Μακρόν: Ασκήσεις συμβιβασμού με ζητούμενο μια «πολιτική πλειοψηφία»

Μακρόν: Ασκήσεις συμβιβασμού με ζητούμενο μια «πολιτική πλειοψηφία»

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Γάλλου προέδρου αποβλέπουν σε σκληρή διαπραγμάτευση με τον ένοικο του Ελιζέ, προκειμένου να αποκομίσουν όσα το δυνατόν περισσότερα, κατά τις προγραμματικές διαπραγματεύσεις

Μακρόν: Ασκήσεις συμβιβασμού με ζητούμενο μια «πολιτική πλειοψηφία»
Το άδοξο τέλος της εκλογικής διαδικασίας στη Γαλλία βρίσκει, κατά κοινή ομολογία, τον Πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν περισσότερο προσγειωμένο μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας της παράταξής του στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, όπως διαφάνηκε στο χθεσινό του τηλεοπτικό μήνυμα προς το γαλλικό λαό.

Σε χαμηλότερους τόνους και με αισθητά μειωμένη αυτοπεποίθηση, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν περιέγραψε ως την προτεραιότητά του τη συγκρότηση μιας «πολιτικής πλειοψηφίας» το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να μην βρεθεί η χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο, απορρίπτοντας παράλληλα το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
In first speech since election setback, Macron calls on opposition to ‘leave in-fighting behind’


Η τελευταία, αυτή, πιθανότητα τέθηκε εκτός του οπτικού πεδίου του Προέδρου Μακρόν μετά από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε κατά τη χθεσινή ημέρα με τους αρχηγούς και των υπολοίπων κομμάτων, διαπιστώνοντας εκ του σύνεγγυς διαθέσεις, υποχωρήσεις και «κόκκινες γραμμές».

Αν και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων δεν αρνήθηκαν επί της αρχής την πρόσκληση του Εμανουέλ Μακρόν σε διάλογο, εντούτοις αυτός κινήθηκε μάλλον σε επίπεδο εντυπώσεων, καθώς επί της ουσίας δεν έχει ακόμη διαφανεί εκείνος ο προγραμματικός ορίζοντας που θα συμβάλλει στον σχηματισμό της επιδιωκόμενης «πολιτικής πλειοψηφίας». Και αυτό, γιατί οι πολιτικοί αντίπαλοι του Προέδρου Μακρόν αποβλέπουν σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τον ένοικο του Ελιζέ, προκειμένου να αποκομίσουν όσα το δυνατόν περισσότερα, κατά τις προγραμματικές διαπραγματεύσεις.

Αγοραστική δύναμη και ασφάλεια

Την ίδια ώρα, η επίκληση χθες του Προέδρου Μακρόν στα ζητήματα αγοραστικής δύναμης και ασφάλειας κάθε άλλο παρά τυχαία θεωρείται, αφού ερμηνεύεται ως απόπειρα του ίδιου να προσεταιριστεί τα δεξιόστροφα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτους του Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι προσώρας δεν ενδίδουν δημόσια στο «προσκλητήριο» σταθερότητάς του. Σε αυτό το πνεύμα, ο Γάλλος Πρόεδρος παρατήρησε πως εναπόκειται στη βούληση των πολιτικών δυνάμεων ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενώ επισήμανε την ανάγκη να ξεπεραστούν οι πολιτικές διαφορές, ώστε να επικρατήσει «διαύγεια και υπευθυνότητα», πετώντας το μπαλάκι στους αντιπάλους του.

Μεταρρυθμίσεων συνέχεια

Παρότι ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε χθες πιο διαλλακτικός σε σχέση με το αλαζονικό κυβερνητικό του παρελθόν, όπως του καταλογίζουν οι πολέμιοί του, εντούτοις δεν φαίνεται διατεθειμένος να θυσιάσει τελείως το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα ακυρώνοντας τον εαυτό του, παρότι ήταν η τριβή με την καθημερινότητα που του κόστισε, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, τον πλήρη έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης.

Πολιτική συνεννόηση

Στον αντίποδα, ενισχύοντας έτι περαιτέρω το πολιτικό επιχείρημά του, ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «-όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες - δεν υπάρχει στη Γαλλία απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενός κόμματος και συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος πολιτικής συνεννόησης». Ο ίδιος δήλωσε διατεθειμένος να διευρύνει την παράταξή του, αλλά και να υιοθετεί αποφάσεις που κατά περίπτωση θα συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση. «Αυτό δεν σημαίνει ακινησία, σημαίνει επίτευξη συμφωνιών μέσα από τον διάλογο» είπε ο Μακρόν, πραγματοποιώντας ένα τολμηρό βήμα για τα μέχρι πρότινος δεδομένα της διακυβέρνησής του.

Γέφυρες με την κοινωνία

Κλείσιμο
Ρίχνοντας, ωστόσο, γέφυρες προς την κοινωνία, ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε αναφορικά με τις κυοφορούμενες μεταρρυθμίσεις ότι θα προωθήσει σειρά αποφάσεων σχετικών με την τόνωση της αγοραστικής ικανότητας των Γάλλων, την οικονομία, την οικολογία, την ασφάλεια, την υγεία, τη δικαιοσύνη, ικανοποιώντας εν μέρει και τα προοδευτικά αυτιά της Εθνοσυνέλευσης.

«Θα προτείνουμε μέτρα που θα μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων, ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό είναι αναγκαίες οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις» διευκρίνισε ακόμη ο πρόεδρος της Γαλλίας καταλήγοντας ότι μετά την επιστροφή του από τις συνόδους κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (σ.σ. στα τέλη του μήνα) θα αξιολογήσει το μερίδιο της ευθύνης που δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να αναλάβει η κάθε πολιτική παράταξη, με στόχο την διακυβέρνηση της Γαλλίας.

Πυρετός διαβουλεύσεων

Νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος υποδέχτηκε στο Ελιζέ την ανθυποψήφιά του στις Προεδρικές εκλογές, Μαρίν Λεπέν, η οποία αναδεικνύεται πλέον σε μια από τις πρωταγωνιστικές φιγούρες της γαλλικής πολιτικής σκηνής. Παρά την αμηχανία, περιγράφοντας το αντικείμενο της συνάντησής της με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, η κ. Λεπέν υποστήριξε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνάντησής τους στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Από πλευράς του, ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Μακρόν οραματίζεται τη συγκρότηση μιας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» προκειμένου να βρει «τρόπους για να βγούμε από το αδιέξοδο της πολιτικής κατάστασης» στην Εθνοσυνέλευση, αφότου η προσκείμενη στον πρόεδρο παράταξη δεν κατάφερε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία την περασμένη Κυριακή.

Σύμφωνα, ωστόσο, με το Προεδρικό Μέγαρο, αντικείμενο των συζητήσεων του Εμανουέλ Μακρόν με τους πολιτικούς αρχηγούς υπήρξε η διερεύνηση των προθέσεών τους, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής που δεν έδωσε την απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα. Τόσο, όμως, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι σύμμαχοι του Μελανσόν Σοσιαλιστές δεν άφησαν περιθώρια συζητήσεων για ευρύτερες συνεργασίες, σημειώνοντας όμως πως δεν υπάρχει αδιέξοδο.

Το κόλπο του Μελανσόν

Στο σύνθετο αυτό πολιτικό σκηνικό, έρχεται να προστεθεί και μια τεχνική δυσκολία, καθώς αν κάθε κόμμα της συμμαχίας της Αριστεράς σχηματίσει αυτόνομη κοινοβουλευτική ομάδα, τότε ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση, ανατρέποντας πλήρως τα δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ζακ -Λυκ Μελανσόν πρότεινε ήδη δημοσίως να ακυρωθεί η προεκλογική συμφωνία και να υπάρξει ενιαία αριστερή ομάδα, προκαλώντας τους πρώτους ενδοπαραταξιακούς τριγμούς.

Μαζική υποχώρηση

Στην πολιτική δίνη, στην οποία έχει περιέλθει στη Γαλλία, ακόμη πιο δυσχερής καθίσταται η προσπάθεια του Εμανουέλ Μακρόν να βρει τη «ρίζα της συλλογικής επιτυχίας», όταν η δημοφιλία του υποχωρεί μαζικά στην κοινή γνώμη. Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση για λογαριασμό γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού περίπου 7 στους 10 Γάλλους χαίρονται που ο επανεκλεγείς τον Απρίλιο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δεν κατέκτησε τον Ιούνιο και την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θεωρώντας ότι αυτό είναι «καλό για τη δημοκρατία».

Επίσης το 43% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ενσαρκώνει καλύτερα τον ρόλο της αντιπολίτευσης στον Εμανουέλ Μακρόν, έναντι 31% που πιστεύει ότι είναι ο Ζακ -Λυκ Μελανσόν με τη Λαϊκή Ένωση των κομμάτων της Αριστεράς, ενώ μόνο το 4% βλέπει στον ρόλο αυτό τους Ρεπουμπλικανούς.

Εξίσου χαοτικό είναι το πολιτικό τοπίο για τους Γάλλους πολίτες, όταν καλούνται να απαντήσουν με ποιο κόμμα θα ήθελαν να διαπραγματευτεί ο Γάλλος πρόεδρος τα ζητήματα της διακυβέρνησης της Γαλλίας. Ειδικότερα, το 24% των Γάλλων θέλει ο Εμανουέλ Μακρόν να διαπραγματευτεί πρώτα και κύρια με την Αριστερά, 21% με την Ακροδεξιά, το 20% με τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους, ενώ το 35% δηλώνει ότι δεν έχει άποψη.



Ειδήσεις σήμερα:

Κορυφώνεται σήμερα ο καύσωνας με τον υδράργυρο να φτάνει τους 42°C

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας κατηγορεί τη Ρωσία πως διεξάγει οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ευρώπης

Survivor: Οι τέσσερις υποψήφιοι προς αποχώρηση και η συγκλονιστική εξομολόγηση του Νίκου – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης