«Ρωγμές» στην Ορθοδοξία από τον «φιλοπόλεμο» Κύριλλο και τα σχέδια για την «Τρίτη Ρώμη»

«Ρωγμές» στην Ορθοδοξία από τον «φιλοπόλεμο» Κύριλλο και τα σχέδια για την «Τρίτη Ρώμη»

Ο μεγαλοϊδεατισμός του Πατριάρχη Μόσχας και η στήριξη του πολέμου στην Ουκρανία - Η ΕΕ ετοιμάζει κυρώσεις εις βάρος του - Πυρά και από τον Πάπα Φραγκίσκο που τον αποκάλεσε «παπαδοπαίδι του Πούτιν»

«Ρωγμές» στην Ορθοδοξία από τον «φιλοπόλεμο» Κύριλλο και τα σχέδια για την «Τρίτη Ρώμη»
Σάλο στους κόλπους των Χριστιανικών Εκκλησιών αλλά και σε όλη την Ευρώπη έχει προκαλέσει η φιλοπόλεμη στάση του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου που στέκεται στο πλευρό του Πούτιν «ευλογώντας» τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με δηλώσεις και πύρινους λόγους που δεν συνάδουν με έναν Προκαθήμενο Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά παραπέμπουν σε στρατιωτική ορολογία.

Η «συμπόρευση» του Προκαθημένου της Ρωσικής Εκκλησίας με τον πρόεδρο Πούτιν, εκτός από ρωγμές στην Ορθοδοξία, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Πατριάρχη Μόσχας, στο πλαίσιο ενός έκτου πακέτου μέτρων ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Από την άλλη, η εμψύχωση των Ρώσων στρατιωτών στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας από τον 75χρονο Πατριάρχη Μόσχας, στενό συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, με τρόπο που ενθαρρύνει ουσιαστικά και δεν δικαιολογεί απλώς τις αιματοχυσίες κατά των Ουκρανών, προκάλεσε την αντίδραση και του Βατικανού με δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, ενώ η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επικρίνει τον Πάπα Φραγκίσκο, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποίησε λάθος τόνο, όταν προέτρεψε τον Πατριάρχη Κύριλλο να μην γίνει το «παπαδοπαίδι» του Πούτιν, προειδοποιώντας το Βατικανό ότι τέτοια σχόλια θα έβλαπταν τον διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών.

Το σχέδιο του Πατριάρχη Κυρίλλου για την «Τρίτη Ρώμη»

«Πρωταγωνιστής» σε μία πολεμοχαρή ιστορία, όπου Ορθόδοξοι σκοτώνουν Ορθοδόξους είναι το Πατριαρχείο της Μόσχας και ο Πατριάρχης Κύριλλος, που καλεί τον πιστούς στην Ρωσία να συσπειρωθούν με την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η επίθεση αφορά στον παρακμιακό και ανήθικο δυτικό πολιτισμό, όπως τον κρίνει.

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Πατριάρχη Κυρίλλου αφορά στην επέκταση της Ρωσικής Εκκλησίας, σε μέρη τα οποία ανήκουν στην πνευματική και διοικητική δικαιοδοσία άλλων Πατριαρχείων, και μάλιστα των πρεσβυγενών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία της λεγόμενης Τρίτης Ρώμης και της προσπάθειας επιβολής της Ρωσικής Εκκλησίας και ανάδειξής της ως πρωταγωνίστριας στον χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Εκκλησία της Ελλάδος από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία αναφέρθηκε στον ρόλο του Πατριάρχη Μόσχας, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να δικαιολογεί τον πόλεμο, καταδικάζοντας την στάση του. Όπως έλεγαν στο protothema.gr εκκλησιαστικοί παράγοντες σχολιάζοντας την προσέγγιση της Μόσχας «η Εκκλησία της Ρωσίας και πολλοί Ιεράρχες της έχουν μία λογική ελίτ που παραπέμπει σε εποχή Τσάρου, πολύ μακρινή από την προσέγγιση των ελληνικών πραγμάτων που Μητροπολίτες και Ιεράρχες προέρχονται κατά κύριο λόγο μέσα από τον λαό». Εξάλλου από τις αρχές Μαρτίου με επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προς τον Πατριάρχη Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία ζητείται η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Βατικανό: Πραγματική η πρόθεση του Πάπα να πάει στη Μόσχα να συναντήσει τον Πούτιν

«Με τη Μόσχα η στιγμή είναι δύσκολη, αλλά οι σχέσεις δεν έχουν παγώσει» επισήμανε ο πρωθυπουργός του Βατικανού.«Είπαμε ότι ο πάπας είναι πρόθυμος να πάει στη Μόσχα, περιμένουμε την αντίδραση της Μόσχας», το μήνυμα που στέλνει το Βατικανό.«Υπάρχει η διάθεση του πάπα να πάει στη Μόσχα, να συναντήσει προσωπικά τον Πούτιν. Περιμένουμε να αντιδράσουν και να μας πουν τι θέλουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βατικανού, ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν. «Δεν νομίζω ότι πέρα από αυτό, ο Ποντίφικας μπορεί να λάβει κάποια άλλη πρωτοβουλία. Με τη Μόσχα η στιγμή είναι δύσκολη, αλλά οι σχέσεις δεν έχουν παγώσει», πρόσθεσε.

«Σχίσμα» του Πάπα με τη Μόσχα - Αποκάλεσε τον Κύριλλο «παπαδοπαίδι του Πούτιν»

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία «απάντησε» χθες, στον Πάπα Φραγκίσκο, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποίησε λάθος τόνο, όταν προέτρεψε τον Πατριάρχη Κύριλλο να μην γίνει το «παπαδοπαίδι» του Πούτιν, προειδοποιώντας το Βατικανό ότι τέτοια σχόλια θα έβλαπταν τον διάλογο μεταξύ των εκκλησιών.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera ότι ο Κύριλλος, ο οποίος έχει εκδηλώσει την υποστήριξή του στον πόλεμο στην Ουκρανία, «δεν μπορεί να γίνει το παπαδοπαίδι του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν». Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τόνισε ότι είναι λυπηρό το γεγονός πως ενάμιση μήνα μετά την απευθείας συνομιλία του Φραγκίσκου με τον Κύριλλο, ο Πάπας υιοθέτησε έναν τέτοιο τόνο. «Ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε έναν λανθασμένο τόνο για να μεταφέρει το περιεχόμενο αυτής της συνομιλίας», δήλωσε το Πατριαρχείο της Μόσχας, αν και δεν ανέφερε ρητά το σχόλιο για το «παπαδοπαίδι» «Τέτοιες δηλώσεις είναι απίθανο να συμβάλουν στην εγκαθίδρυση ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα απαραίτητος αυτή τη στιγμή» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Κυρώσεις από Ε.Ε.

Κλείσιμο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου στο πλαίσιο ενός έκτου πακέτου μέτρων ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το AFP.

Ο νέος κατάλογος, ο οποίος πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τις χώρες μέλη, περιλαμβάνει 58 πρόσωπα, ανάμεσά τους πολλούς ρώσους στρατιωτικούς αλλά και τη σύζυγο, την κόρη και έναν γιό του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Σε αυτόν περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor, ο Αντρέι Λίποφ. Σύμφωνα με τις κυρώσεις επιβάλλεται απαγόρευση εισόδου σε χώρες της ΕΕ και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων. Πάνω από χίλια πρόσωπα έχουν ήδη ενταχθεί στην ευρωπαϊκή «μαύρη λίστα».

Ο πατριάρχης Κύριλλος, «ένας επί μακρόν σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει γίνει ένας από τους κυρίαρχους υποστηρικτές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», υπογραμμίζεται στο έγγραφο. Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών έχει αυξήσει τα κηρύγματά του που υποστηρίζουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στις 27 Φεβρουαρίου, έκανε λόγο για έναν αγώνα κατά των «δυνάμεων του κακού» που αντιτίθενται στην ιστορική «ενότητα» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Δείτε βίντεο: «Ρωγμές» στην Ορθοδοξία για την «Τρίτη Ρώμη» από τον Κύριλλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης