Σε θάνατο καταδικάστηκαν από το δικαστήριο φιλορώσων του Ντονέτσκ τρεις ξένοι που πολεμούσαν στο πλευρό της Ουκρανίας

Σε θάνατο καταδικάστηκαν από το δικαστήριο φιλορώσων του Ντονέτσκ τρεις ξένοι που πολεμούσαν στο πλευρό της Ουκρανίας

Πρόκειται για τους Βρετανούς Σον Πίνερ και Έϊντεν Άσλιν και τον Μαροκινό Σααντούν Μπραχίμ - Εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες ότι δρούσαν ως μισθοφόροι

Σε θάνατο καταδικάστηκαν από το δικαστήριο φιλορώσων του Ντονέτσκ τρεις ξένοι που πολεμούσαν στο πλευρό της Ουκρανίας
Το «Ανώτατο Δικαστήριο» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντoνέτσκ (ΛΔΝ), καταδίκασε σε θάνατο τρεις ξένους, δυο Βρετανούς κι έναν Μαροκινό, που πολεμούσαν στο πλευρό της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ρωσική ιστοσελίδα της εφημερίδας RBK, και το πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ria Novosti.

Πρόκειται για τους Βρετανούς Σον Πίνερ και Έϊντεν Άσλιν και τον Μαροκινό Σααντούν Μπραχίμ.

Εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες ότι δρούσαν ως μισθοφόροι (με βάση το άρθρο 440 του ποινικού κώδικα της ΛΔΝ) και για βίαιη κατάληψη εξουσίας από ομάδα προσώπων (βάσει των άρθρων 32 και 323 του ΠΚ της ΛΔΝ). Τη θανατική ποινή προβλέπει το τελευταίο άρθρο, δεδομένου το έγκλημα διαπράχθηκε δήθεν σε εμπόλεμη περίοδο.

Η τριήμερη δίκη ήταν μια παρωδία, αναφέρει η Daily Mail. Οι κατηγορούμενοι, που ήταν μέσα σε κλουβί, «παραδέχτηκαν» ότι «εκπαιδεύονταν για να εκτελέσουν τρομοκρατικές ενέργειες». Πέντε μάρτυρες της υπόθεσης δεν εμφανίστηκαν καν στο δικαστήριο.

Σε θάνατο καταδικάστηκαν από το δικαστήριο φιλορώσων του Ντονέτσκ τρεις ξένοι που πολεμούσαν στο πλευρό της Ουκρανίας
Ο Σον Πίνερ, αριστερά, και ο Έϊντεν Άσλιν στο μέτωπο


Ο Έϊντεν Άσλιν υπηρετούσε στην 36η ταξιαρχία πεζοναυτών των Ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας από το 2018, επισημαίνει η ιστότοπος Mediazona. Στην Ουκρανία έμεινε λόγω της αρραβωνιαστικιάς του. Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του στο Twitter, αιχμαλωτίσθηκε στα μέσα Απριλίου. Επίσης τότε στην «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» βρέθηκε και ο φίλος του, ο 48χρονος Σον Πίνερ πρώην στρατιωτικός του Βασιλικού τάγματος της Βρετανίας που ήταν στην ίδια ταξιαρχία. Οι συγγενείς του Πίνερ επισήμαιναν ότι και ο Πίνερ και ο Άσλιν επίσημα υπηρετούσαν στον ουκρανικό στρατό με βάση την νομοθεσία και δεν ήσαν μισθοφόροι.

Ο 21χρονος Μπραχίμ Σααντούν, έφθασε στην Ουκρανία το 2019, όπου φοιτούσε στη σχολή αεροδυναμικών και διαστημικών τεχνολογιών του πολυτεχνείου του Κιέβου. Πριν ένα χρόνιο εγκατέλειψε τις σπουδές του και πήγε να υπηρετήσει με συμβόλαιο επίσης στην 36η ταξιαρχία πεζοναυτών. Αιχμαλωτίσθηκε κατά τη διάρκεια μαχών στην πόλη Βολνοβάχα.

Και οι τρεις άνδρες δήλωσαν ότι θα υποβάλουν έφεση, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο TASS. Η έφεση θα πρέπει να ασκηθεί ένα μήνα από την έκδοση της απόφασης.

Κλείσιμο
Το δικαστήριο δεν αναφέρθηκε σε έναν τρίτο Βρετανό, τον 35χρονο Αντριου Χιλ, που παραδόθηκε στις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες τον έχουν απειλήσει με θανατική ποινή. Ο Χιλ, όπως σημειώνει η Daily Mail, είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών από το Πλίμουθ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Η έκθεση DNA δείχνει ποιοι είχαν ενεργό ρόλο στη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας σε Δημόσιο και νοικοκυριά

Στο 50% των ολοήμερων σχολείων η επέκταση ωραρίου έως τις 17:30 - Διορισμοί εκπαιδευτικών και το καλοκαίρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης