Ουκρανία: Ο εφιάλτης των πυρηνικών απειλών επιστρέφει – Tι σημαίνει η αποστολή αμερικανικών πυραύλων στο Κίεβο

Ουκρανία: Ο εφιάλτης των πυρηνικών απειλών επιστρέφει – Tι σημαίνει η αποστολή αμερικανικών πυραύλων στο Κίεβο

Σκληρή αντίδραση της Μόσχας στην απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών HIMARS στο Κίεβο - Προσάρτηση 4 περιοχών θέλει ο Πούτιν

Ουκρανία: Ο εφιάλτης των πυρηνικών απειλών επιστρέφει – Tι σημαίνει η αποστολή αμερικανικών πυραύλων στο Κίεβο
Παρά τις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών ότι οι πύραυλοι που αποστέλλουν στο Κίεβο για την ενίσχυση της Ουκρανικής άμυνας δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις σε ρωσικά εδάφη, η Μόσχα αντιδρά με σφοδρό τρόπο, επαναφέροντας την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.

Η επαπειλούμενη κλιμάκωση δεν ήταν κάτι που δεν αναμενόταν, αλλά η ακαριαία, όσο και νευρική αντίδραση του Κρεμλίνου, την ώρα που ο ρωσικός στρατός επιχειρεί να εδραιώσεις θέσεις στο ανατολικό μέτωπο, αλλά και στο νότο της Ουκρανίας, δείχνει ότι τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή πολύ – έως ανεξέλεγκτα – επικίνδυνα.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει ζητήσει εντατικοποίηση της στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση, καθώς βλέπει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαμορφώσει σύντομα κάποια τετελεσμένα, «κεφαλαιοποιώντας» τα κέρδη που με τεράστιο κόστος έχει στο πεδίο αυτές τις σχεδόν 100 μέρες από την εισβολή στην Ουκρανία. Ήτοι να προσαρτήσει το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο τις τέσσερις περιοχές, στις οποίες έχει από την αρχή ή απέκτησε μέσω σφοδρών μαχών, τον έλεγχο: Το Λουχάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Χερσώνα και ένα μεγάλο μέρος της Ζαπορίζια.

Ανταποκρινόμενη στην έκκληση Ζελένσκι, η Ουάσιγκτον επέλεξε να αποστείλει στην Ουκρανία πυραύλους βεληνεκούς 80 χιλιομέτρων, ιδιαιτέρως ισχυρά μεν, αλλά όχι μεγαλύτερης εμβέλειας για να μην θεωρηθεί ότι ενισχύσει τις όποιες διαθέσεις του Κιέβου να χτυπήσει μέσα στη ρωσική επικράτεια. Πρόκειται για αυτοκινούμενους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών (HIMARS) που προσαρμόζονται σε ελαφριά τεθωρακισμένα και θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά όπλα, αλλά δεν ανήκουν στα πλέον ισχυρά που διαθέτουν οι ΗΠΑ και θα μπορούσαν να αποστείλουν την Ουκρανία, ακριβώς για να μην θεωρηθεί ότι επιζητούν απευθείας εμπλοκή, παρά μόνο την απόκρουση της ρωσικής εισβολής.

Ωστόσο η Μόσχα δεν το εξέλαβε ακριβώς έτσι. Για την ακρίβεια η αντίδρασή της ήταν εξαιρετικά σκληρή έως ακραία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας πραγματοποιούν ασκήσεις με τους περιβόητους πυρηνικούς πυραύλους Yars (Yadernaya Raketa Sderzhivaniya, δηλαδή Πυρηνικός Πύραυλος Αποτροπής) πάγωσε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ασκήσεις πραγματοποιούνται στην επαρχία Ιβάνοβο, βορειοανατολικά της Μόσχας, με τη συμμετοχή 1.000 στρατιωτικών και 100 οχημάτων, που φέρουν εκτοξευτές των βαλλιστικών πυραύλων Yars.

H Μόσχα απορρίπτει τις διαβεβαιώσεις Κιέβου και Ουάσιγκτον

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε άμεσα πρόκληση την κίνηση των Αμερικανών για την αποστολή πυραυλικών συστημάτων στο Κίεβο, ενώ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι επιδιώκει την εμπλοκή και τρίτων χωρών και τη γενίκευση της σύρραξης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι σκοπίμως ρίχνουν λάδι στη φωτιά και απέρριψε τις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών ότι οι Ουκρανοί δεν θα εκτοξεύσει τους πυραύλους που λαμβάνει τώρα εναντίον του ρωσικού εδάφους.

Κλείσιμο
Πάντως ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν έχει πρόθεση να επιτεθεί στη Ρωσία.

Αλλά και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι το Κίεβο δεσμεύτηκε να μην χρησιμοποιήσει τους νέους πυραύλους για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, σημειώνοντας με νόημα ότι «είναι η Ρωσία που επιτίθεται στην Ουκρανία, όχι το αντίστροφο».

Ο Μπλίκεν υποσχέθηκε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία με ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί αποτελεσματικά, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα, αλλά θα διαρκέσει πολλούς μήνες ακόμα, λόγω της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας, όπως είπε.


Προσάρτηση 4 περιοχών θέλει η Μόσχα


Τα σχέδια του Κρεμλίνου και το πώς θα κατοχυρωθούν οι εδαφικές βλέψεις στην Ουκρανία αρχίζουν πλέον να περιγράφονται με μεγάλη σαφήνεια από ρώσους αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι, δηλώνει ότι τον Ιούλιο θα μπορούσαν να γίνουν δημοψηφίσματα στα εδάφη που ενδιαφέρουν τη Ρωσία και είτε η Μόσχα έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησίας τους (Ντονέτσκ και Λουχάνσκ), είτε έχει αποκτήσει τον έλεγχό τους με την εισβολή στην Ουκρανία (Χερσώνα, Ζαπορίζια).

Αλλά και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι κάτοικοι αυτών των τεσσάρων περιοχών «πρέπει να μπορούν να επιλέξουν το μέλλον τους».

Να σημειωθεί ότι πρόκειται ουσιαστικά για την ανατολική Ουκρανία, δηλαδή την βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς, με το ισχυρό ρωσόφωνο στοιχείο, καθώς και μία παραθαλάσσια σύνδεση της περιοχής αυτής με την Κριμαία.


Ειδήσεις σήμερα

Καιρός: Στους 34 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα, ενίσχυση των ανέμων στα πελάγη

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

Survivor: Η τελευταία επικοινωνία και ο… Βασιλιάς του Άγιου Δομίνικου – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης