Κύπρος: Το ρώσικο χρήμα εγκαταλείπει το «Λεμέσογκραντ»

Πώς ένας μακρινός πόλεμος αναγκάζει μια κυπριακό πόλη να επαναπροσδιορίσει την φιλορωσική της ταυτότητα - Άρθρο του Politico για τη Λεμεσό

Περισσότεροι από ένας στους πέντε κατοίκους στη Λεμεσό είναι Ρώσοι.Τώρα πολλοί από αυτούς σκέφτονται να εγκαταλείψουν την Κύπρο ενώ η βιομηχανία της πόλης δοκιμάζεται από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους Ρώσους από την Ε.Ε. Υπάρχει ξαφνικά μια ρωσοφοβία στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Πίνοντας καφέ σε ένα παραθαλάσσιο καφέ, ο Αλεξέι Βολομπόεβ έκανε scroll down σε μια ομαδική συνομιλία στο Telegram, υπό τον τίτλο: «Οικονομική βοήθεια στην Κύπρο».«Αυτή είναι τώρα η ρωσική τράπεζα της Κύπρου», δήλωσε χαμογελώντας ο Ρώσος επιχειρηματίας.

Η ομάδα, η οποία απαριθμεί ήδη περίπου 1.600 μέλη, χρησιμεύει ως «μαύρη αγορά» για την ανταλλαγή ρουβλίων και ευρώ - μια συναλλαγή που είναι τώρα όλο και πιο δύσκολη μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Και δεν είναι μόνο η Ε.Ε που έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά και ο Κρεμλίνο έχει επιβάλει τους δικούς του περιορισμούς στις συναλλαγές με ξένες τράπεζες.

Ο Βολομπόεβ μετέφρασε μερικά από τα ρωσικά κείμενα που αναφέρονται στο κανάλι «Telegram».
«Πουλάω μετρητά 3.200 ευρώ έναντι 74 ρουβλίων το ευρώ», λέει ένας. Άλλος αντιπροτείνει: «Πουλάω 20.000 ευρώ».

Όταν οι πρώτες κυρώσεις της Ε.Ε έπληξαν το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αυτό είχε σοβαρό αντίκτυπο στη Λεμεσό.
Η τουριστική πόλη, κατά μήκος των νότιων κυπριακών ακτών, έχει γίνει πρόσφατα καταφύγιο για τους Ρώσους στο εξωτερικό. Οι ντόπιοι αναφέρουν την πόλη τους και ως «Λεμεσόγκραντ».

Ξαφνικά, η μεγάλη ρωσική κοινότητα της πόλης έχει «παγώσει» τα περιουσιακά της στοιχεία. Πολλοί δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Πλέον , οι μεταφορές χρημάτων από τη Ρωσία είναι περιορισμένες.

Για τους Κύπριους, αυτό ήταν κεραυνός εν αιθρία. Συνειδητοποίησαν ότι, σύντομα μπορεί να να χάσουν τους αγαπημένους τους πελάτες. Tour operators, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, λογιστές, δικηγόροι, πράκτορες, εργολάβοι — σχεδόν όλοι επηρεάστηκαν.

«Υπάρχει ξαφνικά μια ρωσοφοβία στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα«, υποστηρίζει ο Ρώσος επιχειρηματίας Βολομπόεβ.
Όπως λέει, «Έχω κυπριακό και ρωσικό διαβατήριο. Αλλά οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται για το κυπριακό μου διαβατήριο, μου λένε, «Είσαι Ρώσος, δεν μπορούμε να σε βοηθήσουμε».«Πολλοί από τους φίλους μου έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στη Βουλγαρία ή αλλού εκτός ΕΕ», προσθέτει.

Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα του «Politico» το αποτέλεσμα είναι ότι, μια πόλη — και μια χώρα, η Κύπρος — αναρωτιέται τι της επιφυλάσσει το μέλλον. Πολλές κυπριακές εταιρείες που συνεργάζονται με Ρώσους έχουν κλείσει και ορισμένοι Ρώσοι σκέφτονται να φύγουν από τη Μεγαλόνησο.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ένα νέο κύμα Ρώσων, Ουκρανών και Λευκορώσων —είτε δυσαρεστημένοι ή εκτοπισμένοι— επιδιώκουν να μετεγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις στην Κύπρο.

Η ρωσική παρουσία είναι πανταχού παρούσα στη Λεμεσό. Οι επιγραφές καταστημάτων που προσφέρουν μανικιούρ, ρούχα, δικηγόρους, λογιστές - σχεδόν οτιδήποτε - είναι γραμμένες στα ρωσικά και στα αγγλικά.

Οι μεγάλοι ουρανοξύστες που κτίστηκαν πρόσφατα κατά μήκος της ακτογραμμής, αντιπροσωπεύουν την εισροή ρωσικού χρήματος. Μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες σε όλη την πόλη διαφημίζουν πολυτελή διαμερίσματα.

«Ένα από τα διαχρονικά χαρακτηριστικά της Λεμεσού είναι η αλλαγή», δηλώνει ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης.
«Δεν ήταν ποτέ μια στατική πόλη, αλλά ήταν μια πόλη- λιμάνι, μια ανοιχτή πόλη, μια πόλη που δεχόταν συνεχώς επιρροές από τον έξω κόσμο». Η Λεμεσός έχει μία ρωσόφωνη κοινότητα περίπου 50.000 ανθρώπων σε μία πόλη 237.000 κατοίκων.

Τοπικοί επιχειρηματίες και αρχές περιέγραψαν μια επιχειρηματική έξοδο από τη Λεμεσό τις ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου. Πολλές εταιρείες που εργάζονται αποκλειστικά με Ρώσους έκλεισαν. Οι κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν πάγωσαν τις δραστηριότητές τους.


Ειδήσεις σήμερα:

Ποιες περιοχές έχει βάλει στο μάτι η Μόσχα, εκτός από την «προτεραιότητα Ντονμπάς»

Σε νέες βάσεις χτίζει ο Τσίπρας τον «Άλλο ΣΥΡΙΖΑ»: Ο αιφνιδιασμός των κορυφαίων και οι αποστάσεις από Πολάκη

Ο Μητσοτάκης θέτει την τουρκική προκλητικότητα στη Σύνοδο Κορυφής - Μικρό καλάθι για τα ενεργειακά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr