Κυπριακή ΑΟΖ: Ο «Κρόνος» ανοίγει την όρεξη στον Ερντογάν

Κυπριακή ΑΟΖ: Ο «Κρόνος» ανοίγει την όρεξη στον Ερντογάν

Η ανακάλυψη του νέου κοιτάσµατος φυσικού αερίου στο τεµάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ προκαλεί -εν µέσω ενεργειακής κρίσης- αισιοδοξία, αλλά ταυτόχρονα και ανησυχία, καθώς η Τουρκία διεκδικεί µέρος του και ήδη το νέο της γεωτρύπανο βρίσκεται βορείως της Κύπρου

Κυπριακή ΑΟΖ: Ο «Κρόνος» ανοίγει την όρεξη στον Ερντογάν
Η ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον γεωτρητικό στόχο «Κρόνος», στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, δεν αφορά μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου, αλλά είναι σημαντική γιατί δημιουργεί προϋποθέσεις αξιοποίησης, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα κοιτάσματα στους γεωτρητικούς στόχους «Αφροδίτη» και «Γλαύκος».

Παράλληλα συνεχίζεται το πρόγραμμα γεωτρήσεων στα αδειοδοτημένα τεμάχια, με προοπτική ανακάλυψης και άλλων ποσοτήτων που θα αυξήσουν τις πιθανότητες συνέργειας με άλλες χώρες. Ωστόσο, με το Κυπριακό σε εκκρεμότητα και τις πιθανότητες κάποιας λύσης στο προβλεπτό μέλλον σχεδόν ανύπαρκτες, το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν το αέριο είναι ευλογία ή κατάρα, με δεδομένες τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην περιοχή.

Τι λένε οι αριθμοί

Η ιταλογαλλική κοινοπραξία Εni-Total, που πραγματοποίησε τη γεώτρηση στο τεμάχιο 6 στον στόχο «Κρόνος», ανακοίνωσε πως υπολογίζει την ποσότητα φυσικού αερίου στα περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf). Πρόκειται για «μικρομεσαίο» κοίτασμα το οποίο ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί πλήρως, καθώς θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία ακόμα επιβεβαιωτική γεώτρηση. Είναι σημαντικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, αλλά και η προοπτική γειτνίασής του με άλλα κοιτάσματα σε κοντινές αποστάσεις. Αν στα 2,5 tcf του «Κρόνος» προστεθούν τα 4,2 tcf του «Αφροδίτη» και τα 5 tcf του «Γλαύκος» η συνολική ποσότητα φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ φτάνει στα 11,7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Η ποσότητα αυτή θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη, καθώς οι εκτιμήσεις είναι οι πλέον συντηρητικές που έχουν γίνει και αφήνουν περιθώρια για ενίσχυση των κοιτασμάτων κατά 3 tcf ακόμα (συνολικά 14,7 tcf). Επίσης η Εni-Total ξεκίνησε νέα γεώτρηση στο τεμάχιο 6 στον στόχο «Ζευς» που βρίσκεται κοντά στον «Κρόνο» και το γεγονός αυτό δημιουργεί ελπίδες για παρόμοιες ανακαλύψεις. Αν στο τεμάχιο 6 ανακαλυφθούν και άλλα κοιτάσματα, τότε θα είναι πολύ πιο αποδοτική η αξιοποίηση λόγω μείωσης του συνολικού κόστους ανόρυξης και εκμετάλλευσης.
Κυπριακή ΑΟΖ: Ο «Κρόνος» ανοίγει την όρεξη στον Ερντογάν
Η ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος έγινε στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ από το γεωτρύπανο της ιταλικής Εni. Η εξόρυξη και η μεταφορά του αερίου στο έδαφος της Κύπρου κρίνεται ως ασύμφορη λόγω των υποδομών που πρέπει να δημιουργηθούν. Ως πιο συμφέρουσα λύση προκρίνεται αυτή της μεταφοράς του αερίου με αγωγούς στα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου και η εξαγωγή του στην Ε.Ε., η οποία έχει υπογράψει σχετικές συμφωνίες με το Κάιρο

Στο παιχνίδι οι Αμερικανοί

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η γεώτρηση στο τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ που εφάπτεται στο τεμάχιο 10, στο οποίο έχει γίνει γεώτρηση και αναμένεται η οριστική εκτίμηση. Τη γεώτρηση έκαναν η αμερικανική Exxon με την Qatar Petroleum που έχουν αποκτήσει τα δικαιώματα για τα δύο τεμάχια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σημαντικά δεδομένα που καταδεικνύουν ύπαρξη κοιτάσματος στο τεμάχιο 10 το οποίο εκτείνεται και στο τεμάχιο 5. Γι’ αυτό το εγχείρημα είχε γίνει και συνάντηση πριν από έναν χρόνο ακριβώς στη Νέα Υόρκη, μεταξύ του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και της ηγεσίας της Exxon.

Τόσο η εταιρεία όσο και η Λευκωσία έχουν φροντίσει να κρατήσουν χαμηλούς τόνους ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία θεωρεί πως το τεμάχιο 5 ανήκει στη δική της υφαλοκρηπίδα. Η γεώτρηση στο τεμάχιο 5 που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα θα γίνει σε σημείο που δεν εμπίπτει στην περιοχή διεκδικήσεων της Τουρκίας - κι αυτό λόγω και της προσπάθειας αποφυγής κρίσης αλλά και λόγω των ενδείξεων οι οποίες δεν είναι ενθαρρυντικές για την περιοχή που διεκδικεί η Αγκυρα. Η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να ακυρώσει τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, είχε ζητήσει από το Κάιρο την υπογραφή μεταξύ τους συμφωνίας με πρόθεση να δοθεί το τεμάχιο 5 στην Αίγυπτο. Το εγχείρημα έπεσε στο κενό λόγω απροθυμίας της κυβέρνησης Σίσι να μπει σε μια τέτοια διαπραγμάτευση.

Για υγροποίηση στην Αίγυπτο

Ενα ιδανικό σενάριο θα ήταν η χρήση του κυπριακού φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροδότησης του νησιού, το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει εξαρτημένο από υγρά καύσιμα (μαζούτ). Ωστόσο η εξόρυξη και η μεταφορά του αερίου στο έδαφος της Κύπρου κρίνεται ως ασύμφορη, λόγω των υποδομών που πρέπει να δημιουργηθούν. Ως πιο συμφέρουσα λύση προκρίνεται αυτή της μεταφοράς του αερίου με αγωγούς στα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου και η εξαγωγή του στην Ε.Ε., η οποία έχει υπογράψει σχετικές συμφωνίες με το Κάιρο.

Κλείσιμο
Στα τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου μεταφέρονται και ποσότητες φυσικού αερίου από το Ισραήλ, και εκ των πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργείται ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος, ο οποίος στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως τις εισαγωγές από τη Ρωσία, αλλά εκτιμάται ότι δημιουργεί σημαντικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο εντός των επόμενων χρόνων, αφού η Ε.Ε. έχει προσανατολιστεί προς τον τερματισμό χρήσης ορυκτών καυσίμων, μεταξύ των οποίων και φυσικού αερίου.

Απέτυχε η Τουρκία

Η Αγκυρα προσπάθησε με όλους τους τρόπους να μπει σφήνα στις προσπάθειες μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θεωρώντας ως πλέον συμφέρουσα τη χρήση του δικού της εδάφους. Το επιχείρησε με την Αίγυπτο και με το Ισραήλ, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση, αφού η Τουρκία πρότασσε ως κόμβο το ψευδοκράτος και την παράκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ τόσο με την Αίγυπτο όσο και με το Ισραήλ.

Πρόσφατα τουρκικές πηγές διέρρεαν στα ΜΜΕ ότι στην ημερήσια διάταξη της αναθέρμανσης των σχέσεων Αγκυρας - Τελ Αβίβ βρίσκεται η ένταξη του ψευδοκράτους στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Μάλιστα η εφημερίδα «Turkiye» είχε κυκλοφορήσει με τίτλο: «Το Ισραήλ επέλεξε τον Βορρά για τον αγωγό φυσικού αερίου. Θα αναγνωρίσει την τδβκ (ψευδοκράτος)». Οπως υποστήριζαν οι Τούρκοι, «Ισραηλινοί ειδικοί είναι της άποψης ότι η εναλλακτική της τδβκ είναι η πιο οικονομική γραμμή για τη μεταφορά αυτού του φυσικού αερίου στην Ευρώπη».
Κυπριακή ΑΟΖ: Ο «Κρόνος» ανοίγει την όρεξη στον Ερντογάν
Εντός του κόλπου της Αττάλειας, βορειοδυτικά της Κύπρου, παρέμενε την Παρασκευή το βράδυ το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας «Abdulhamid Han», ωστόσο η Αγκυρα έχει προαναγγείλει ότι το επόμενο διάστημα θα βρεθεί και σε περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ
Κυπριακή ΑΟΖ: Ο «Κρόνος» ανοίγει την όρεξη στον Ερντογάν

Και δεν έμειναν μόνο εκεί, αλλά είχαν ανακοινώσει ότι «οι εργασίες για τον αγωγό μήκους 450 χιλιομέτρων, ο οποίος θα μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, έχουν ξεκινήσει». Στο πλαίσιο αυτό, οι Τουρκοκύπριοι ανέφεραν ότι ο αγωγός θα περνάει από τα «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους και συνεπώς αυτό θα σήμαινε και de facto αναγνώριση της «τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου». Τις πληροφορίες είχαν διαψεύσει οι Ισραηλινοί, ενώ η Λευκωσία είχε κάνει λόγο για φαντασιώσεις της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Τα δικά σας… δικά μας

Μετά την ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η Τουρκία απέκτησε πλήρη έλεγχο του ψευδοκράτους, εξαφανίζοντας κάθε αντίθετη άποψη. Ο Ερσίν Τατάρ και στο θέμα του φυσικού αερίου λειτουργεί ως αντηχείο του Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρώντας να μεταφέρει στις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό τις τουρκικές απαιτήσεις, απαιτήσεις οι οποίες έχουν δύο σκέλη. Το ένα αφορά τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας επί της κυπριακής ΑΟΖ και το άλλο τα δήθεν δικαιώματα του ψευδοκράτους.

Στο πλαίσιο αυτό, το καθεστώς Τατάρ υποστηρίζει πως οι Ελληνοκύπριοι «δεν θέλουν να μοιραστούν την εξουσία και τους φυσικούς πόρους» με τους Τουρκοκύπριους και για να συνεχίσουν το πολιτικό καθεστώς «που υφάρπαξαν με τη βία των όπλων» κατηγορούν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Σε τοποθέτηση της λεγόμενης προεδρίας του ψευδοκράτους διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι οι φυσικοί πόροι γύρω από το νησί «ανήκουν και στους δύο λαούς. Το δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού σε αυτούς τους πόρους δεν είναι μόνο υλικό, αλλά περιλαμβάνει επίσης τη διαχείριση αυτών των πόρων.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα επιτρέψει ποτέ να σφετεριστεί τα δικαιώματά τους, τη διαχείριση και τη μονομερή χρήση αυτών των πόρων η ελληνοκυπριακή πλευρά, αγνοώντας τον λαό μας». Ανέφερε επίσης ότι το ψευδοκράτος έδωσε τις σχετικές άδειες και η ΤΡΑΟ (τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου) θα συνεχίσει τις εργασίες «στο όνομα της χώρας μας».

Αιφνιδιασμός στην Τουρκία

Οι ανακοινώσεις για το κοίτασμα στο τεμάχιο 6 αιφνιδίασαν την Τουρκία, η οποία αντέδρασε -όπως αναμενόταν- με ισχυρισμούς για δικό της φυσικό πλούτο που δήθεν σφετερίζονται οι Ελληνοκύπριοι. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην πρώτη αντίδρασή του ανέφερε: «Δεν τους επιτρέπουμε να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας σε κάθε περίπτωση.

Οι εργασίες γεώτρησης και οι σεισμικές έρευνες συνεχίζονται εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Η λύση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η δίκαιη κατανομή των εσόδων. Εχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες τόσο στον ΟΗΕ όσο και στην Ε.Ε. για αυτό το θέμα. Η τδβκ επανέλαβε τις συστάσεις μας ξανά και ξανά. Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι, αντί να μοιράζονται δίκαια τους πόρους, προσπαθούν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της τδβκ και της Τουρκίας, στηριζόμενοι στην Ε.Ε. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό».

Ανησυχεί η Λευκωσία

Η ανακάλυψη στο τεμάχιο 6, αν και προκάλεσε αισιοδοξία, δημιούργησε και ανησυχία, καθώς η Τουρκία διεκδικεί μέρος του και ήδη το νέο της γεωτρύπανο βρίσκεται βορείως της Κύπρου αλλά όχι (ακόμα) εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης προσφάτως εκτίμησε ότι η Τουρκία έχει 7 σημεία που θα κάνει γεώτρηση και τα 6 εξ αυτών βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Τα τρία είναι σε περιοχές οι οποίες κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς βρίσκονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και τα άλλα τρία ανήκουν σε αδειοδοτημένα τεμάχια από την Κυπριακή Δημοκρατία σε ξένες εταιρείες. Ο Ιωάννης Κασουλίδης έχει αναφέρει πως ένα από αυτά τα 7 σημεία βρίσκεται στο τεμάχιο 6 και εξέφρασε την ελπίδα η Αγκυρα να μην επιλέξει τη δημιουργία έντασης.

Τα αδιέξοδα στο Κυπριακό

Τα τουρκικά ερευνητικά πλοία συνοδεύονται κατά κανόνα από πολεμικά σκάφη τα οποία χρησιμοποιούνται για σκοπούς εκφοβισμού των εταιρειών που κάνουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Μέχρι σήμερα έχει παρεμποδιστεί μια γεώτρηση της εταιρείας Eni στο τεμάχιο 3, αλλά δεν υπήρξαν άλλα συμβάντα που να προκαλούν φόβο θερμού επεισοδίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαθέτει Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο θα μπορούσε να παρέχει προστασία στα ερευνητικά σκάφη των ξένων εταιρειών, αλλά η Τουρκία λαμβάνει μηνύματα από τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ και την Ελλάδα.

Παράλληλα, η πολιτική στήριξη της Κύπρου από την Ε.Ε. μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει ανασχετικά ως προς τις προκλήσεις της Τουρκίας. Παρ’ όλα αυτά λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η στάση των «27». Σημαντική θεωρείται η θέση που έχουν διατυπώσει σε όλες τις περιπτώσεις οι ΗΠΑ, η οποία καθιστά σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει απόλυτο δικαίωμα εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε σε σχετικές δηλώσεις του πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «παραμένουν ενωμένες με τους Συμμάχους και τους εταίρους τους στη δέσμευσή για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, τη μείωση της συλλογικής εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και τη διατήρηση της πίεσης στο Κρεμλίνο. Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει».

Η Ουάσινγκτον δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή». Αυτό που μπορεί να σημειωθεί είναι ότι οι Αμερικανοί δεν κάνουν πλέον αναφορά στην ανάγκη λύσης του Κυπριακού, ενώ αποφεύγουν κάθε σχολιασμό για τον αγωγό East Med τον οποίο θεωρούν ως μη βιώσιμο.

Η Κύπρος εξοπλίζεται

Η Κυπριακή Δημοκρατία γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν έχει τη δυνατότητα αντιμετώπισης της στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας, αλλά θεωρεί πως οφείλει να διατηρήσει την αμυντική της κατάσταση σε επίπεδα αποτροπής, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα διπλωματικά εργαλεία που δεν θα επιτρέψουν μια ανεξέλεγκτη ανάφλεξη. Τα τελευταία χρόνια η Λευκωσία έχει υπογράψει σειρά σημαντικών αμυντικών συμφωνιών, με κυριότερες αυτές με τη Γαλλία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Παράλληλα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής από τις αγορές οπλισμού, αθόρυβα προχωρεί σε εκσυγχρονισμό των οπλικών της συστημάτων, με στόχο να απεξαρτηθεί από τα παλαιά ρωσικά όπλα, τα οποία λόγω των κυρώσεων δεν μπορούν πλέον να συντηρηθούν επαρκώς.

Η Αεροπορία του νησιού (η οποία δεν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη) πρόκειται να προμηθευτεί έξι νέα επιθετικά ελικόπτερα από τη Γαλλία. Πρόσφατα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση αποφάσισε την αποδέσμευση €53 εκατ. ευρώ για την αγορά ελικοπτέρων από την Airbus Helicopters.

Το συνολικό κόστος των ελικοπτέρων μαζί με τον εξοπλισμό θα ανέλθει στα €140 εκατ. Πρόθεση είναι να αγοραστούν συνολικά 12 ελικόπτερα (6+6) σε δύο φάσεις, ώστε να αντικατασταθούν τα 11 ρωσικά ελικόπτερα Mi35, τα οποία η Κύπρος θα πουλήσει στη Σερβία. Η Κύπρος είχε αποκτήσει τη δεκαετία του ’90 τα 12 ελικόπτερα Mi35 από τη Ρωσία, και έχασε το ένα σε ατύχημα στο οποίο είχαν σκοτωθεί ένας Κύπριος πιλότος μαζί με τον Ρώσο εκπαιδευτή. Μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία το 2014 για την κατοχή της Κριμαίας, έγινε σχεδόν αδύνατη η προμήθεια ανταλλακτικών για συντήρηση αυτών των ελικοπτέρων και η μόνη χώρα που έδειξε ενδιαφέρον για απόκτησή τους ήταν η Σερβία, η οποία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Από τον Αύγουστο του 2020 τέθηκε σε εφαρμογή με την επικύρωσή της από την Κυπριακή Βουλή η στρατιωτική συμφωνία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας. Η στρατιωτική συμφωνία προβλέπει συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής τεχνολογίας, της κοινής εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού και της διεξαγωγής ασκήσεων έρευνας και διάσωσης.

Η Κύπρος αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη συντήρηση των οπλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής, όπως τα άρματα μάχης Τ-80U, τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης BMP3 και τα αυτοκινούμενα ερπυστριοφόρα αντιπυραυλικά και αντιαεροπορικά συστήματα TΟR-M1 και Buk-M1-2. Η πρόθεση είναι σταδιακά να αντικατασταθούν και για λόγους εκσυγχρονισμού, καθώς όλα αποκτήθηκαν πριν από 20 χρόνια. Το Κυπριακό Ναυτικό πρόκειται να ενισχυθεί με ακόμα δύο πλοία ανοικτής θαλάσσης τα οποία θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία. Με δεδομένη την αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, για να φιλοξενήσει πλοία του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, το κυπριακό υπουργείο Αμυνας είχε ζητήσει μικρή καθυστέρηση στην παράδοση των πλοίων, καθώς δεν υπήρχαν υποδομές ελλιμενισμού τους. Τα πλοία αυτά θα έχουν οπλισμό που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επιτήρηση στα χωρικά ύδατα και παροχή ασφάλειας σε πλοία που διεξάγουν έρευνες στην ΑΟΖ. Επίσης το 2017, η Κυπριακή Δημοκρατία παρήγγειλε από τη Σερβία 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα (4 πυροβολαρχίες) NORA B-52 των 155 χιλιοστών.

Τα NORA B-52 θα ενισχύσουν το Πυροβολικό της Κύπρου το οποίο διαθέτει μικρό αριθμό αυτοκινούμενων σλοβακικών πυροβόλων και γαλλικών ΜΚ3F. Στόχος είναι να περιοριστεί ο αριθμός των ρυμουλκούμενων πυροβόλων και η αντικατάστασή τους με αυτοκινούμενα που προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία. Επίσης από τη Σερβία θα αγοραστούν ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης) Milosh BOV M16 4x4. Παράλληλα το υπουργείο Αμυνας της Κύπρου μελετά το ενδεχόμενο απόκτησης γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard από τα πλεονάσματα άλλων χωρών της Ε.Ε.

Σημαντικά πλεονάσματα παρουσιάζουν η Ελλάδα και η Ισπανία. Η Κύπρος συμμετέχει σε πρόγραμμα της Ε.Ε. μέσω του οποίου επιχειρείται η αναβάθμιση των Leopard και η ομογενοποίηση των οπλικών συστημάτων που διαθέτουν τα μέλη της PESCO. Το ενδιαφέρον της Κύπρου εκδηλώθηκε για μία επιλαρχία 41 αρμάτων Leopard 2A4. Τα άρματα παραχωρούνται με leasing ή με ενοίκιο για περίοδο 10 ετών και στη λήξη της μίσθωσης το κράτος που θα τα χρησιμοποιεί θα έχει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης της αγοράς τους. Μια άλλη εξέλιξη στον τομέα της άμυνας της Μεγαλονήσου είναι η σταδιακή άρση του εμπάργκο στην προμήθεια αμερικανικών όπλων. Η Λευκωσία βεβαίως δεν σκοπεύει να αγοράσει άρματα, αεροπλάνα ή υποβρύχια, αλλά κάποια περιφερειακά συστήματα, στα οποία μέχρι σήμερα δεν είχε πρόσβαση. Το σημαντικότερο ωστόσο κέρδος από μια τέτοια εξέλιξη είναι το πολιτικό μήνυμα που δίνουν οι ΗΠΑ, βάζοντας περιεχόμενο στη διακήρυξη περί στρατηγικού εταίρου.


Ειδήσεις σήμερα:

«Ηλεκτροσόκ» στη Γερμανία – Ξεπέρασε και τα 1.000 ευρώ η τιμή του ρεύματος

Πιλότοι της Air France πιάστηκαν στα χέρια μέσα στο κόκπιτ στη διάρκεια πτήσης

Την διεύρυνση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική επιτροπή από το 2016 προανήγγειλε ο Καστανίδης - Δείτε live
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης