Κάρολος: Η «μαύρη αράχνη», το διαζύγιο με την Νταϊάνα και η δωροδοκία - Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχει εμπλακεί

Ο μεγαλύτερος γιος της εκλιπούσης βασίλισσας Ελισάβετ δεν είχε ποτέ την ίδια λαϊκή αποδοχή όπως η μητέρα του, κάτι που ενδεχομένως να προστεθεί στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ως βασιλιάς

Ο βασιλιάς πλέον, Κάρολος έχει υπάρξει ένας αμφιλεγόμενος μάλλον γαλαζοαίματος στη διάρκεια των ετών—από την εξωσυζυγική σχέση που διατηρούσε ενόσω ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα μέχρι την πολιτική του ανάμειξη, όπως του χρεώνουν, αλλά και τις γκάφες του κατά καιρούς και τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται βοηθοί του.

Ο μεγαλύτερος γιος της εκλιπούσης βασίλισσας Ελισάβετ δεν είχε ποτέ την ίδια λαϊκή αποδοχή όπως η μητέρα του, κάτι που ενδεχομένως να προστεθεί στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ως βασιλιάς. Στο παρελθόν, έχει κατηγορηθεί για ψυχρότητα απέναντι στην δημοφιλή πρώτη σύζυγό του πριγκίπισσα Νταϊάνα και παρά την καλύτερη αντιμετώπιση που του επιφυλάσσουν τα μμε τον τελευταίο καιρό, ο ταμπλόιντ Τύπος δεν χάνει ευκαιρία να τον παρουσιάσει ως απόμακρο και αδιάφορο.

Στο μεταξύ, η απεικόνιση του προβληματικού έγγαμου βίου του με την εκλιπούσα Νταϊάνα, μέσα από την επιτυχημένη σειρά του Netflix «Το Στέμμα» μάλλον δεν αναμένεται να τον καταστήσει πιο συμπαθή πολλές δεκαετίες μετά την ταραχώδη εκείνη περίοδο. Ο νέος βασιλιάς έχει ακόμη κατηγορηθεί για ανάμειξη στην πολιτική ζωή σε πολλούς τομείς—από την αρχιτεκτονική και την ομοιοπαθητική μέχρι την κλιματική αλλαγή.

Και το 2021 ο πιο έμπιστος συνεργάτης του παραιτήθηκε για δεύτερη φορά στην καριέρα του ως αυλικού εν μέσω αντιπαράθεσης. «Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι καταστροφικά-από το 'The Crown' μέχρι την πραγματικότητα και όλα αυτά που συμβαίνουν», είχε πει η βασιλική συγγραφέας Πένι Τζούνορ στα τέλη του 2021 όταν κυκλοφόρησαν οι φήμες για μεγάλες δωρεές σε μετρητά στις φιλανθρωπικές του οργανώσεις.

«Τίποτα απ΄όλα αυτά δεν είναι ευχάριστη είδηση. Η βασίλισσα είναι πολύ αγαπητή, ο Κάρολος λιγότερο. Νομίζω ότι θα είναι δύσκολο για εκείνον, ό,τι κι αν συμβεί, αλλά όλες αυτές οι αποκαλύψεις δεν βοηθούν», σημείωνε η ίδια.

«Τρεις άνθρωποι»

Η εικόνα του Καρόλου δέχτηκε σφοδρό πλήγμα όταν χώρισε με την Νταϊάνα. Στην θρυλική συνέντευξή της το 1995, όταν αποκάλυψε πώς αισθάνεται για την σχέση του με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, η Νταϊάνα είχε πει ότι «υπήρχαν τρία πρόσωπα» σε αυτό τον γάμο. Το 1992, το ζευγάρι ανακοίνωσε ότι χωρίζει , αλλά μετά τον αντίκτυπο που είχε η αμφιλεγόμενη συνέντευξη της Νταϊάνα στην εκπομπή του BBC "Panorama", συμφώνησαν τελικά να πάρουν διαζύγιο.

Δεδομένης της δικής της εκδοχής των γεγονότων—και της παραδοχής της δικής της απιστίας—η Νταϊάνα αποκάλυψε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε μέσα στην διασημότερη οικογένεια της χώρας, επικρίνοντας την βασιλική οικογένεια και αμφισβητώντας την ικανότητα του Καρόλου να γίνει βασιλιάς.

Σε τμήματα του βρετανικού κατεστημένου οι αποκαλύψεις της προκάλεσαν τρόμο, αλλά κέρδισαν την λαϊκή συμπάθεια, κάτι το οποίο γιγαντώθηκε μετά τον θάνατό της σε τροχαίο στο Παρίσι, το 1997. Ο Κάρολος κατηγορούνταν επί μακρόν τόσο για την εξωσυζυγική σχέση, στην οποία αποδόθηκε ο χωρισμός, όσο και ως ένα βαθμό για την αρχικά τουλάχιστον αδιάφορη αντιμετώπιση του θανάτου της Νταϊάνα, όταν η βασιλική οικογένεια είχε χαρακτηριστεί άκαρδη και εκτός κλίματος.

Ωστόσο, ανέκτησε σταδιακά μέρος της λαϊκής στήριξης με πολλούς να δέχονται απρόθυμα ότι ο Κάρολος βρήκε την ευτυχία δίπλα στην Καμίλα, την οποία τελικά και παντρεύτηκε το 2005.

«Μαύρη αράχνη»

Ο Κάρολος έχει επίσης κατηγορηθεί ότι ασκούσε άμεσα πίεση σε πολιτικούς επί πολλών αμφιλεγόμενων δημοσίων ζητημάτων—από την υγεία ως το περιβάλλον. Σε μια σειρά επιστολών ανάμεσα στον Κάρολο και υπουργούς της κυβέρνησης, τις οποίες ο βρετανικός Τύπος είχε βαφτίσει «επιστολές της μαύρης αράχνης» εξαιτίας του κακού γραφικού του χαρακτήρα, ασκούσε πιέσεις για μια σειρά ζητημάτων.

Οι επιστολές δόθηκαν στη δημοσιότητα το 2015 έπειτα από μια δεκαετή δικαστική μάχη της εφημερίδας The Guardian και προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις εις βάρος του τότε μελλοντικού βασιλιά αλλά και ανησυχίες ότι υπερβαίνει τον ρόλο του. Ωστόσο, σε μια συνέντευξη του 2018 με αφορμή τα 70α του γενέθλια ο Κάρολος επέμεινε ότι ποτέ δεν παρενέβη άμεσα στην πολιτική των κομμάτων και τόνισε ότι αντιλαμβάνεται την διαφορά ανάμεσα στον πρίγκιπα της Ουαλίας και στον μονάρχη.

Δωροδοκίες;

Πιο πρόσφατα, ο Κάρολος ενεπλάκη σε σκάνδαλο δωροδοκίας. Μια σειρά αποκαλύψεων εφημερίδων ισχυρίστηκαν ότι ο Μάικλ Φόσετ, επί δεκαετίες το «δεξί χέρι» του Καρόλου, είχε προσφέρει τίτλους τιμής, ακόμη και την βρετανική υπηκοότητα, ως αντάλλαγμα για δωρεές σε ιδρύματα του Καρόλου.

Η Sunday Times ανέφερε σε δημοσίευμά της πως ένας σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας παρασημοφορήθηκε και έλαβε την βρετανική υπηκοότητα χάρη σε βοηθούς του Καρόλου αφού προηγουμένως πλήρωσε χιλιάδες στερλίνες σε προγράμματα που υποστήριζε ένθερμα ο σημερινός βασιλιάς της Βρετανίας. Μετά τη δημοσίευση του σχετικού άρθρου, ο Φόσετ παραιτήθηκε προσωρινά από τη θέση του διευθυντή της φιλανθρωπικής οργάνωσης του Καρόλου The Prince’s Foundation και η αρμόδια ρυθμιστική αρχή άρχισε έρευνα σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις.

Ο ίδιος ο Κάρολος δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την σχέση του σαουδάραβα κροίσου με το ίδρυμα του και τα ανταλλάγματα που εκείνος λάμβανε για τις δωρεές του, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπεύθυνος για όλα είναι ο Φόσετ.

Αργότερα ωστόσο απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες για οικονομική κακοδιαχείριση που αφορούσε την πώληση ανεπιθύμητων βασιλικών δώρων, αλλά μια εσωτερική έκθεση διαπίστωσε ότι διάφορα μέλη στις υπηρεσίες του Καρόλου ήταν υπεύθυνα για «σοβαρές παρατυπίες».

Ειδήσεις σήμερα:

Κρήτη: Μαθήτρια κλώτσησε γάτα και γελούσε με τις φίλες της - Δείτε βίντεο

Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ: Η Βρετανία δακρύζει για τη «Λίλιμπετ» - Τι ακολουθεί

Θάνατος βασίλισσας Ελισάβετ: Τα παιδιά του Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ θα μπορούν πλέον να πάρουν βασιλικούς τίτλους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr