Ρίσι Σούνακ: Ποιος είναι ο 42χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών που φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος Ινδός πρωθυπουργός της Βρετανίας

Βγήκε πρώτος και στον β' γύρο της εσωκομματικής ψηφοφορίας - Τα σκάνδαλα που αμαύρωσαν τη φήμη του και η εκατομμυριούχος Ινδή σύζυγός του - Δηλώνει υπέρμαχος του θατσερισμού στην οικονομία και ζητά να κριθεί από τη θητεία του κι όχι από τον τραπεζικό του λογαριασμό

Πρώτος και στον β' γύρο της εσωκομματικής ψηφοφορίας στη Βρετανία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ υπήρξε αναμφισβήτητα η πιο αναγνωρίσιμη προσωπικότητα του Υπουργικού Συμβουλίου και όπως όλα δείχνουν ο πιθανότερος διάδοχος του Τζόνσον.

Στα υπέρ του, ότι είναι αυτός που μαζί με τον υπουργό Υγείας πυροδότησαν με την παραίτησή τους τη χιονοστιβάδα που ανάτρεψε τον πρωθυπουργό.

Στην πραγματικότητα, όμως, πολλοί υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του επειδή διαθέτει σημαντική πείρα στη διαχείριση της οικονομίας, σε αντίθεση με άλλους διεκδικητές. Και αυτή την περίοδο, το μείζον πρόβλημα της Βρετανίας είναι η οικονομική κρίση.

Ποιος είναι ο Ρίσι Σούνακ

Ο Σούνακ είναι γιος Ινδών μεταναστών. Οι παππούδες του μετανάστευσαν από τη Βόρεια Ινδία στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1960.

Φοίτησε στο ελίτ οικοτροφείο του Winchester College και την Οξφόρδη, ενώ πέρασε και από το διάσημο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Θεωρείται η επιτομή της πολυεθνικής Βρετανίας. Ανήκει στο μοντέρνο κομμάτι του Συντηρητικού Κόμματος. Η άνοδός του ήταν μετεωρική από την πρώτη του εκλογή στο Κοινοβούλιο το 2015.

Ο 42χρονος σήμερα υπέρμαχος του Brexit έγινε υπουργός Οικονομικών τρία χρόνια νωρίτερα, δεύτερος στην κυβερνητική ιεραρχία, αμέσως μετά τον πρωθυπουργό.

Οι δυο τους ετοιμάζονταν να ανακοινώσουν ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα, αλλά δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε βασικά ζητήματα. Ο Σούνακ θεωρούσε εδώ και καιρό ότι η θέση του για την οικονομική πολιτική ήταν «θεμελιωδώς διαφορετική» από την αντίστοιχη του Τζόνσον.

Το περιβάλλον του απερχόμενου πρωθυπουργού, πάντως, τον κατηγορεί για προδοσία, επισημαίνοντας ότι από την αρχή του χρόνου εργαζόταν συνωμοτικά για την ανατροπή του Τζόνσον και όχι για τα κρίσιμα προβλήματα της οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο Σούνακ θεώρησε ότι πίσω από τις πρόσφατες διαρροές για την προσωπική του ζωή και τις ηθικά μεμπτές πρακτικές της συζύγου του κρύβεται το περιβάλλον της Downing Street.


Τα σκάνδαλα Σούνακ

Την άνοιξη αποκαλύφθηκαν δύο σκάνδαλα που αμαύρωσαν τη φήμη του Ρίσι Σούνακ. Η πολυεκατομμυριούχος Ινδή σύζυγός του είχε αποφύγει να πληρώσει φόρους για μέρος του εισοδήματός της. Για την ακρίβεια, αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος ο Σούνακ, αν και εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών στη Βρετανία, συνέχιζε να έχει πράσινη κάρτα που του επέτρεπε να ζει και να εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για μήνες. Και σαν να μην έφταναν αυτά, βρέθηκε και στο κέντρο των partygate. Του επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση των κανονισμών περί lockdown, καθώς παρευρέθη και εκείνος στη γιορτή γενεθλίων του πρωθυπουργού στην Downing Street το 2020.

Ρίσι Σούνακ - Γιος Ινδών μεταναστών: Ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών, 42 ετών, θεωρείται η επιτομή της πολυεθνικής Βρετανίας. Σκάνδαλα αμαύρωσαν τη φήμη του καθώς η πολυεκατομμυριούχος Ινδή σύζυγός του είχε αποφύγει να πληρώσει φόρους




«Να με κρίνετε από την θητεία μου και όχι από τον τραπεζικό μου λογαριασμό», λέει ο 42χρονος δελφίνος

Ο 42χρονος Σούνακ και φαβορί για την πρωθυπουργία, απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι είναι υπερβολικά πλούσιος για να κυβερνά την χώρα στη διάρκεια μιας οικονομικής κάμψης, λέγοντας ότι διαθέτει την εμπειρία για να διαχειριστεί σκληρές προκλήσεις.

Ο Σούνακ, δήλωσε ότι δεν κρίνει τους ανθρώπους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, αλλά από τον χαρακτήρα τους και ελπίζει και οι άλλοι να κάνουν το ίδιο.

Ερωτηθείς αν αντιλαμβάνεται τις οικονομικές πιέσεις στη χώρα, ο ίδιος είπε στο ραδιόφωνο του BBC: «Όταν εμφανίστηκε η πανδημία, αντιλήφθηκα απολύτως τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη χώρα».

Όπως είπε ο Σούνακ, η πρώτη προτεραιότητά του στην οικονομία, αν γίνει πρωθυπουργός, είναι να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και όχι οι μειώσεις φόρων για τις οποίες έχουν δεσμευτεί κάποιοι από τους αντιπάλους του στην κούρσα διαδοχής.

«Νομίζω ότι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητά μας είναι η μείωση του πληθωρισμού και όχι η επιδείνωση της κατάστασης. Θα μειώσω τους φόρους σε αυτό το κοινοβούλιο, αλλά θα το κάνω με υπευθυνότητα, γιατί δεν μειώνω φόρους για να κερδίσω εκλογές, κερδίζω εκλογές για να μειώσω φόρους», πρόσθεσε.


Υπέρμαχος του θατσερισμού στην οικονομία


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι στην περίπτωση που γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, θα διαχειριστεί την οικονομία όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, η πρώην συντηρητική πρωθυπουργός, όπως ανέφερε χθες η εφημερίδα «The Telegraph».

«Θα μειώσουμε τους φόρους και θα το κάνουμε υπεύθυνα. Αυτή είναι η οικονομική προσέγγισή μου. Θα την περιγράψω ως μία προσέγγιση κοινής λογικής στο θατσερισμό. Πιστεύω ότι αυτό θα έπραττε και η ίδια,» δήλωσε ο Σούνακ στην εφημερίδα.


Ειδήσεις σήμερα:

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Aδέρφια οι δύο νεκροί του τροχαίου στη Λιβαδειά

Ο πρώην ιδιοκτήτης του θρυλικού «Studio 54» της Νέας Υόρκης πέθανε με υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Η Δανία χάνει οριστικά τη μάχη της «φέτας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr