Νότια Κορέα: Οι κάτοικοι θα γίνουν έναν χρόνο... νεότεροι με απόφαση του νέου προέδρου

Νότια Κορέα: Οι κάτοικοι θα γίνουν έναν χρόνο... νεότεροι με απόφαση του νέου προέδρου

Ένα χρόνο πίσω θα γυρίσουν το βιολογικό τους ρολόι οι κάτοικοι της Νότιας Κορέας - Προτεραιότητα του Γιουν Σοκ Γεν είναι να καταργήσει το σύστημα της κορεατικής ηλικίας

Νότια Κορέα: Οι κάτοικοι θα γίνουν έναν χρόνο... νεότεροι με απόφαση του νέου προέδρου
Με την σημερινή ορκωμοσία του νέου προέδρου Γιουν Σουκ-γέολ οι πολίτες της Νοτίου Κορέας είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς θα έχουν την ευκαιρία να γυρίσουν το βιολογικό τους ρολόι πίσω κατά 365 ημέρες. Να γίνουν, δηλαδή, νεότεροι κατά ένα χρόνο.

Μία από τις πρώτες προτεραιότητές του νέου ηγέτη της χώρας, όπως εξάλλου έχει δεσμευτεί προεκλογικά, είναι να χαρίσει ένα έτος στους συμπολίτες του.

Η εν αναμονή κυβέρνησή του επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει άμεσα να εισαγάγει τροποποιήσεις στους νόμους που θα καταργήσουν την παραδοσιακή έννοια της «κορεατικής εποχής» υπέρ του ευρέως αποδεκτού συστήματος ενός ατόμου που κλείνει ένα έτος μετά τη γέννησή του υιοθετώντας το διεθνές σύστημα ηλικίας.

Η Νότια Κορέα έχει διαφορετικό σύστημα μέτρησης της ηλικίας

Σύμφωνα με το σύστημα της «κορεατικής ηλικίας», ένα άτομο γίνεται ενός έτους την ημέρα της γέννησής του. Στη συνέχεια, μεγαλώνει κατά ένα έτος την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, ανεξαρτήτως από την ημερομηνία γέννησής του.

Αυτή η παραδοσιακή μέθοδος προσδιορισμού της ηλικίας χρησιμοποιήθηκε σε πολλά κράτη της Ανατολικής Ασίας στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ιαπωνίας, και πιστεύεται ότι πηγάζει από την ιδέα ότι ο χρόνος μέσα στη μήτρα της μητέρας μετράει ως το πρώτο έτος της ζωής του παιδιού.

Ενώ άλλες χώρες έχουν πλέον ευθυγραμμιστεί σε μεγάλο βαθμό με την ιδέα ότι ένα παιδί γίνεται ενός έτους μετά τη γέννησή του, η Νότια Κορέα χρησιμοποιεί και τα δύο συστήματα εναλλακτικά, γεγονός που έχει προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες.

Η νέα κυβέρνηση θα εναρμονιστεί με το διεθνές σύστημα της ηλικίας

Η νέα κυβέρνηση της Σεούλ όμως αποφάσισε να εναρμονιστεί με το διεθνές σύστημα της ηλικίας ενός ατόμου με αφορμή κάποια προβλήματα που προέκυψαν με αφορμή τον εμβολιασμό των πολιτών κατά του κορωνοϊού.

Υπήρξαν πολίτες που δεν μπόρεσαν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της Covid καθώς δεν ήταν «κατάλληλοι» με βάση τη διεθνή τους ηλικία, αλλά έπρεπε να παρουσιάσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους σύμφωνα με την «κορεατική ηλικία».

Αν και στο παρελθόν η κυβέρνηση της Σεούλ προσπάθησε να τροποποιήσει τον νόμο που θεσπίστηκε το 1962 για τον υπολογισμό της ηλικίας ενός ατόμου, είχε σκοντάψει σε νομικά κωλύματα.

Κλείσιμο
Πάντως, έρευνα του ινστιτούτου «Hankook Research» που διεξήχθη τον περασμένο Δεκέμβριο έδειξε ότι το 82% των Κορεατών χρησιμοποιούν το παραδοσιακό σύστημα προσδιορισμού της ηλικίας όταν ρωτήθηκαν πόσο χρονών είναι, ωστόσο το 71% υποστήριξε ότι έφτασε η η ώρα να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την «κορεατική ηλικία» και να στραφούν αποκλειστικά στο διεθνές σύστημα ηλικίας.



Ειδήσεις σήμερα:

Σαββατοκύριακο με 30άρια αλλά και μπόρες στα ηπειρωτικά - Δείτε χάρτες με τις θερμοκρασίες


Υπό έρευνα η καθυστέρηση 10 ημερών της ανακοίνωσης της εξαγοράς του Twitter από τον Μάσκ


Γιατί ξαφνικά οι Ρώσοι ολιγάρχες άρχισαν… να αυτοκτονούν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης