Σαλμάν Ρουσντί: «Ήταν σε λίμνη αίματος, αλλά είχε σφυγμό» - «Δέχτηκε 10-15 μαχαιριές»
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για την επίθεση στον συγγραφέα των «Σατανικών Στίχων» - Μπήκε στο χειρουργείο - Συνελήφθη ο δράστης
Εναντίον του Ρουσντί έχει εκδοθεί εδώ και δεκαετίες φετφά από το Ιράν, γιατί το έργο του θεωρείται από φανατικούς ισλαμιστές βλάσφημο.
Ένας νέος άνδρας όρμησε πάνω στη σκηνή και μαχαίρωσε τον Ρουσντί πολλές φορές, μία από τις οποίες ήταν στο λαιμό. Ο Ρουσντί μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο εν ζωή, αλλά δεν είναι για την ώρα σαφές σε τι κατάστασή είναι.
Η Ρίτα Λάντμαν, ενδοκρινολόγος, η οποία ήταν στο ακροατήριο και έσπευσε αμέσως στη σκηνή μετά τον τραυματισμό του συγγραφέα, είπε ότι ο Ρούστντι είχε πολλά τραύματα από μαχαίρι, μεταξύ των οποίων ένα στην δεξιά πλευρά του λαιμού του.
Το σώμα του πάνω στη σκηνή ήταν μέσα σε μια λίμνη αίματος, ήταν όμως εν ζωή και δεν του έκαναν ανάνηψη (CPR).
Ο κόσμος έλεγε «Έχει σφυγμό, έχει σφυγμό!», πρόσθεσε η Λάντμαν.
Πώς έγινε η επίθεση
Ο δράστης όρμησε στη σκηνή την ώρα που παρουσίαζαν του Ρουσντί. Η ανακοίνωση της αστυνομίας της Πολιτείας αναφέρει ότι ο δράστης μαχαίρωσε τον Ρουσντί στον λαιμό, ενώ επιτέθηκε και σε έναν άνδρα που θα συνομιλούσε με τον συγγραφέα.
Αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι ο δράστης, που ήταν μόνος, φορούσε μαύρη μάσκα. Αμέσως έγινε αντιληπτό ότι επιτέθηκαν κατά του συγγραφέα.
Ο συγγραφέας έπεσε κάτω ενώ ο δράστης ακινητοποιήθηκε από αστυνομικό και αμέσως μετά συνελήφθη. Φωτογραφία που κυκλοφόρησε λίγο μετά δείχνει έναν νέο άνδρα που απομακρύνεται με τη συνοδεία αστυνομικών.
Μαρτυρία που μετέφερε δημοσιογράφος του CBS, που είχε μέλη της οικογένειάς του στο ακροατήριο, αναφέρει και αυτή ότι ο δράστης χτύπησε πολλές φορές τον Ρούσντι στο σώμα και τον λαιμό.
Όταν δέχτηκε τα χτυπήματα σηκώθηκε όρθιος και έπεσε προς τα πίσω, στην προσπάθειά του να ξεφύγει. Πίσω από την καρέκλα του Ρουσντί, σε ένα παραπέτασμα, υπήρχαν κηλίδες αίματος.
Αμέσως έσπευσαν παριστάμενοι να τον βοηθήσουν και άλλοι να ακινητοποιήσουν τον δράστη, τα στοιχεία της ταυτότητάς τους παραμένουν άγνωστα.
Ο άνθρωπος που θα έπαιρνε συνέντευξη στον Ρουσντί τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι, ανέφερε η αστυνομία.
Ο Ρουσντί αμέσως μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε μεγάλο πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο, στο Ίρι της Πενσυλβάνιας. Το Reuters, επικαλούμενο εκπρόσωπο του συγγραφέα, μετέδωσε ότι ο Ρουσντί εισήχθη στο χειρουργείο για επέμβαση.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει: «Στις 12 Αυγούστου 2022, περίπου στις 11 πμ, ένας ύποπτος ανέβηκε τρέχοντας πάνω στη σκηνή και επιτέθηκε στον Σαλμάν Ρουσντί και σε έναν συνομιλητή. Ο Ρουσντί έχει ένα τραύμα στο λαιμό και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της περιοχής. Η κατάστασή του δεν είναι ακόμη γνωστή».
Η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ είπε μετά την επίθεση στον Ρούσντι ότι «ένας αστυνομικός του έσωσε τη ζώη». Πρόσθεσε ότι ο συγγραφέας «έχει τη φροντίδα που χρειάζεται».
Ποιος είναι ο Σαλμάν Ρουσντί
Ο 75χρονος Ρουσντί, που έχει γεννηθεί στην Ινδία και έχει βρετανική και αμερικανική υπηκοότητα, εδώ και δεκαετίες συνεχώς δέχεται απειλές για τη ζωή του.
Ο Ρουσντί έγινε γνωστός για τα «Παιδιά του Μεσονυκτίου», το δεύτερο έργο του, ένα μυθιστόρημα που μόνο στη Βρετανία πούλησε πάνω από 1 εκατ. αντίτυπα.
Το τέταρτο βιβλίο του (συνολικά έχει γράψει 14) ήταν οι «Σατανικοί Στίχοι», που εκδόθηκε το 1988. Το μεταμοντέρνο έργο εξόργισε τους Μουσουλμάνους για το περιεχόμενό του. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, ενώ κάποιοι από τους μεταφραστές έχουν δολοφονηθεί, σημειώνει το BBC.
Οι «Σατανικοί Στίχοι» είναι απαγορευμένοι στο Ιράν από το 1988. Έναν χρόνο αργότερα ο αγιατολάχ Χομεϊνί εξέδωσε τον φετφά που καλούσε στον θάνατο του Ρουσντί. Είχε επίσης επικηρυχθεί για περίπου 3 εκατ. δολάρια, με το φετφά να εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.
Έκτοτε η κυβέρνηση του Ιράν έχει λάβει τις αποστάσεις της από το θρησκευτικό διάταγμα, όπως ανακοίνωσε το 1998, αν και τα αισθήματα κατά του συγγραφέα παραμένουν εχθρικά. Εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις επικήρυξαν με εκατομμύρια δολάρια τον Ρούσντι.
Ο συγγραφέας για χρόνια κρυβόταν ή κυκλοφορούσε με μέτρα ασφαλείας.
Ο Σαλμάν Ρούσντι έλαβε το 2016 την αμερικανική υπηκοότητα και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Επέκρινε συχνά την καταπίεση στη γενέτειρά του, την Ινδία, ακόμη και επί της διακυβέρνησης του νυν πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.
Ειδήσεις σήμερα:
Ρωσία: Οικογένεια ομοφυλόφιλων με το παιδί τους εγκατέλειψαν τη χώρα μετά από απειλές της αστυνομίας
O Mπεν Άφλεκ νιώθει σαν την... Νταϊάνα - «Τρομοκρατημένος» από τους παπαράτσι στο Παρίσι
Τα ροτβάιλερ που επιτέθηκαν σε 39χρονη στη Γαύδο, το έχουν κάνει ξανά - Δείτε φωτογραφίες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr