Εκλογές στη Σουηδία: Τζίμι Άκεσον, ο ακροδεξιός ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων

Ο 43χρονος μεταμόρφωσε τη ρατσιστική οργάνωση «Bevara Sverige Svensk», που καλούσε τους οπαδούς της να διατηρήσουν σουηδική τη Σουηδία, σε ένα εθνικιστικό κόμμα με λογότυπο... ένα λουλούδι

Στα 17 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι των Σουηδών Δημοκρατών (SD), ο Τζίμι Άκεσον μετέτρεψε το ακροδεξιό κόμμα από παρία της σουηδικής πολιτικής σκηνής σε απαραίτητο βαρίδι της δεξιάς για να κυβερνήσει μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Ο 43χρονος μελαχρινός άνδρας με τα γυαλιά και το επιμελώς φροντισμένο μούσι, καλλιεργεί την εικόνα ενός «κανονικού Σουηδού». Μεταμόρφωσε τη ρατσιστική οργάνωση «Bevara Sverige Svensk», που καλούσε τους οπαδούς της να διατηρήσουν σουηδική τη Σουηδία, σε ένα εθνικιστικό κόμμα με λογότυπο... ένα λουλούδι.

«Θέλει να παρουσιάσει την εικόνα ενός απλού ανθρώπου (…) που ψήνει λουκάνικα, πηγαίνει ταξίδι στα Κανάρια νησιά με πτήση τσάρτερ και μιλάει με συνηθισμένο τρόπο», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Γιόνας Χίνφορς, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

Προερχόμενος από τη μεσαία τάξη, ο Τζίμι Άκεσον γεννήθηκε στο Σέλβεσμποργκ της νότιας Σουηδία. Σε αυτήν τη μικρή πόλη των 9.000 κατοίκων, όπου η σουηδική σημαία κοσμεί τα περισσότερα σπίτια και πολλοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον μεγάλο αριθμό μεταναστών στη γειτονική μητρόπολη του Μάλμε, το SD δημιούργησε το πρώτο του προπύργιο.

Αφού ασχολήθηκε με την πολιτική ως έφηβος, ο Άκεσον προσχώρησε στο κόμμα κατά τη δεκαετία του 1990, ύστερα από ένα απογοητευτικό πέρασμα από τον κύριο εκφραστή της σουηδικής δεξιάς, το κόμμα των Μετριοπαθών. Ανέλαβε την ηγεσία των Σουηδών Δημοκρατών το 2005.

Υπό την ηγεσία του Άκεσον -- ο οποίος λατρεύει τα θρίλερ, τις πίτσες και τις τηγανητές πατάτες, ενώ έχει αποκαλύψει προβλήματα εθισμού στα διαδικτυακά παιχνίδια -- το SD άλλαξε ταυτότητα.

Το 2006 υιοθέτησε ένα νέο έμβλημα για το κόμμα, μια μπλε ανεμώνη με κίτρινη καρδιά (τα χρώματα της σουηδικής σημαίας) αντικαθιστώντας τον «επιθετικό» πυρσό. Ταυτόχρονα, το κόμμα επεδίωξε να κρατήσει αποστάσεις από ρατσιστικές και βίαιες ομάδες, επιδεικνύοντας πολιτική «μηδενικής ανοχής» απέναντι στον ρατσισμό.

Παρότι οι επικριτές του SD υπογραμμίζουν πως ήταν απλώς ένα καμουφλάρισμα, η άνοδος του κόμματος ήταν ραγδαία: 5,7% και πρώτη εκπροσώπηση στη βουλή το 2010, στην τρίτη θέση με 12,9% το 2014 και 17,5% το 2018.

Το μεταναστευτικό στη Σουηδία -- μια χώρα που δέχθηκε σχεδόν 250.000 αιτούντες άσυλο τη διετία 2014-2015, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε σύγκριση με τον πληθυσμό των περίπου 10 εκατομμυρίων -- δίνει ώθηση στο ακροδεξιό κόμμα.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το SD δημοσίευσε ένα βίντεο με σύνθημα που θύμιζε Ντόναλντ Τραμπ: «Η Σουηδία πρέπει να είναι καλά ξανά». Άντλησε εκλογική δύναμη τόσο από τους κόλπους της συντηρητικής παράταξης όσο και από τους σοσιαλδημοκράτες, ειδικά μεταξύ όσων ανήκουν στην εργατική τάξη.

«Θεωρώ πως (η επιτυχία μας) οφείλεται στο ότι ο κόσμος δεν πιστεύει ότι τα άλλα κόμματα παίρνουν την κατάστασή του στα σοβαρά», λέει ο Άκεσον στο AFP σε προεκλογική συγκέντρωση στη Στοκχόλμη τον Αύγουστο. «Όχι όπως τα άλλα κόμματα», διαμηνύει το SD σε ένα από τα κεντρικά του συνθήματα σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία.

Βέβαια, οι Σουηδοί Δημοκράτες έχουν ρίξει νερό στο κρασί τους, όπως και άλλα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, υπογραμμίζουν πολιτικοί αναλυτές. Εξαφανίστηκαν αμφιλεγόμενες φράσεις, όπως του Τζίμι Άκεσον που είχε χαρακτηρίσει τους μουσουλμάνους «τη μεγαλύτερη εξωτερική απειλή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Υπέρμαχος του Swexit παλαιότερα, εγκατέλειψε το 2019 την ιδέα της αποχώρησης της Σουηδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr