλοφόρησαν από την αμερικανική υπηρεσία Maxar Technologies, ήταν πραγματικά σοκαριστικές. 



Την ίδια ώρα, στους μαζικούς τάφους, στη Μαριούπολη, τοποθετούνται σοροί χωρίς οι συγγενείς τους να έχουν καταφέρει να τους αποχαιρετήσουν και χωρίς να έχει υπάρξει ταυτοποίηση.

Ρεύμα, τρόποι επικοινωνίας, πετρέλαιο όλα απουσιάζουν από την πόλη. Κάτοικοι ζούν στα υπόγεια για να σωθούν από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς.

Από τον πληθυσμό των 450.000 κατοίκων, πριν από τον πόλεμο, έχει υπάρξει δραματική συρρίκνωση λόγω των επιθέσεων και οι άνθρωποι που ζουν στη Μαριούπολη υπολογίζεται ότι φτάνουν πλέον στους 100.000.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης κάνει λόγο για 20.000 νεκρούς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. «Οι πολίτες που έφυγαν λένε ότι η κόλαση υπάρχει και βρίσκεται στη Μαριούπολη» είπε ακόμη ο δήμαρχος.

Στρατηγικής σημασίας αποδεικνύεται, πάντως, η Μαριούπολη για τη Ρωσία καθώς με την προσάρτηση της συγκεκριμένης περιοχής στα εδάφη της Μόσχας θα ανοίξει ένας σημαντικός διάδρομος ανάμεσα στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία.

Ειδήσεις σήμερα

Σοκαριστικό τροχαίο: Φωτογραφίες και βίντεο από το δυστύχημα στη ΛΕΑ με θύμα 59χρονο

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι στην ΕΡΤ: Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσουμε, αυτό θα γίνει στο άμεσο μέλλον

Σεξουαλική ζωή με πρόγραμμα: Ο Βραζιλιάνος ινφλουένσερ με τις εννέα γυναίκες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr