Βερολίνο: Αναξιόπιστη η Μόσχα για το αέριο - Μόλις στο 40% επανήλθε η ροή από τον Nord Stream 1

Βερολίνο: Αναξιόπιστη η Μόσχα για το αέριο - Μόλις στο 40% επανήλθε η ροή από τον Nord Stream 1

Ο αγωγός  Nord Stream 1  δεν λειτουργεί πλέον σε πλήρες καθεστώς από τα μέσα Ιουνίου, μια απόφαση της ρωσικής Gazprom, που επικαλείται την έλλειψη τουρμπίνας - Για το Βερολίνο, πρόκειται για πολιτική απόφαση 

agwgos_fysiko_aerio_210722_xr
Η γερμανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Μόσχα ότι είναι «ολοένα και περισσότερο παράγοντας αβεβαιότητας» στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη, μετά την επανεκκινηση του αγωγού Nord Stream 1 σε ένα «ανεπαρκές» και «μη αξιόπιστο» επίπεδο παραδόσεων.

«Η Ρωσία αποδεικνύεται ότι είναι όλο και περισσότερο ένας παράγοντας αβεβαιότητας στο ενεργειακό σύστημα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάνκοκ.

«Τίποτα δεν εμποδίζει τεχνικά το να επανέλθει ο Nord Stream σε καθεστώς πλήρους εκμετάλλευσης μετά τη συντήρησή του», πρόσθεσε.

Η Ρωσία ξανάνοιξε σήμερα την κάνουλα του αερίου προς την Ευρώπη θέτοντας ξανά σε λειτουργία τον αγωγό Nord Stream έπειτα από εργασίες συντήρησης διάρκειας δέκα ημερών υπό μεγάλη ένταση.

Κλείσιμο
Τα πρώτα στοιχεία που δημοσιοποίησε η γερμανική εταιρία διαχείρισης δικτύου, Gascade, δείχνουν πως η παραγωγή είναι όση και εκείνη πριν από τις εργασίες συντήρησης, γύρω στο 40% της δυνατότητάς του.

Πολύ λίγο για το Βερολίνο: «Αυτά τα ανεπαρκή επίπεδα αποστολής μιλάνε μια σαφή πολιτική γλώσσα, επιβεβαιώνοντας ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτές τις παραδόσεις», είπε ο Χάμπεκ.

Ο αγωγός δεν λειτουργεί πλέον σε πλήρες καθεστώς από τα μέσα Ιουνίου, μια απόφαση της ρωσικής Gazprom, που επικαλείται την έλλειψη μιας τουρμπίνας που στάλθηκε για συντήρηση στον Καναδά.

Για το Βερολίνο, πρόκειται για μια «πολιτική» απόφαση και ένα «πρόσχημα» για να επηρεάσει τους Δυτικούς στο πλαίσιο της σύγκρουσης με την Ουκρανία.

Έπειτα από έντονες διπλωματικές προσπάθειες, η γερμανική κυβέρνηση κατέφερε εξάλλου να εξασφαλίσει από την Οτάβα ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή της εν λόγω τουρμπίνας προς τη Ρωσία.

«Όμως έχουμε τώρα την εντύπωση ότι η Ρωσία δεν θέλει να την πάρει πίσω» δήλωσε σήμερα ο Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο υπουργός εκτίμησε πως η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστεί για ένα «φοβερό 2023» λόγω των επερχόμενων ελλείψεων αερίου.

Το Βερολίνο προβλέπει να υιοθετήσει προσεχώς ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας για τις επιχειρήσεις, τη δημόσια διοίκηση και τα νοικοκυριά, πρόσθεσε ο Χάμπεκ.

Αν η προμήθεια αερίου παραμείνει στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, η Γερμανία μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειψη αερίου από τον Φεβρουάριο του 2023, σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει με παραγγελία της κυβέρνησης.

Ισπανία και Πορτογαλία αρνούνται τη μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Η ισπανική κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση αερίου, δήλωσε σήμερα η υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα, αφού η Ισπανία δήλωσε ότι αντιτίθεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της χρήσης αερίου.

«Δεν θα εισάγουμε νόμο με την υποχρέωση να καθορίζεται η θερμοκρασία στους θερμοστάτες των κατοικιών», δήλωσε η υπουργός σε συνέντευξή της στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER.

Η κυβέρνηση θα προτείνει στους πολίτες να προσπαθούν να εξοικονομήσουν ενέργεια, δήλωσε η ίδια. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει και την κατανάλωση αερίου των βιομηχανιών.

Η Λισαβόνα δεν υποστηρίζει τη μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου που προτείνουν οι Βρυξέλλες

Η πορτογαλική κυβέρνηση δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο που πρότειναν χθες, Τετάρτη, οι Βρυξέλλες και το οποίο αποσκοπεί στη μείωση κατά 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τη μείωση των ρωσικών παραδόσεων, δήλωσε αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για την Ενέργεια.

Διεθνές πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου θέλουν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν να δουν να επιβάλλεται ένα διεθνές πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου τον Δεκέμβριο, δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουόλι Αντεγέμο.

Η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία και κάποιες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής έχουν αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία, η οποία πουλάει πετρέλαιο κάνοντας μεγάλες εκπτώσεις σε σχέση με τους διεθνείς δείκτες αναφοράς, επειδή πολλά ευρωπαϊκά διυλιστήρια έχουν σταματήσει να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο.

Στα τέλη Ιουνίου είχε ανακοινωθεί ότι οι ηγέτες των χωρών της G7 εργάζονται για να υπάρξει μια οριακή τιμή στο ρωσικό πετρέλαιο. Με αυτόν τον τρόπο σχεδιάζουν να μειώσουν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και να περιορίσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκία: Ιστιοπλοϊκοί αγώνες πέριξ των ελληνικών νησιών - Δείτε χάρτες

Ο Ντράγκι ανακοίνωσε την παραίτησή του

Φωτιά στην περιοχή Άγναντα Ηλείας, κοντά στον οικισμό οι φλόγες - Τραυματίστηκε υπαρχιπυροσβέστης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης