Λιζ Τρας: Μικρό καλάθι κρατούν οι Βρετανοί μετά τις φιλόδοξες δεσμεύσεις στο διάγγελμά της

«Θα ξεπεράσουμε την καταιγίδα» υποσχέθηκε η νέα πρωθυπουργός των Βρετανών που αντιμετωπίζουν μια βαθιά κρίση κόστους ζωής και ένα φαινομενικά ατελείωτο απεργιακό κύμα

Και επισήμως πλέον, η Λιζ Τρας κατέχει το αξίωμα της πρωθυπουργού, τρίτη γυναίκα στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εμφανώς καταβεβλημένη βασίλισσα Ελισάβετ τη διόρισε με αποστολή να οδηγήσει τη χώρα μέσα από την ενεργειακή κρίση και την παραμονεύουσα ύφεση, που απειλούν το μέλλον εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η ίδια, στο πρώτο διάγγελμά της, ακριβώς έξω από τη διάσημη μαύρη πόρτα του Νούμερου 10 στην Ντάουνινγκ Στριτ, εμφανίστηκε βέβαιη για την επιτυχία της.

Δεν είναι, όμως, πολλοί εκείνοι που υιοθετούν την αισιοδοξία της. Για την ακρίβεια, αναρωτιούνται τι της επιφυλάσσει η θητεία της; Θα ακολουθήσει, άραγε, τα χνάρια της Μάργκαρετ Θάτσερ που τόσο ισχυρίζεται ότι θαυμάζει, αφήνοντας ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα, ή μήπως θα την «καταπιεί» η κρίση και θα έχει το μάλλον άδοξο τέλος, που είχε η Τερέζα Μέι; Κανείς προς το παρόν δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ηγέτες από όλο τον κόσμο στέλνουν τα συγχαρητήριά τους. Τα διεθνή ΜΜΕ είναι μία άλλη υπόθεση. Στην πλειονότητά τους έχουν τηρήσει μάλλον καυστική στάση. Στη Γαλλία έχει κερδίσει το προσωνύμιο Iron Weathercock επειδή έχει αλλάξει πολλές φορές δημόσια θέση. Ο Εμανουέλ Μακρόν της διαμηνύσε ότι θα συζητήσουν γρήγορα, επιβεβαιώνοντας την καλή τους σχέση. Ούτε αυτός, όμως, μπορεί να πείσει τους δημοσιογράφους να μη σχολιάσουν αρνητικά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της δίμηνης εκστρατείας, η Τρας είχε αρνηθεί να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η ενεργειακή της στρατηγική.

Ακόμα και εκείνοι, πάντως, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την επικράτησή της, αναγνωρίζουν την ικανότητά της να επιβιώνει. Η ιστορία έχει δείξει ότι δεν είναι πάντα οι πιο χαρισματικοί και έξυπνοι εκείνοι που μένουν όρθιοι στο τέλος. Και μάλλον έχει αποδείξει ότι πολλές φορές αυτοί που ηγούνται της επιχείρησης ανατροπής ενός ηγέτη, τελικώς χάνουν την κούρσα της διαδοχής. Το είχε αποδείξει η περίπτωση της ανατροπής της Μάργκαρετ Θάτσερ, το αποδεικνύει τώρα και η περίπτωση της ανατροπής του Μπόρις Τζόνσον.

Αγνοώντας προς το παρόν την έκδηλη μαζική έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό της (μόνο ένας στους επτά Βρετανούς πιστεύει ότι θα είναι καλύτερη πρωθυπουργός από τον Μπόρις Τζόνσον) εκείνη παραγορείται από το 22% συνολικά και το 41% στις τάξεις των ψηφοφόρων των Τόρις. Ήδη, οι δεσμεύσεις της είναι ιδιαίτερα φιλόδοξες. Ο κατάλογος είναι μακρύς, αφού η Βρετανία αντιμετωπίζει μια βαθιά κρίση κόστους ζωής, ένα υπό κατάρρευση σύστημα υγείας και ένα φαινομενικά ατελείωτο απεργιακό κύμα.

Μιλώντας στα σκαλιά της Ντάουνινγκ Στριτ, η Τρας είπε ότι οι προτεραιότητές της είναι η μείωση των φόρων για την ανάπτυξη της οικονομίας, η βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Βρετανίας εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών και η διόρθωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αν και δεν περιέγραψε συγκεκριμένες πολιτικές. «Δεν πρέπει να μας πτοούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Όσο δυνατή και αν είναι η καταιγίδα, ξέρω ότι ο βρετανικός λαός είναι ισχυρότερος», είπε η Τρας τρυφερά... «Η χώρα μας χτίστηκε από ανθρώπους που κάνουν τα πράγματα. Έχουμε τεράστια αποθέματα ταλέντου, ενέργειας και αποφασιστικότητας και είμαι βέβαιη ότι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε την καταιγίδα».

Πράγματι, η Βρετανία, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη διανύει μία καταιγίδα από τις λίγες, μία καταιγίδα που μόλις έχει αρχίσει. Το μόνο σίγουρο, λοιπόν, είναι ότι η πρωθυπουργική θητεία της Τρας δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Το πιο επείγον πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει είναι το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, το οποίο απειλεί να προκαλέσει ένα κύμα λουκέτων σε επιχειρήσεις, αναγκάζοντας εκατομμύρια Βρετανούς να επιλέξουν ανάμεσα στο να έχουν φαγητό στο τραπέζι ή να ζεσταίνουν τα σπίτια τους τον ερχόμενο χειμώνα.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι μεγάλο ποσοστό της βρετανικής κοινωνίας οδεύει, ή έχει φτάσει, σε όρια εξαθλίωσης, με αποτέλεσμα οι θάνατοι από το κρύο να αυξηθούν εάν δεν γίνει κάτι γρήγορα. Ο πληθωρισμός ακολουθεί. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί στο 13%, καθώς εντείνεται η ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα η βρετανική οικονομία να εισέλθει σε ύφεση πριν από το τέλος του έτους. Η Goldman Sachs έχει προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και το 22% εάν οι τιμές του φυσικού αερίου «παραμείνουν υψηλές, στα σημερινά δηλαδή επίπεδα».

Η Τρας ξεκίνησε να σχηματίζει ένα Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο –δεν εντυπωσιάζει το γεγονός– προωθήθηκαν πολλοί απο τους βουλευτές που την υποστήριξαν στην μάχη της διαδοχής. Ο Τζέιμς Κλέβερλι είναι εκείνος που θα την διαδεχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών. Πρόκειται για έναν υπέρμαχο του Brexit, που προέρχεται από το νοτιοανατολικό Λονδίνο και του οποίου η μητέρα είναι από τη Σιέρα Λεόνε. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας δεν έλειψε λεπτό από δίπλα της.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Μπεν Ουάλας παραμένει υπουργός Άμυνας. Ο Κουάσι Κουαρτένγκ είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών και πρώτος μαύρος με καταγωγή από τη Γκάνα. Η Σουέλα Μπράβερμαν από την Κένυα και τον Μαυρίκιο ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι επιλογές αυτές δεν έμειναν ασχολίαστες. «Για πρώτη φορά στην ιστορία της Βρετανίας, τρεις υπουργοί που αναμένεται να διοριστούν σε νευραλγικές θέσεις δεν θα είναι λευκοί», ανέφερε ο βρετανικός Τύπος…



Ειδήσεις σήμερα:

Η Ελπίδα Νίνου καταθέτει σήμερα στη δίκη Φιλιππίδη - Η στήριξη στον σύζυγό της

Σήμερα οι ανακοινώσεις κατά της σπατάλης ηλεκτρικής ενέργειας στο δημόσιο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr