Κύπρος: Σκάνδαλο διαφθοράς στις φυλακές - Ανέκριναν επί 12 ώρες τη διευθύντρια

Σεξ, ναρκωτικά και ροζ ταινίες στις φυλακές - Η επιτυχημένη πορεία της Άννας Αριστοτέλους στο σωφρονιστικό σύστημα, η πρόταση να γίνει υπουργός και η σύγκρουση με ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας που της άλλαξε τη ζωή

Στην Κύπρο -όχι σπανίως- το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να καταγγείλεις ένα έγκλημα! Η ευκολία με την οποία ένα θύμα μετατρέπεται σε κατηγορούμενο είναι απίστευτη, ιδιαίτερα αν έχει τολμήσει να θίξει τον πυρήνα της διαφθοράς.

Η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Αννα Αριστοτέλους μόλις λίγες ημέρες μετά την καταγγελία της εναντίον ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας, ο οποίος φέρεται να επικοινωνούσε με βαρυποινίτη έμπορο ναρκωτικών ζητώντας του να βρει ροζ βίντεο στο οποίο να είναι η ίδια πρωταγωνίστρια, κλήθηκε σε ανάκριση που διήρκεσε 12 ώρες.

Πρόκειται για υπόθεση που άνετα θα μπορούσε να γίνει σενάριο ταινίας. Πλέον η διευθύντρια των φυλακών βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο ποινικές ανακρίσεις, οι οποίες διατάχθηκαν αμέσως μόλις η ίδια κατήγγειλε αξιωματικό της Αστυνομίας.
Η Αννα Αριστοτέλους (αριστερά) θεωρείται ότι είναι εκείνη που άλλαξε ριζικά το σωφρονιστικό σύστημα της Κύπρου, έχοντας καταφέρει να φτιάξει την πιο ανθρώπινη φυλακή στην Ευρώπη. Στη φωτογραφία, με την υποδιευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Κύπρου, Αθηνά Δημητρίου

Πρότυπο σωφρονισμού

Η διευθύντρια και η υποδιευθύντρια των Φυλακών της Κύπρου είναι δύο νέες γυναίκες στις οποίες πριν από λίγα χρόνια ανατέθηκε μια πραγματικά επικίνδυνη αποστολή: τους ζητήθηκε να αναλάβουν τη διεύθυνση του μοναδικού σωφρονιστικού ιδρύματος στο νησί, μετά από σειρά αυτοκτονιών καταδίκων, καταγγελιών για βασανιστήρια, διαφθορά και εικόνα πλήρους διάλυσης. Σε ελάχιστο χρόνο κατάφεραν να μετατρέψουν τις φυλακές σε πρότυπο σωφρονισμού, μειώνοντας το ποσοστό υποτροπής από το 50% μόλις στο 14%, εφαρμόζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα και μειώνοντας όλους τους αρνητικούς δείκτες. Το έργο ήταν μετρήσιμο και η επιτυχία «ασυγχώρητη», ιδιαίτερα από κάποιους πρώην συναδέλφους της στην Αστυνομία.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κύπρου πρότεινε δύο φορές στη διευθύντρια των φυλακών να την υπουργοποιήσει, δίνοντάς της μάλιστα το υπουργείο Αμυνας. Η απάντηση και τις δύο φορές ήταν αρνητική, λόγω της ευθύνης που είχε αναλάβει στις φυλακές και της επιμονής της να ολοκληρώσει τη δουλειά που είχε ξεκινήσει.

Ακολούθησε η καταγγελία της εναντίον του διοικητή της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) και πλέον η κυρία Αριστοτέλους έγινε στόχος επειδή τόλμησε να αποκαλύψει πως είχε πληροφορίες ότι ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας επιχειρούσε σε συνεργασία με κατάδικο την ηθική της εξόντωση με ένα βίντεο το οποίο παρεμπιπτόντως δεν υπήρξε ποτέ, αλλά ήταν προϊόν φημολογίας.
Για την καταγγελία που έκανε η ίδια δεν κινήθηκε αυτεπαγγέλτως η Εισαγγελία, παρότι έγινε με δημόσιες δηλώσεις, αλλά ανέμενε την υποβολή γραπτού σημειώματος! Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας διόρισε τον δικηγόρο Αχιλλέα Αιμιλιανίδη ως ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή, η έρευνα του οποίου αναμένεται να τελειώσει στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η διευθύντρια των φυλακών κάνοντας την καταγγελία δεν ήξερε ότι άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, θέτοντας έναν ολόκληρο μηχανισμό απέναντί της. Πληροφορίες λένε ότι τουλάχιστον δύο φορές κυβερνητικός παράγοντας τη «συμβούλεψε» να μην κάνει επίσημη καταγγελία κατά του αξιωματικού... και να κάτσουνε να τα βρούνε!

Η αρμόδια υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου δεν έθεσε σε διαθεσιμότητα τον αξιωματικό, αλλά του ζήτησε γραπτώς τις θέσεις του για να αποφασίσει τι θα πράξει.
Οι Κεντρικές Φυλακές Κύπρου είναι το μοναδικό σωφρονιστικό κατάστημα που λειτουργεί στη Μεγαλόνησο

Θύμα

Λίγα 24ωρα μετά τις αποκαλύψεις της κυρίας Αριστοτέλους μπήκε σε λειτουργία ο μηχανισμός αποδόμησής της. Οι φωτογραφίες που είχε η ίδια δώσει στον ποινικό ανακριτή από το κινητό του κατάδικου παρουσιάστηκαν σε τηλεοπτικό κανάλι ως απόδειξη της διάλυσης των φυλακών με χρήση κινητών τηλεφώνων και ναρκωτικών. Μάλιστα σε ρεπορτάζ παρουσιάστηκε και πρώην κρατούμενη να μιλάει για την άθλια κατάσταση των φυλακών προτού αναλάβει η κυρία Αριστοτέλους. Ωστόσο η συνέντευξη μονταρίστηκε ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι η πρώην κρατούμενη αναφερόταν στην παρούσα κατάσταση!

Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας, επικαλούμενος επίσης δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία είχε οργανωθεί εγκληματική ενέργεια με καθοδήγηση ενός ισοβίτη μέσα από τις φυλακές με χρήση κινητού τηλεφώνου, διόρισε τέσσερις ποινικούς ανακριτές, εκ των οποίων οι δύο πρώην αστυνομικοί, να ερευνήσουν την υπόθεση με στόχο τη διευθύντρια. Αυτομάτως η καταγγέλλουσα βρέθηκε στη θέση της κατηγορούμενης.

Απέναντι από την υπουργό

Στο μεταξύ εμφανίστηκαν ρεπορτάζ τα οποία υποστήριζαν ότι η διεύθυνση των φυλακών δεν ήθελε να ακολουθήσει οδηγίες της υπουργού για εντοπισμό των κινητών τηλεφώνων που παρανόμως κατείχαν κάποιοι κατάδικοι. Στην πραγματικότητα, η κυρία Αριστοτέλους πίεζε ασφυκτικά να αναβαθμιστεί το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις φυλακές, για να αποκόπτεται το σήμα και από τα νέας τεχνολογίας τηλέφωνα που χρησιμοποιούν 5G. Αυτό που είχε αρνηθεί να πράξει ήταν οδηγίες για ενεργοποίηση λογισμικού το οποίο θα παρακολουθούσε τηλέφωνα και μάλιστα όχι μόνο των καταδίκων, αλλά όλων όσων προσέγγιζαν στον χώρο των φυλακών, οι οποίες βρίσκονται σε κατοικημένη περιοχή της Λευκωσίας.

Η κυρία Αριστοτέλους είχε ενημερώσει την υπουργό ότι αυτό είναι παράνομο και η χρήση τέτοιου λογισμικού απαιτεί δικαστικό διάταγμα. Το διάταγμα έδινε τις εξής δυνατότητες: «Για κάθε προσπάθεια κλήσης μέσω κινητής τηλεφωνίας ή προσπάθειας αποστολής γραπτού μηνύματος, το σύστημα, αφού ενεργοποιηθεί αυτόματα, θα καταγράφει:
-Το ΙΜΕΙ του κινητού από το οποίο γίνεται η κλήση.
-Το ΙΜSΙ της κάρτας κινητής τηλεφωνίας από το οποίο γίνεται η κλήση.
-Τον τύπο/μοντέλο της συσκευής που χρησιμοποιείται.
-Την ημερομηνία και ώρα της κλήσης.

Τις συντεταγμένες του τηλεφώνου από το οποίο γίνεται η προσπάθεια για κλήση».Ζητούσε επίσης την εγκατάσταση συστήματος/ρυθμίσεων με στόχο την άμεση ενημέρωση της διεύθυνσης των φυλακών και της Αστυνομίας για όλα ή και μέρος δεδομένων του συστήματος. Η απαίτηση για εμπλοκή της Αστυνομίας, χωρίς να υπάρχει διάταγμα δικαστηρίου και χωρίς να διερευνάται κάποιο ποινικό αδίκημα, αποτελεί ποινικό αδίκημα. Η εταιρεία που είχε εγκαταστήσει το σύστημα στις φυλακές με mail του διευθυντή τής εξηγούσε τι σήμαιναν αυτά που ζητούσε η υπουργός.

Το mail εκείνο επίσης διέρρευσε και εξέθεσε την υπουργό, η οποία στη συνέχεια προσπαθούσε να πείσει ότι... όλοι λάθος κατάλαβαν. Στο mail με ημερομηνία 12/7/2022, μεταξύ άλλων, αναφερόταν: «Η απενεργοποίηση λειτουργεί εντός των κοινόχρηστων χώρων των Κεντρικών Φυλακών, όπως πάρκινγκ, Φυλακισμένα Μνήματα (χώρος που επισκέπτονται τουρίστες, μαθητές, πολίτες κ.λπ.), διαδρόμους κίνησης οχημάτων, κεντρική πύλη,Σχολή Δεσμοφυλάκων που γειτνιάζει με τη βρετανική πρεσβεία και δεν επικεντρώνεται μόνο εντός των πτερύγων όπου βρίσκονται οι κρατούμενοι.

Συνεπώς, οι συσκευές των παρευρισκόμενων πολιτών, δικηγόρων, δημοσιογράφων και αξιωματούχων σε αυτούς τους χώρους επηρεάζονται. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί το σύστημα εντοπισμού/παρακολούθησης θα συλλέγονται τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα τους, όπως περιεχόμενο καταγεγραμμένης επικοινωνίας, το ΙΜΕΙ και ΙΜSI του τηλεφώνου, τα ηλεκτρονικά μηνύματα, μηνύματα SMS & MMS, προσωπικές φωτογραφίες του χρήστη κ.λπ.».

Επίσης, σύμφωνα με την εταιρεία, «σε περίπτωση που εφαρμοστεί σύστημα εντοπισμού/παρακολούθησης (που εισηγήθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης), θα συλλέγονται τα τηλεπικοινωνιακά τους δεδομένα (των περιοίκων των φυλακών)».
Η αρμόδια υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου δεν έθεσε άμεσα σε διαθεσιμότητα τον αξιωματικό μετά τις καταγγελίες εναντίον του, αλλά του ζήτησε γραπτώς τις θέσεις του για να αποφασίσει τι θα πράξει

Ανάκριση για κακούργημα!

Η διαρροή του mail οδήγησε σε νέες περιπέτειες την κυρία Αριστοτέλους, καθώς θεωρήθηκε ύποπτη για τη διαρροή. Συγκροτήθηκε ανακριτική ομάδα στο Τμήμα Ανιχνεύσεων Εγκλημάτων του Αρχηγείου Αστυνομίας που άρχισε ανακρίσεις για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και παραβίαση της νομοθεσίας για προσωπικά δεδομένα.

Πριν από μία εβδομάδα οι ανακριτές κάλεσαν την κυρία Αριστοτέλους και της γνωστοποίησαν ότι είναι ύποπτη για πιθανή διάπραξη έξι κακουργημάτων! Την υπέβαλαν σε εξαντλητική ανάκριση 12 ωρών, κάνοντάς της 160 ερωτήσεις για ένα mail το οποίο δεν έφερε καμία ένδειξη απορρήτου, δεν είχε υπογραφή και δεν αποκάλυπτε τίποτα πέραν των όσων αποτελούν τις προδιαγραφές του συστήματος που έχει εγκατασταθεί στις φυλακές! Η ίδια μέσω των δικηγόρων της καταγγέλλει εκδικητική τακτική από το κράτος με στόχο να τιμωρηθεί επειδή τόλμησε να εκθέσει παράνομες πρακτικές ενός αξιωματικού της Αστυνομίας.

Η παραδοξότητα είναι ότι κινήθηκε ολόκληρη διαδικασία εναντίον της για τη διαρροή ενός mail ιδιωτικής εταιρείας, ενώ δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίδραση για τη διαρροή του μαρτυρικού υλικού που είχε καταθέσει η ίδια κατά του αστυνομικού, αλλά και για τη διαρροή απόρρητης επιστολής της υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία αποκάλυπτε την πρόθεσή της να τεθούν υπό παρακολούθηση πολίτες.

Θα αποχωρήσουν

Τόσο η διευθύντρια όσο και η υποδιευθύντρια των Φυλακών της Κύπρου έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουν σκοπό να παραμείνουν στις θέσεις τους, έχοντας απέναντί τους ένα σύστημα διαφθοράς. Εχουν δηλώσει ότι μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και ανεξαρτήτως του αποτελέσματός τους, θα αποχωρήσουν από τις φυλακές αναζητώντας αλλού εργασία.

Μια τέτοια κίνηση είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις φυλακές καθώς υπάρχει έντονη αντίδραση τόσο από τους κατάδικους όσο και από τους δεσμοφύλακες, οι οποίοι φοβούνται επιστροφή σε πρακτικές του παρελθόντος που είχαν οδηγήσει ακόμα και σε καταδίκη της Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην Ευρωβουλή

Παρά τις προσπάθειες η υπόθεση να περιοριστεί στα στενά όρια της Κύπρου, η παραδοχή της υπουργού Δικαιοσύνης για ύπαρξη συστήματος που μπορεί να παρακολουθεί κινητά τηλέφωνα προκάλεσε ερωτήματα. Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου κατήγγειλε την υπόθεση στην ad hoc επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα λογισμικά παρακολούθησης και ταυτόχρονα ζήτησε εξηγήσεις από την Κύπρια υπουργό.

Δείτε βίντεο: Κύπρος: Σεξ, ναρκωτικά και ροζ ταινίες στις φυλακές - Ανέκριναν επί 12 ώρες τη διευθύντρια


Ειδήσεις σήμερα: 

Ρόμπερτ Μενέντεζ: «Η Τουρκία παραβιάζει τις κυρώσεις», λέει για τους S-400

Σκιάθος: Αυτοκτόνησε επιχειρηματίας 55 ετών με τρία παιδιά - Άφησε σημείωμα

Καιρός: Στους 39 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα - Πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr