Βασίλισσα Ελισάβετ: Όλοι οι ηγέτες θέλουν να παραστούν στην κηδεία της εκτός από τον Πούτιν

Βασίλισσα Ελισάβετ: Όλοι οι ηγέτες θέλουν να παραστούν στην κηδεία της εκτός από τον Πούτιν

Η κηδεία της θα γίνει από το Αββαείο του Ουέστμινστερ  όπου είχε στεφθεί βασίλισσα  τον Ιούνιο του 1953 - Τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο θα είναι πρωτόγνωρα

elizabeth_e
Ηγέτες και μονάρχες από όλο τον κόσμο θα παρευρεθούν στην κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Guardian, κάποιοι έχουν επιβεβαιώσει, ήδη, την παρουσία στο τελευταίο «αντίο» στη μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κηδεία, η οποία αναμένεται να γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου στην ίδια εκκλησία όπου στέφθηκε η βασίλισσα το 1953, θα προσελκύσει προέδρους, πρωθυπουργούς, βασιλιάδες και βασίλισσες καθώς και τεράστια πλήθη από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στο μήνυμά του περιέγραψε τη βασίλισσα ως «μια σταθερή παρουσία και μια πηγή παρηγοριάς και υπερηφάνειας για γενιές Βρετανών», επιβεβαίωσε ότι θα είναι μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών που θα αποτίσουν αυτοπροσώπος φόρο τιμής.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επίσης δηλώσει την πρόθεσή του να συμμετάσχει. Είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι γνώριζε τη βασίλισσα και την είχε συναντήσει δύο φορές στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. «Αν βρούμε την ευκαιρία θα θέλαμε να είμαστε παρόντες σε αυτή την τελετή», είπε.

Κλείσιμο
Μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, από χώρες όπως η Ισπανία, το Βέλγιο, η Νορβηγία, η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία, θα ταξιδέψουν επίσης για την κηδεία της Βασίλισσας.

Τουλάχιστον ένας αρχηγός, ωστόσο, θα δηλώσει ηχηρά την απουσία του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν και οι σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας έχουν πληγεί σοβαρά από την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον βασιλιά Κάρολο.

«Για πολλές δεκαετίες η Ελισάβετ Β' απολάμβανε δικαιωματικά την αγάπη και το σεβασμό των υπηκόων της, καθώς και την εξουσία στην παγκόσμια σκηνή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο. «Οι Ρώσοι τη σεβάστηκαν για τη σοφία της», αλλά η παρουσία του Πούτιν στην κηδεία «δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη», πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε μια απρογραμμάτιστη επίσκεψη στη βρετανική πρεσβεία στο Παρίσι σήμερα για να υπογράψει το βιβλίο συλλυπητηρίων για τη βασίλισσα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα η παρουσία του στην κηδεία.

Την ίδια ώρα, ο Μπομπ Μπρόντχερστ, πρώην διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, είπε ότι η κηδεία θα συνεπαγόταν σχεδόν σίγουρα τη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας που έχει παρατηρηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότεροι από 8.000 καλεσμένοι βρέθηκαν στο Αββαείο του Ουέστμινστερ για τη στέψη της Βασίλισσας τον Ιούνιο του 1953, την πρώτη φορά που μεταδόθηκε τηλεοπτικά η στέψη ενός νέου μονάρχη.

Ειδήσεις σήμερα:

Από «πέτρα του σκανδάλου»... βασιλική σύζυγος: Η γεμάτη ανατροπές ζωή της Καμίλα


Μικρή επιστροφή στο καλοκαίρι μέσα στο Σαββατοκύριακο με 35άρια

Θρίλερ με την άγρια δολοφονία της 35χρονης στη Λάρισα - Δείτε το υπόγειο όπου βρέθηκε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης