Τουρκία: Οι δέκα όροι του Ερντογάν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας

Τον δεκάλογο δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah - O πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε στην τουρκική εθνοσυνέλευση και επανέλαβε ότι «ήταν λάθος» που το ΝΑΤΟ δέχθηκε πίσω την Ελλάδα , όταν είχε αποχωρήσει από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας μετά από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Λίστα με 10 όρους «συμμόρφωσης» της Σουηδίας και της Φινλανδίας προκειμένου να συναινέσει η Άγκυρα στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah τη στιγμή που ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στους Σκανδιναβούς, επανέλαβε τη φράση «να μην κάνουν τον κόπο» να μεταβούν στην Τουρκία για συζητήσεις επί του θέματος.  

Μάλιστα, μεταξύ των όρων είναι και η απαγόρευση λειτουργίας ΜΚΟ «με αντιτουρκικό προσανατολισμό» - κάτι που θα μπορούσε να αφορά ακόμα και κυπριακές οργανώσεις, πέρα από τις κουρδικές. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε και πάλι τη Δευτέρα ότι αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, με το επιχείρημα ότι αρνούνται να εκδώσουν στην Τουρκία ανθρώπους που εμπλέκονται στις δραστηριότητες του PKK.  Πρόσθεσε δε, ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επαναλάβει το λάθος που -όπως είπε - έκανε με την Ελλάδα και την Γαλλία, που αποχώρησαν από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας και έγιναν ξανά δεκτές. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Sabah, οι 10 όροι της Άγκυρας προς τη Σουηδία και την Φινλανδία είναι οι εξής:

1. Να πάρουν θέση σχετικά με το PKK, το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

2. Να απαγορεύσουν στα κοινοβούλιά τους εκδηλώσεις που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.

3. Να σταματήσουν τη παροχή βοήθειας στις «Δυνάμεις Λαϊκής Αυτοάμυνας» στη Συρία, οι οποίες -σύμφωνα με την Άγκυρα- συνδέονται με το PKK.

4. Να επιταχύνουν την έκδοση στην Τουρκία ανθρώπων που συνδέονται με "την τρομοκρατία" 

5. Να διακόψουν κάθε επαφή με κουρδικές ομάδες σε Ιράκ και Συρία.

6. Να διακόψουν επαφές με καταζητούμενα ή φυγόδικα μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν FETO, τα οποία σύμφωνα με την Άγκυρα, εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

7. Να μην προχωρούν σε κινήσεις «κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας».

8. Να ξεκινήσουν συνεργασία  με την Τουρκία για την καταπολέμηση της "τρομοκρατίας» - άλλη μία αναφορά στους Κούρδους.

9. Να δεσμεύσουν τραπεζικούς λογαριασμούς οργανώσεων και πολιτών που συνδέονται από την Άγκυρα με τρομοκρατικές οργανώσεις.

10. Να μην επιτρέψουν στις χώρες τους τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων από μη κυβερνητικές οργανώσεις με αντιτουρκικό προσανατολισμό - κάτι που θα μπορούσε να αφορά ακόμα και κυπριακές ΜΚΟ.

Ερντογάν: Ζητήσαμε 30 τρομοκράτες από την Σουηδία , μας τους αρνήθηκαν

Νωρίτερα,   με αφορμή το αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ο πρόεδρος  Ερντογάν, κράτησε και πάλι σκληρή στάση μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο.  Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν ανέφερε: 

«Το ΝΑΤΟ καταβάλλει διάφορες προσπάθειες για την ενίσχυση των ανατολικών συνόρων του. Οι διαρκείς κινήσεις των πόρων της Συμμαχίας στην περιοχή μετά την έναρξη του πολέμπυ στην Ουκρανία, μας δημιουργούν ανάμικτα συναισθήματα, καθώς δεν έχουμε συναντήσει ποτέ - ως μέλη του ΝΑΤΟ - αυτή την εικόνα όσα χρόνια πολεμάμε την τρομοκρατία. Περιμένουμε από τους συμμάχους μας να κατανοήσουν, να σεβαστούν και να υποστηρίξουν την ευαισθησία μας. Έχουμε ευαισθησία να προστατεύσουμε τα σύνορά μας από την τρομοκρατία. Κανένας από τους συμμάχους μας δεν έδειξε σεβασμό σε αυτή την ευαισθησία, όπως περιμέναμε» είπε αρχικά ο Ερντογάν.

«Όσο οι πρόσφυγες δεν στρέφονταν προς τις δυτικές χώρες, δεν είδαμε τους συμμάχους να συμμερίζονται τα προβλήματά μας. Αυτοί είναι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Είναι προφανές ότι οι σύμμαχοί μας δεν συμμερίζονται αυτή την ευαισθησία, παρόλο που δείχνουν απεριόριστη ανοχή σε κάποιες χώρες που ενεργούν παράνομα εντός των πλαισιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα λέμε αδιαμαρτύρητα ναι σε κάθε πρόταση που μας υποβάλλουν. Το να υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG και να μας ζητούν υποστήριξη για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ είναι τουλάχιστον ανακόλουθο. Η μόνη μας προσδοκία είναι το ΝΑΤΟ να επιδείξει καλή θέληση απέναντι στις νόμιμες προσπάθειες της Τουρκίας για την προστασία των συνόρων της» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ζητήσαμε 30 τρομοκράτες από τη Σουηδία, είπαν ότι δεν θα μας τους δώσουν. Εσείς δεν θα δώσετε τους τρομοκράτες, αλλά θα μας ζητήσετε να μπούμε στο ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να πούμε "ναι" και να κάνουμε αυτόν τον οργανισμό ασφαλείας να στερηθεί την ασφάλεια. Αυτό το λάθος έγινε μια φορά με την Ελλάδα. Η Ελλάδα και η Γαλλία είχαν φύγει από το ΝΑΤΟ, Δυστυχώς, είπαμε "ναι" στο να μπουν ξανά αργότερα. Ένας μουσουλμάνος δεν επιτρέπεται να πέσει ξανά στην παγίδα. Ήθελαν να έρθουν τη Δευτέρα για να συζητήσουμε. Μην κουράζεστε για το τίποτα, δεν υπάρχει λόγος. (Οι τρομοκράτες) περπατούν ακόμα στη Σουηδία. Δεν θέλουμε τα εδάφη κανενός. Ο μόνος μας στόχος είναι να αποκόψουμε από τη ρίζα ενέργειες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της χώρας μας» συμπλήρωσε ο Ερντογάν.


Ειδήσεις σήμερα:

Κλήθηκαν για κατάθεση οι δυο ψαράδες που είναι βασικοί ύποπτοι για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη

Σε κλίμα οδύνης το «τελευταίο αντίο» στον 14χρονο από τα Σεπόλια

Ιστορική στιγμή: Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr