Η υπόθεση Στρος Καν άλλαξε τις Γαλλίδες

Σύμφωνα με οργανώσεις, υπάρχει 600% αύξηση στις γυναικείες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση...

Η πολυσυζητημένη υπόθεση Στρος Καν έχει φέρει τα πάνω κάτω στη Γαλλία. Αν και η φαλλοκρατία ήταν κάτι με το οποίο οι κυρίες είχαν μάθει να ζουν και να αντιμετωπίζουν με σθένος, τώρα της γυρνούν επιδεικτικά την πλάτη και βγάζουν μαχαίρια.

Ειδικότερα, μάλιστα, στον πολιτικό στίβο όπου οι γυναίκες πολιτικοί είχαν για «ψωμοτύρι» τα καθημερινά σεξιστικά σχόλια και προσβολές από τους άνδρες συναδέλφους τους, τα δεδομένα μοιάζουν να αλλάζουν θεαματικά.

Από τη στιγμή που το σκάνδαλο έγινε γνωστό, υπάρχει, σύμφωνα με οργανώσεις υπέρ των γυναικών, 600% αύξηση στις γυναικείες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον τους.

Το ίδιο επιβεβαιώνει και η γαλλική ομοσπονδία κατά της εργασιακής βίας στις γυναίκες (AVFT) που επισημαίνει τη ραγδαία αύξηση, τονίζοντας πως παρατηρήθηκε εντός των δύο τελευταίων εβδομάδων.

«Σε πολλές περιπτώσεις το αδίκημα σημειώθηκε στο παρελθόν, όμως, τώρα πια τουλάχιστον έχουν το θάρρος να το καταγγείλουν έστω και για πρώτη φορά», λέει η πρόεδρος της AVFT.

Η Γαλλίδα πρώην υπουργός γυναικείων δικαιωμάτων, Υβετ Ρουντί ανέφερε ότι, «αυτό που έπεισε τις γυναίκες να βγουν να μιλήσουν ήταν οι απαξιωτικές αντιδράσεις και η όλη συμπεριφορά μερικών ανδρών της πολιτικής μας σκηνής». 

Μία από τις σπίθες μάλιστα, προήλθε από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας και φίλο του Στρος Καν, Ζακ Λανγκ ο οποίος δήλωσε, όταν ο φίλος του συνελήφθη, πως θα έπρεπε να βγει άμεσα με εγγύηση διότι «δεν πέθανε και κανείς».

Ανάμεσα στις γυναίκες που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν είναι και η υπουργός Αθλητισμού Σαντάλ Ζουανό που παραδέχτηκε πως όποτε φορούσε φούστα εντός του κοινοβουλίου, δεχόταν μονίμως βροχή σεξουαλικών υπονοουμένων.

Βέβαια, το θέμα εξελίσσεται σε παγκοσμιοποιημένη υπόθεση γυναικών καθώς δεν γίνονται συζητήσεις μόνο μεταξύ Γαλλίδων. Οι Αμερικάνες φεμινίστριες κατηγορούν τις κυρίες της Γαλλίας για νωθρότητα στο θέμα, υπογραμμίζοντας πως εάν ήταν πιο μαχητικές, ίσως να μην υπήρχαν τόσα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης στη Γαλλία.  

Πηγή: The Independent
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr