Βόρεια Κορέα: Η Νότια Κορέα έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην Πιονγκιάνγκ για την αντιμετώπιση της έξαρσης κορωνοϊού

Εκτεταμένα lockdown στη Βόρεια Κορέα με 1.213.550 κρούσματα κορωνοϊού και 50 νεκρούς από την ασθένεια - Στους 564.860 όσοι λαμβάνουν θεραπεία - Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέκρινε έντονα την κυβέρνηση και τον τομέα της δημόσιας υγείας για την ανεύθυνη στάση τους

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας προσφέρθηκε να πραγματοποιήσει συνομιλίες σε επίπεδο ομάδων εργασίας με τη Βόρεια Κορέα προκειμένου να βοηθήσει τη γειτονική της χώρα να αντιμετωπίσει το πρώτο επιβεβαιωμένο ξέσπασμα της covid-19.

Το υπουργείο, που είναι αρμόδιο για τη διατήρηση των σχέσεων μεταξύ των δύο Κορέων, επεσήμανε ότι έχει δηλώσει έτοιμο να προσφέρει ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα, από εμβόλια ως κιτ για τη διεξαγωγή τεστ, καθώς και τεχνική συνεργασία. Όπως μετέδωσε χθες Κυριακή το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, άλλοι οκτώ θάνατοι εξαιτίας «πυρετού» καταγράφηκαν στη Βόρεια Κορέα, τέσσερις ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση των πρώτων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην απομονωμένη χώρα.

Στο μεταξύ ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επέκρινε σήμερα τις υγειονομικές αρχές της χώρας για τον τρόπο που διαχειρίζονται την επιδημία, η οποία έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 50 ανθρώπους, και διέταξε την άμεση κινητοποίηση του στρατού, σύμφωνα την ίδια πηγή. Ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης «επέκρινε έντονα την κυβέρνηση και τον τομέα της δημόσιας υγείας για την ανεύθυνη στάση τους».

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου χθες, ο Κιμ Γιονγκ Ουν διαμαρτυρήθηκε έντονα για το γεγονός ότι τα φαρμακεία δεν εφάρμοσαν την εντολή να παραμένουν ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο, ενώ οι αρμόδιοι για τον ανεφοδιασμό με φάρμακα «δεν έχουν σηκώσει τα μανίκια τους και δεν εκτίμησαν σωστά την τρέχουσα κρίση». Παράλληλα διέταξε τον στρατό να «σταθεροποιήσει αμέσως την προμήθεια φαρμάκων» στην Πιονγκγιάνγκ. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αναλάβει προσωπικά τη μάχη κατά της επιδημίας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει προκαλέσει «μεγάλη αναστάτωση» στη χώρα, ο πληθυσμός της οποίας δεν είναι εμβολιασμένος κατά της covid-19.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης επιβλέπει τις έκτακτες συνεδριάσεις του Πολιτικού Γραφείου, που πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά, και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας έχουν μεταδώσει φωτογραφίες του από την επίσκεψη που πραγματοποίησε σε φαρμακείο της Πιονγκγιάνγκ χθες Κυριακή.

«Πυρετός»

Παρά τα εκτεταμένα lockdown, 1.213.550 άνθρωποι στη Βόρεια Κορέα έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και 50 έχουν πεθάνει, ενώ 564.860 λαμβάνουν θεραπεία, μετέδωσε το KCNA, το οποίο δεν αναφέρεται στην covid-19, αλλά μιλά για «πυρετό».

Το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται στην 193η θέση σε σύνολο 195 χωρών, σύμφωνα με περσινή έκθεση του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Τα νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό, ενώ οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι λιγοστές. Σύμφωνα με ειδικούς, η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει καμία θεραπεία για την αντιμετώπιση της covid-19 και δεν έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μαζικά τεστ στον πληθυσμό της.

Μηδενική covid

Η Βόρεια Κορέα έχει αποκοπεί εντελώς από τον υπόλοιπο κόσμο εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια προκειμένου να προστατευθεί από την πανδημία. Όμως ειδικοί εκτιμούσαν ότι ήταν αναπόφευκτο ο ιός να εισέλθει στη χώρα με δεδομένες τις εστίες που οφείλονταν στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού οι οποίες είχαν εμφανιστεί σε γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε την πρόθεσή του να εμπνευστεί από την κινεζική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η Κίνα είναι μία από τις τελευταίες χώρες παγκοσμίως που ακολουθεί την πολιτική «μηδενικής covid», η οποία συνίσταται στην επιβολή γενικευμένου lockdown μετά τον εντοπισμό έστω και λίγων κρουσμάτων, στην προσεκτική ιχνηλάτηση των επαφών και στην απομόνωση των ασθενών. Η Βόρεια Κορέα έχει στο παρελθόν αρνηθεί την προσφορά της Κίνας να της παρέχει εμβόλια κατά της covid-19, ενώ δεν εντάχθηκε και στο πρόγραμμα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όμως το Πεκίνο και η Σεούλ της έτειναν ξανά το χέρι.

Σύμφωνα με τον Γιάνγκ Μου- τζιν καθηγητής Βορειοκορεατικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Σεούλ, η Πιονγκγιάνγκ πιθανότατα θα χρειαστεί βοήθεια για να αντιμετωπίσει την επιδημία, όμως ενδέχεται να μην αρκέσει αυτή που θα της προσφέρει η Κίνα.

«Αν η βοήθεια της Κίνας δεν αρκέσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Βόρεια Κορέα θα χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια από τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ ή διεθνείς οργανισμούς», εκτίμησε. «Όμως το χρονοδιάγραμμα θα είναι καθοριστικό. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα της συνόδου της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ στις 21 Μαΐου θα αποτελέσουν σημαντικό κριτήριο ώστε η Βόρεια Κορέα να αποφασίσει αν θα δεχθεί τη βοήθεια της Νότιας ή όχι», συνέχισε ο ίδιος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί τη Σεούλ στο τέλος της εβδομάδας για να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο της Νότιας Κορέας, τον Γιουν Σοκ-γελ. Παρά την υγειονομική κρίση, νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει ξεκινήσει εκ νέου την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα, η οποία είχε ανασταλεί εδώ και καιρό. Ουάσινγκτον και Σεούλ υποπτεύονται ότι η Πιονγκγιάνγκ προετοιμάζει πυρηνική δοκιμή, η οποία θα είναι η έβδομη στην ιστορία της και η πρώτη μετά το 2017.

Σε αυτό το πλαίσιο η αποδοχή της βοήθειας της Νότιας Κορέας ενδέχεται να θεωρηθεί πλήγμα για το κύρος του βορειοκορεατικού καθεστώτος και να το αναγκάσει να μην προχωρήσει στην πυρηνική δοκιμή, εκτίμησε ο Τσέονγκ Σέονγκ- τζανγκ, ερευνητής του ινστιτούτου Sejong.  «Αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με τη δοκιμή, δεν θα δεχθεί τη βοήθεια της Νότιας Κορέας», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα

Σήμερα η πρότασή της εισαγγελέως για τον Αναγνωστόπουλο και η απόφαση του δικαστηρίου

Νέο Σώμα: Τον Ιούνιο έτοιμη η Δικαστική Αστυνομία

Αποχώρησε για λόγους υγείας η Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου από το Survivor
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr