Ιδεολογικός «εταίρος» του Πούτιν ο Πατριάρχης Κύριλλος

Ιδεολογικός «εταίρος» του Πούτιν ο Πατριάρχης Κύριλλος

Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, η «Τρίτη Ρώμη» και ο ρόλος του Πατριαρχείου Μόσχας

Ιδεολογικός «εταίρος» του Πούτιν ο Πατριάρχης Κύριλλος
Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πέραν του σκοπού της υλοποίησης των σχεδίων του Πούτιν, έχει ως υπόβαθρο και έναν «πόλεμο» που βρίσκεται σε εξέλιξη στο χώρο των Εκκλησιών. Πρωταγωνιστικό πρόσωπο είναι ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, ο οποίος δεν είναι το «παπαδοπαίδι» του Πούτιν, όπως τον αποκάλεσε ο Πάπας Φραγκίσκος αλλά εταίρος του ρώσου προέδρου και ιδεολογικός υποστηρικτής της ρωσικής επιχείρησης κατά της Ουκρανίας.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος που από την αρχή του πολέμου βρέθηκε στο επίκεντρο «ευλογώντας» ουσιαστικά τις αιματοχυσίες, με υποτιθέμενη σημαία, μία μάχη κατά των ομοφυλοφίλων, στην πραγματικότητα είναι κάτι παραπάνω από ενεργούμενο του Πούτιν. Σύμφωνα έγκυρους εκκλησιαστικούς παράγοντες που γνωρίζουν άριστα τα θέματα των Ορθοδόξων Εκκλησιών «ο Κύριλλος είναι ο ιδεολογικός καθοδηγητής του όλου ρωσικού εγχειρήματος».

Όπως λένε εκκλησιαστικοί παράγοντες «Δεν μπορεί ένας Ορθόδοξος Ιεράρχης να διδάσκει τον θάνατο και να υποκινεί σε πολέμους και καταστροφικές συρράξεις». Και μάλιστα σε μία Ορθόδοξη χώρα όπου τις ρίζες της ουκρανικής Ορθοδοξίας, τιμούν σήμερα, οι Ουκρανοί στο άγαλμα της Πριγκίπισσας του Κιέβου Όλγας που βαπτίσθηκε χριστιανή με ανάδοχο τον βυζαντινό Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο. -
Ιδεολογικός «εταίρος» του Πούτιν ο Πατριάρχης Κύριλλος

Στις ιδέες του Πατριάρχη Κυρίλλου για τον «ρωσικό κόσμο», βασίστηκαν και κάποιες ιδέες του προέδρου Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, ότι δηλαδή δεν υπάρχει Ουκρανία και είναι αυτές οι χώρες τμήμα του αποκαλούμενου «ρωσικού κόσμου».

Ο ρόλος του στον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας έχει προκαλέσει σάλο αλλά και την αντίδραση της Ευρωπαική Επιτροπής, η οποία και τον συμπεριέλαβε στα 58 πρόσωπα, στα οποία αποφάσισε να επιβάλλει κυρώσεις για την συμμετοχή τους

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε η εφημερίδα Corriere Della Sera, «ήδη από την αρχή του πολέμου ο Κύριλλος «κουνάει το θυμιατό» για να ευλογήσει τον αγώνα των «λεγομένων παγκόσμιων αξιών» κατά του λόμπι των ομοφυλοφίλων και της «παρέλασης των ομοφυλοφίλων» ως «τεστ ελευθερίας» όπως αυτός εκλαμβάνεται στη διεστραμμένη Δύση.

Όμως τώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να του επιβάλει κυρώσεις με το έκτο «πακέτο» μέτρων ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχει ο κίνδυνος να έλθουν στην επιφάνεια τα φημολογούμενα πλούτη που πάντα αρνιόταν ή απέκρυπτε ο Κύριλλος για χρόνια. Και μιλάμε για 4 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με έκθεση του Forbes του 2006 ή από 4 έως οκτώ δισεκατομμύρια αν ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις της Novaya Gazeta».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ο Πατριάρχης Κύριλλος προσπαθεί να δει οντολογικά τη σύγκρουση, μεταξύ καλού και κακού. Να ερμηνεύσει τον πόλεμο όχι «μόνο ως πολιτικό ζήτημα» αλλά ως «ζήτημα σωτηρίας του ανθρώπου, για το πού θα καταλήξει η ανθρωπότητα», εν ολίγοις, «ένας αγώνας που δεν έχει φυσική αλλά μεταφυσική σημασία».

Στο άρθρο γίνεται λόγος για τα «πάθη» του Πατριάρχη Κύριλλου όπως το χειμερινό και θαλάσσιο σκι, η πολυτελής κατοικία στη Μόσχα και το σαλέ στις ελβετικές Άλπεις, στο καντόνι της Ζυρίχης. Ενώ δεν παραλείπεται η αναφορά στη περίφημη φωτογραφία όπου φορούσε ένα ρολόι Breguet τριάντα χιλιάδων δολαρίων στον καρπό του, το οποίο ως εκ θαύματος εξαφανίστηκε με τη βοήθεια του Photoshop χωρίς ωστόσο να εξαφανιστεί και η αντανάκλαση στο τραπέζι. Το Πατριαρχείο είχε ζητήσει συγγνώμη για το ρετούς, σημειώνεται.

Το σχέδιο του Πατριάρχη Κυρίλλου για την «Τρίτη Ρώμη»

«Πρωταγωνιστής» σε μία πολεμοχαρή ιστορία, όπου Ορθόδοξοι σκοτώνουν Ορθοδόξους είναι το Πατριαρχείο της Μόσχας και ο Πατριάρχης Κύριλλος, που καλεί τον πιστούς στην Ρωσία να συσπειρωθούν με την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η επίθεση αφορά στον παρακμιακό και ανήθικο δυτικό πολιτισμό, όπως τον κρίνει.
Ιδεολογικός «εταίρος» του Πούτιν ο Πατριάρχης Κύριλλος

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Πατριάρχη Κυρίλλου αφορά στην επέκταση της Ρωσικής Εκκλησίας , σε μέρη τα οποία ανήκουν στην πνευματική και διοικητική δικαιοδοσία άλλων Πατριαρχείων, και μάλιστα των πρεσβυγενών, με απώτερο στόχο τη δημιουργία της λεγόμενης Τρίτης Ρώμης και της προσπάθειας επιβολής της Ρωσικής Εκκλησίας και ανάδειξής της ως πρωταγωνίστριας στον χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Η Εκκλησία της Ελλάδος από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία αναφέρθηκε στον ρόλο του Πατριάρχη Μόσχας, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να δικαιολογεί τον πόλεμο, καταδικάζοντας την στάση του.

Όπως λένε εκκλησιαστικοί παράγοντες σχολιάζοντας την προσέγγιση της Μόσχας «η Εκκλησία της Ρωσίας και πολλοί Ιεράρχες της έχουν μία λογική ελίτ που παραπέμπει σε εποχή Τσάρου, πολύ μακρινή από την προσέγγιση των ελληνικών πραγμάτων που Μητροπολίτες και Ιεράρχες προέρχονται κατά κύριο λόγο μέσα από τον λαό». Εξάλλου από τις αρχές Μαρτίου με επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου προς τον Πατριάρχη Μόσχας ζητείται η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

«Σχίσμα» του Πάπα με τη Μόσχα

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία «απάντησε» στον Πάπα Φραγκίσκο, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποίησε λάθος τόνο, όταν προέτρεψε τον Πατριάρχη Κύριλλο να μην γίνει το «παπαδοπαίδι» του Πούτιν, προειδοποιώντας το Βατικανό ότι τέτοια σχόλια θα έβλαπταν τον διάλογο μεταξύ των εκκλησιών. Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera ότι ο Κύριλλος, ο οποίος έχει εκδηλώσει την υποστήριξή του στον πόλεμο στην Ουκρανία, «δεν μπορεί να γίνει το παπαδοπαίδι του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν».

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τόνισε ότι είναι λυπηρό το γεγονός πως ενάμιση μήνα μετά την απευθείας συνομιλία του Φραγκίσκου με τον Κύριλλο, ο Πάπας υιοθέτησε έναν τέτοιο τόνο.«Ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε έναν λανθασμένο τόνο για να μεταφέρει το περιεχόμενο αυτής της συνομιλίας», δήλωσε το Πατριαρχείο της Μόσχας, αν και δεν ανέφερε ρητά το σχόλιο για το «παπαδοπαίδι» «Τέτοιες δηλώσεις είναι απίθανο να συμβάλουν στην εγκαθίδρυση ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα απαραίτητος αυτή τη στιγμή» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Αμεση ήταν η απάντηση από το Βατικανό. «Με τη Μόσχα η στιγμή είναι δύσκολη, αλλά οι σχέσεις δεν έχουν παγώσει» επισήμανε ο πρωθυπουργός του Βατικανού.«Είπαμε ότι ο πάπας είναι πρόθυμος να πάει στη Μόσχα, περιμένουμε την αντίδραση της Μόσχας», το μήνυμα που στέλνει το Βατικανό.

«Υπάρχει η διάθεση του πάπα να πάει στη Μόσχα, να συναντήσει προσωπικά τον Πούτιν. Περιμένουμε να αντιδράσουν και να μας πουν τι θέλουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βατικανού, ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν. «Δεν νομίζω ότι πέρα από αυτό, ο Ποντίφικας μπορεί να λάβει κάποια άλλη πρωτοβουλία. Με τη Μόσχα η στιγμή είναι δύσκολη, αλλά οι σχέσεις δεν έχουν παγώσει», πρόσθεσε.

Κυρώσεις από Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου στο πλαίσιο ενός έκτου πακέτου μέτρων ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το AFP.

Ο νέος κατάλογος, ο οποίος πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τις χώρες μέλη, περιλαμβάνει 58 πρόσωπα, ανάμεσά τους πολλούς ρώσους στρατιωτικούς. Σύμφωνα με τις κυρώσεις επιβάλλεται απαγόρευση εισόδου σε χώρες της ΕΕ και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων. Πάνω από χίλια πρόσωπα έχουν ήδη ενταχθεί στην ευρωπαϊκή «μαύρη λίστα».

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, «ένας επί μακρόν σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει γίνει ένας από τους κυρίαρχους υποστηρικτές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

Ο Πατριάρχης Μόσχας έχει αυξήσει τα κηρύγματά του που υποστηρίζουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στις 27 Φεβρουαρίου, έκανε λόγο για έναν αγώνα κατά των «δυνάμεων του κακού» που αντιτίθενται στην ιστορική «ενότητα» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ευ. Βενιζέλος: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στη δημοκρατία και τον ολοκληρωτισμό

«Η Ορθοδοξία οφείλει να αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως μια Ορθοδοξία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, που δεν μπορεί να ταυτίζεται με μία άλλη Ορθοδοξία του αυταρχισμού και του ολοκληρωτισμού» είπε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην αντιπρόεδρος, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών «Το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο υπό το φως του πολέμου».

Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του, ότι οι ορθόδοξες εκκλησίες των νατοϊκών χωρών της Βαλκανικής και της Κ. Ευρώπης, που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμα το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο, θα αναγκαστούν να το κάνουν, γιατί τώρα πλέον, είναι προφανές ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έπραξε ορθώς, ενώ παραλλήλισε τα καταφύγια της Ουκρανίας με τις πρωτοχριστιανικές κατακόμβες στις οποίες θα ενωθούν οι ορθόδοξοι Ουκρανοί ως θύματα του πολέμου. «Θα καταστεί μια ενιαία Εκκλησία των σύγχρονων κατακομβών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

«Δεν ξέρουμε τι κλιμακώσεις θα έχουμε επί της ακρωτηριασμένης επικράτειας της Ουκρανίας, αλλά η πραγματική επικράτεια του πολέμου, είναι η επικράτεια της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Είναι η σύγκρουση ανάμεσα στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου από την μια μεριά, τον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό από την άλλη».

Αναφερόμενος στο αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι η Ορθοδοξία οφείλει να αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως μια Ορθοδοξία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, που δεν μπορεί να ταυτίζεται με μία άλλη Ορθοδοξία του αυταρχισμού και του ολοκληρωτισμού».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης