Politico: Γιατί ο Πούτιν δεν συγχώρησε τον Γκορμπατσόφ για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης

O τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ δεν θα κηδευτεί με τις ίδες τιμές που πραγματοποιήθηκε η νεκρώσιμη ακολουθία του Μπόρις Γέλτσιν

Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 και αύριο Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου πρόκειται να κηδευτεί στο κεντρικό νεκροταφείο της Μόσχας, εκεί όπου βρίσκεται και ο τάφος του πρώτου προέδρου της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν.

Ωστόσο σε αντίθεση με την κηδεία του Γέλτσιν ο Πούτιν αποφάσισε η νεκρώσιμη ακολουθία του Γκορμπατσόφ να μην γίνει με κρατική χρηματοδότηση, ενώ δεν θα δώσει το παρών στην τελετή λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Όπως γράφει το Politico η μέρα που κηδεύτηκε ο Μπόρις Γέλτσιν ήταν ημέρα πένθους για τη Ρωσία ενώ η κηδεία του προβλήθηκε ζωντανά από τη ρωσική κρατική τηλεόραση. Στην περίπτωση του Γκορμπατσόφ πέρασαν αρκετές ώρες για να υπάρξει επίσημη δήλωση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Όταν δε έκανε τη δήλωση τόνισε πως ο Γκομπατσόφ είχε μεγάλη επίδραση στον ρου της παγκόσμιας Ιστορίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει εάν αυτή ήταν θετική ή αρνητική.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ , ήταν πιο ξεκάθαρος από τον Ρώσος πρόεδρο. Και αυτό διότι περιέγραψε τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης ως έναν εξαιρετικό πολιτικό άνδρα που είχε βοηθήσει να τερματιστεί ο Ψυχρός Πόλεμος, αλλά του οποίου ο ρόλος στην ιστορία ήταν αμφιλεγόμενος.

«Ήθελε ειλικρινά να πιστεύει ότι ο Ψυχρός Πόλεμος θα τελείωνε και ότι θα εγκαινίαζε μια περίοδο αιώνιου ρομαντισμού μεταξύ μιας νέας Σοβιετικής Ένωσης και του κόσμου, της Δύσης», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Αυτός ο ρομαντισμός αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος. Δεν υπήρξε καμία ρομαντική περίοδος, κανένας 100ετής μήνας του μέλιτος δεν υλοποιήθηκε και φάνηκε η αιμοδιψής φύση των αντιπάλων μας. Είναι καλό που το συνειδητοποιήσαμε εγκαίρως και το καταλάβαμε», πρόσθεσε ο Πεσκόφ. Με άλλα λόγια, όπως λέει το Politico, ο Γκορμπατσόφ για τη Μόσχα ήταν ανόητος παρά μαχητικός.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Πούτιν θεωρεί ότι ο Γκορμπατσόφ είχε μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από οποιονδήποτε άλλον για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ακόμη περισσότερο και από τον Μπόρις Γέλτσιν ο οποίος υπέγραψε τις Συμφωνίες του Μπελόβεζ το 1991, αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας. Μια διάλυση που έχει χαρακτηριστεί «η μεγαλύτερη γεωπολιτική τραγωδία του 20ού αιώνα».

Σημειώνεται ότι ο Πούτιν πήρε πολύ προσωπικά τόσο την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης όσο και την πτώση του τείχους του Βερολίνου.  Τότε ως νεαρός αξιωματικός της KGB στην Κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, είχε έναν έμεσσο ρόλο στο ιστορικό γεωπολιτικό δράμα που βρισκόταν σε εξέλιξη σε όλες τις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας,  όταν κάποιοι διαδηλωτές που πολιορκούσαν ένα κτίριο πληροφοριών της Στάζι στη Δρέσδη αποσπάστηκαν και προχώρησαν στην εγκατάσταση του στην KGB.

Μετά από πολλά χρόνια ενθυμούμενος εκείνες της ημέρες ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι προειδοποίησε τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν λέγοντας ότι οι εγκαταστάσεις ήταν σοβιετικό κατεστημένο. Μάλιστα όπως ελεγε είχε καλέσει τους ανωτέρους του για να ζητήσει υποστήριξη και εκείνη του απάντησαν ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς εντολές από τη Μόσχα. Και η Μόσχα είναι σιωπηλή». Παρά το γεγονός ότι οι διαδηλωτές αποχώρησαν εκείνη η ταπείνωση τον ακολούθησε για πάρα πολλά χρόνια. 

Ο θυμός του συνέχισε να υπάρχει ακόμα και όταν εργαζόταν για τον δήμαρχο της Αγίας Πετρούπολης καθώς εξέφραζε διαμαρτυρίες για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.


Ειδήσεις σήμερα:

Εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας σε Μητσοτάκη: «Σώσατε 600 οικογένειες»


Ιερά Σύνοδος για δηλώσεις Χρυσόστομου: Απαράδεκτες, αμαυρώνουν το έργο της Εκκλησίας

Πυροβολισμοί μέρα-μεσημέρι στην πλατεία Βάθη με έναν τραυματία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr