Έκανε «στράικ» η ουκρανική αντεπίθεση: Η αντοχή της Ρωσίας, η συνοχή της Δύσης και η διαδοχή Πούτιν

Έκανε «στράικ» η ουκρανική αντεπίθεση: Η αντοχή της Ρωσίας, η συνοχή της Δύσης και η διαδοχή Πούτιν

Αντιμέτωπος με ισχυρά διλήμματα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την ανακατάληψη εδαφών από το Κίεβο

Έκανε «στράικ» η ουκρανική αντεπίθεση: Η αντοχή της Ρωσίας, η συνοχή της Δύσης και η διαδοχή Πούτιν
Με πικρές αλήθειες και νέες προκλήσεις συνοδεύτηκε η 20η Σύνοδος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στο Ουζμπεκιστάν, όπου ηγέτες κρατών με αναθεωρητικό προσανατολισμό βρέθηκαν για πρώτη φορά μετά την πανδημία ενώπιος ενωπίω, συζητώντας για την εμβάθυνση των σχέσεών τους σε σχέση και με τη διεθνή τάξη.

Τους προβολείς της δημοσιότητας, ωστόσο, έστρεψε πάνω του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αναγνώρισε δημόσια την επιτυχή ουκρανική αντεπίθεση, εξέλιξη που έχει φέρει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε δυσμενή θέση. Ακολουθώντας μάλλον τη φιλοσοφική παράδοση της χώρας του, ο Ινδός Πρωθυπουργός – και τακτικός πελάτης των ρωσικών ορυκτών καυσίμων πλέον- Ναρέντρα Μόντι παρατήρησε, απευθυνόμενος προς το Ρώσο Πρόεδρο πως «δεν είναι σήμερα η ώρα για πόλεμο», καθώς η ασφάλεια των τροφίμων, των λιπασμάτων και των καυσίμων είναι από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του κόσμου αυτή τη στιγμή.

«Γνωρίζω ότι η σημερινή εποχή δεν είναι εποχή πολέμου και σας μίλησα στο τηλέφωνο γι' αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μόντι στον Πούτιν, με το Ρώσο Πρόεδρο να υποστηρίζει ότι κατανοεί τις όποιες ανησυχίες του Ινδού ομολόγου του. «Γνωρίζω τη θέση σας σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και γνωρίζω τις ανησυχίες σας. Θέλουμε όλα αυτά να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνοντας λυπημένος για το γεγονός ότι «η αντίθετη πλευρά, η ηγεσία της Ουκρανίας, απέρριψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες» και θέλει να επιτύχει τους στόχους της με στρατιωτικά μέσα. Ωστόσο, «οι εμπορικές μας συναλλαγές αυξάνονται, χάρη στις πρόσθετες προμήθειες ρωσικών λιπασμάτων στις ινδικές αγορές, οι οποίες έχουν οκταπλασιαστεί. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τον γεωργικό τομέα της Ινδίας», έσπευσε να υπενθυμίσει ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, επισημαίνοντας εμμέσως την προνομιακή θέση της Ινδίας σε σχέση με τις δυτικές χώρες απέναντι στα ρωσικά προϊόντα.

Παρά το… «καρφί» του Ινδού Προέδρου για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος τοποθετήθηκε ανοιχτά για την ουκρανική αντεπίθεση, λέγοντας πως η Ρωσία απαντά με αυτοσυγκράτηση στις ουκρανικές «τρομοκρατικές επιθέσεις και τα χτυπήματα σε υποδομές», προσθέτοντας επιπλέον ότι «οι αρχές του Κιέβου ανακοίνωσαν ότι άρχισαν και διεξάγουν μια ενεργή επιχείρηση αντεπίθεσης. Λοιπόν, ας δούμε πώς θα εξελιχθεί και πώς θα τελειώσει. Προς το παρόν, η Ρωσία ανταποκρίνεται με αυτοσυγκράτηση στα ουκρανικά χτυπήματα σε υποδομές και στις τρομοκρατικές τους επιθέσεις» είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ο ίδιος αποκάλυψε ακόμη πως «υπήρξαν απόπειρες πραγματοποίησης τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος των ρωσικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, αλλά τώρα η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», για να καταλήξει πως «η απάντησή μας θα δοθεί, αν δεν καταλάβουν ότι τέτοιες μέθοδοι είναι απαράδεκτες. Στην πραγματικότητα, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις μεθόδους της τρομοκρατίας. Το βλέπουμε αυτό στις δολοφονίες αξιωματούχων στα απελευθερωμένα εδάφη».

«Το βλέπουμε αυτό ακόμη και στις απόπειρες πραγματοποίησης τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Συμπεριλαμβανομένων ακόμη και προσπαθειών πραγματοποίησης τρομοκρατικών επιθέσεων, αν όχι στις ίδιες τις εγκαταστάσεις, τότε γύρω από τις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις, τα πυρηνικά εργοστάσια... Για να μην αναφέρω το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. Πιο πρόσφατα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν μερικά ευαίσθητα πλήγματα, που ήταν προειδοποιητικά. Εάν η κατάσταση συνεχίσει να εξελίσσεται με αυτόν τον τρόπο, τότε η απάντηση θα είναι πιο σοβαρή», σημείωσε.

Εν αναμονή της «απάντησης» της Ρωσίας στην ουκρανική αντεπίθεση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θύμισε πως ο αρχικός στόχος της ρωσικής «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία δεν υπόκειται σε διαφοροποιήσεις. «Οι επιχειρησιακές αποφάσεις λαμβάνονται στην πορεία, ο κύριος στόχος είναι η απελευθέρωση του Ντονμπάς, η επιθετική επιχείρηση εκεί δεν σταματά, αλλά δεν βιαζόμαστε», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Μέρος του στρατού

Και συνέχισε: «Σταδιακά, ο ρωσικός στρατός καταλαμβάνει όλο και περισσότερα εδάφη. Εφιστώ την προσοχή σας στο γεγονός ότι δεν πολεμάμε με πλήρη στρατό, πολεμάμε μόνο με μέρος του ρωσικού στρατού, μόνο με μια μονάδα συμβασιούχων. Ως εκ τούτου, ας μην βιαστούμε σε αυτό το κομμάτι».

Απαντώντας ακόμη σχετικά με την πρόταση του Κιέβου για «εγγυήσεις ασφαλείας», ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι «η Ρωσία γενικά συμφώνησε πως η ασφάλεια της Ουκρανίας θα πρέπει να εγγυηθεί από τις μεγάλες δυνάμεις... αλλά στη συνέχεια το ζήτημα αυτό τέθηκε σε δεύτερη μοίρα».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να ρίξει το μπαλάκι των ευθυνών για την μη συνάντησή τους στον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, υποστηρίζοντας πως «ο Ερντογάν μου προτείνει διαρκώς μια συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι, πιστεύοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Η πρώτη προϋπόθεση (για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση) είναι να συμφωνήσουν οι αρχές του Κιέβου. Αλλά αρνούνται! Ο Ζελένσκι το ανακοίνωσε. Είπε δημοσίως - δεν ξέρω πού, αλλά δημοσίως - ότι δεν είναι έτοιμος και δεν θέλει να μιλήσει με τη Ρωσία».

Εκτός από την υπόμνηση της συμμετοχής «μέρους» του ρωσικού στρατού στις συγκρούσεις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η ηγεσία της Ουκρανίας «απέρριψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες», αντίθετα με τον ίδιο, καθώς «θέλουμε να θέσουμε τέλος το συντομότερο δυνατό», ανοίγοντας ένα παράθυρο ελπίδας για την εκτόνωση της κρίσης.

Κλείσιμο
Στο ίδιο πλαίσιο, εξέφρασε τη λύπη του για το ότι «η αντίθετη πλευρά, η ηγεσία της Ουκρανίας, απέρριψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες» και δήλωσε ότι θέλει να επιτύχει τους στόχους της με στρατιωτικά μέσα. Η αποστροφή του Ρώσου Προέδρου για ταχεία ολοκλήρωση του πολέμου ερμηνεύτηκε ως έμμεση παραδοχή της αδυναμίας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων να αναχαιτίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις, ακόμη και αν ο ρωσικός στρατός μπει επισήμως στην επιχείρηση, γεγονός που θα σηματοδοτούσε ευθεία κλιμάκωση της σύγκρουσης, με πιθανή την είσοδο στον πόλεμο και του ΝΑΤΟ. Παρότι η Μόσχα δεν φαίνεται να επιθυμεί γενίκευση της σύρραξης με την Ουκρανία λόγω και των έντονων εσωτερικών πιέσεων από τις εκατοντάδες χιλιάδες απώλειες Ρώσων στα πεδία της μάχης, εντούτοις αν δεν υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας, η κλιμάκωση δεν αποκλείεται να προκύψει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, δυσχεραίνοντας τους χειρισμούς της διεθνούς κοινότητας.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο ρωσικός στρατός εμφανίζει δομικές αδυναμίες ασχέτως μεγέθους, δίνει άλλοθι στον Βλαντιμίρ Πούτιν να παραμείνει στα στενά όρια της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», χωρίς να κινητοποιήσει περαιτέρω δυνάμεις το επόμενο διάστημα.

Η «κόλαση» του Χαρκόβου

Το βαρύ, άλλωστε, κλίμα κατά της Μόσχας μετά τη ρωσική αντεπίθεση, βάρυνε ακόμη περισσότερο ο εντοπισμός 10 θαλάμων βασανιστηρίων στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, την οποία πρόσφατα ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις από τους Ρώσους, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας, Ίγκορ Κλιμένκο.

«Μέχρι σήμερα, μπορώ να μιλήσω για τουλάχιστον δέκα θαλάμους βασανιστηρίων (που ανακαλύφθηκαν) σε περιοχές της περιφέρειας του Χαρκόβου», συμπεριλαμβανομένων δύο στη μικρή πόλη Μπαλακλίγια, είπε, δήλωσε ο ίδιος σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ukraine.

Η αντοχή των ρωσικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης συνιστά, ωστόσο, τον βασικό πονοκέφαλο για το Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς οι εγγενείς αδυναμίες του ρωσικού στρατού είχαν ως αποτέλεσμα ακόμη και την έκρηξη του πρωτοπαλλήκαρού του, Ραμζάν Καντίροφ. Σε μια κίνηση εξαέρωσης της έντασης, αλλά και επανεκκίνησης των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος διόρισε άτυπα «νέο στρατηγό», δηλαδή τον πρώην επιχειρηματία και ηγετικό στέλεχος της Wagner Group Γεβγκένι Πριγκόζιν. Υπενθυμίζεται ότι οι μισθοφόροι της Wagner πολεμούν στα ουκρανικά εδάφη από το 2014 ενώ κατά το παρελθόν κατηγορήθηκαν για φρικιαστικές επιθέσεις τόσο στο Μάλι όσο και στη Συρία.

Κατά το παρελθόν ο Πριγκόζιν που αποκαλείται και ως «σεφ του Πούτιν» πριν από πολλά χρόνια διατηρούσε υπηρεσία τροφοδοσίας για το Κρεμλίνο, ενώ όπως αναφέρουν αναλυτές της Δύσης έχει στενή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο, αν και το Κρεμλίνο το έχει διαψεύσει. Επιπρόσθετα, think tank επικαλούμενο έναν Ρώσο μπλογκέρ αναφέρει ότι το ηγετικό μέλος της Wagner εισάγει μια «σταλινική» μέθοδο που επιτρέπει στο Κρεμλίνο να αποφύγει μια γενική κινητοποίηση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει κοινωνικές εντάσεις στη ρωσική κοινωνία. Πάντως η γενική κινητοποίηση προς το παρόν δεν φαίνεται να είναι στα άμεσα σχέδια του Κρεμλίνου ενώ σε σχετική διάψευση προχώρησε και ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναγνωρίζοντας πως η πρώτη κίνηση της Δύσης μετά από μια πιθανή κινητοποίηση, θα ήταν ο γενικός, πολεμικός συναγερμός.

Την ίδια ώρα, στη Μόσχα στρατιωτικοί αναλυτές που έχουν βάλει στο στόχαστρο τους χειρισμούς του Κρεμλίνου στο μέτωπο του πολέμου έχουν εκφραστεί με θαυμασμό για τις επιτυχίες του Πριγκόζιν στα ουκρανικά εδάφη, ενώ κάποιοι τον είχαν προτείνει ακόμα και για αντικατάσταση του Σεργκέι Σοϊγκού, ως υπεύθυνου για την ήττα που έχουν υποστεί οι ρωσικές δυνάμεις πέριξ του Χαρκόβου.

«Ο Πριγκόζιν είναι ο στενός έμπιστος του Πούτιν και η αναπτυσσόμενη σχέση του με τους στρατιωτικούς μπλόγκερ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υποστήριξής τους για την πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου, ενώ παράλληλα θα καταδικάσει τον Σοϊγκού και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για την ήττα γύρω από την περιφέρεια Χάρκοβο», αναφέρεται σε σχετική έκθεση.

Ακόμη και αν η Μόσχα αναζητεί βαλβίδες εκτόνωσης της εσωτερικής έντασης, αναγνωρίζοντας εμμέσως τα στρατιωτικά της αδιέξοδα, αλλά και την μειωμένη αντοχή του ρωσικού στρατού, το ζητούμενο για τη Δύση αποτελεί η ενότητά της απέναντι στα νέα δεδομένα που γεννά η ουκρανική αντεπίθεση, καθώς αυτή απαιτεί νέα και περισσότερα όπλα για να συντηρηθεί.

Στην προοπτική αυτή, στην ανάγκη διατήρησης της συνοχής των συμμάχων έναντι της Ρωσίας και της απειλής για τη δημοκρατία και την ειρήνη αναφέρθηκαν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι και η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ. Οι δύο αξιωματούχοι, κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, στο περιθώριο της συνόδου των πρόεδρων των κοινοβουλίων των χωρών της Ομάδας των Επτά, τόνισαν την αποφασιστικότητα των χωρών τους να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία.

«Η 24η Φεβρουαρίου απέδειξε πόσο σημαντικός είναι ο αγώνας για τη δημοκρατία και πόσο υπαρξιακή είναι η απειλή για τη δημοκρατία», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ, τόνισε ωστόσο ότι «η αγάπη για τη δημοκρατία είναι μεγαλύτερη από την απειλή εναντίον της» και ανέδειξε τη σημασία της συνοχής των συμμάχων στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Από την πλευρά της η κυρία Πελόζι, την οποία η κυρία Μπέρμποκ χαρακτήρισε «ισχυρή φωνή για τη δημοκρατία στον κόσμο», συνεχάρηκε τη Γερμανία για την ηγετική της στάση στο θέμα, αλλά και για τις γενναίες αποφάσεις που έχει λάβει για την απεξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια. «Η Γερμανία κάνει το σωστό. Ήταν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια και αυτό πρέπει να αλλάξει. Θα είναι μια έκπληξη για τον Πούτιν», είπε χαρακτηριστικά η αμερικανίδα πολιτικός και επισήμανε ότι το ζήτημα της ενεργειακής αυτονομίας είναι εξίσου σημαντικό με αυτό των όπλων που παραδίδονται στην Ουκρανία.

«Ουσιαστική στήριξη»

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της G7, η κυρία Πελόζι είχε μιλήσει για ουσιαστική υποστήριξη της ασφάλειας της Ουκρανίας, για ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια και για «κυρώσεις, κυρώσεις, κυρώσεις» που πρέπει να επιβάλει η Δύση σε βάρος της Ρωσίας. Η πρόεδρος της Bundestag Μπέρμπελ Μπας σημείωσε από την πλευρά της ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δίνει μάχη εναντίον όλων των φιλελεύθερων δημοκρατιών της Δύσης και στη διαδικασία καταστρέφει τη χώρα του. «Αλλά δεν θα κερδίσει αυτή τη μάχη», τονίζεται και στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Ρουσλάν Στέφαντσουκ. Ο κ. Στέφαντσουκ μετέφερε την εικόνα από το μέτωπο του πολέμου, η οποία, όπως είπε, έχει αλλάξει, «χάρη στον στρατό μας, αλλά και χάρη στα όπλα που παραλάβαμε» και ζήτησε περισσότερη στρατιωτική στήριξη με βαρύ οπλισμό. «Χρειαζόμαστε νέα, σύγχρονα όπλα. Οι Ουκρανοί έχουν αποδείξει στο μέτωπο ότι τα όπλα θα βοηθούσαν σημαντικά», τόνισε.

Από πλευράς του, ο επικεφαλής του State Department, Αντονι Μπλίνκεν κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να στοιχειοθετήσουν τις φρικαλεότητες τονίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για εγκλήματα πολέμου, ενώ κατηγόρησε σήμερα την Ρωσία ότι ενεργεί με αποτρόπαιο τρόπο μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων θαμμένων σε ομαδικό τάφο κοντά στο Ιζιούμ, που απελευθερώθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις, αναφερόμενος σε πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Η Ρωσία ενεργεί με αποτρόπαιο τρόπο και αυτό φαίνεται και επαναλαμβάνεται κάθε φορά που αποτραβιέται η ρωσική πλημμυρίδα από τμήματα των εδαφών που έχει καταλάβει στην Ουκρανία. Βλέπουμε τι αφήνει στο πέρασμά της, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Και αυτήν η πρόσφατη ανακάλυψη περισσότερων των 440 τάφων στο Ιζιούμ μας το θύμισε», συμπλήρωσε ο ίδιος. Επιπρόσθετα, ο Αντονι Μπλίνκεν κάλεσε τις ουκρανικές αρχές να στοιχειοθετήσουν αυτές τις φρικαλεότητες τονίζοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για εγκλήματα πολέμου.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός του στρατού ξηράς Μάρκ Μίλεϊ δήλωσε ότι τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία δεν μπορούν να κρυφτούν. «Ως προς την συνολική κλίμακα (των πιθανών εγκλημάτων πολέμου), δεν ξέρω. Αλλά θα σας πω ότι ο κόσμος θα τα ανακαλύψει. Τα εγκλήματα πολέμου δεν μπορούν να κρυφτούν, ειδικά πράγματα όπως ομαδικοί τάφοι», δήλωσε ο Αμερικανός στρατιωτικός στους δημοσιογράφους στην Εσθονία που συμμετέχει σε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας σοβαρούς πονοκεφάλους στο προσωπικό πολιτικό μέλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος σχολίασε και τις αιτιάσεις των ασιατικών χωρών για τη ρωσική εισβολή, λέγοντας πως «αυτά που ακούμε από την πλευρά της Κίνας και της Ινδίας απηχούν τις ανησυχίες σε όλον τον κόσμο σχετικά με τις συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και όχι μόνο στον ουκρανικό λαό». «Θεωρώ ότι αυτό αυξάνει την πίεση επί της Ρωσίας για να τερματίσει την επίθεσή της», κατέληξε.

Στα χνάρια του Μιλόσεβιτς

Εξίσου κατηγορηματική ως προς τις προσωπικές ευθύνες του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη στην τηλεόραση της Bild επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και θα είναι στο πλευρό ουκρανικού λαού καθώς μαίνεται ο ρωσικός πόλεμος. Η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας πραγματοποίησε στα μέσα της εβδομάδας επίσκεψη αλληλεγγύης στο Κίεβο για τρίτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ για πρώτη φορά δεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρεθεί ο Πούτιν στο εδώλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου.

Κι όταν ο Γερμανός δημοσιογράφος Πάουλ Ρόντσχαιμερ την ρώτησε αν θα ήταν χαρούμενη με τον θάνατο του Ρώσου Προέδρου, απάντησε με απόλυτη ειλικρίνεια. «Ποτέ δεν πρέπει να χαίρεται κανείς με τον θάνατο ενός ανθρώπου κι αυτό ισχύει για κάθε άνθρωπο. Αλλά είναι σημαντικό για μένα ότι ο Πούτιν πρέπει να χάσει αυτόν τον πόλεμο και να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του».

Αντίθετα, η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι στην Ουκρανία διαπράττονται «τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου». Αυτό «είναι πέρα από κάθε αμφιβολία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε επίσης τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και διαδικασία παραπομπής του Πούτιν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Τελικά... ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για αυτά τα εγκλήματα».

Παράλληλα, η φον ντερ Λάιεν απαίτησε να εφοδιαστεί άμεσα η Ουκρανία με τα άρματα μάχης που χρειάζεται, αν και η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής το πράσινο φως.«Αν οι Ουκρανοί λένε ότι χρειάζονται άρματα μάχης, τότε θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη και να τους τα παραδώσουμε. Η Ουκρανία ξέρει ακριβώς τι χρειάζεται «για να προστατεύσει τη ζωή των πολιτών της και να υπερασπιστεί τον εαυτό της», ενώ τόνισε πως τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να προσφέρουν αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Ουκρανία. «Άλλωστε, οι Ουκρανοί αποδεικνύουν ότι μπορούν να αμυνθούν εάν διαθέτουν τα κατάλληλα στρατιωτικά μέσα», πρόσθεσε.

Αποκούμπι ο Ερντογάν

Με τη διεθνή κοινότητα να ανοίγει για πρώτη φορά το κεφάλαιο των ποινικών ευθυνών του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο τελευταίος στρέφεται τώρα στην Τουρκία, για να υπερβεί πολλά τεχνητά εμπόδια της Δύσης, μετά την επιβολή κυρώσεων.

Στη διμερή συνάντησή τους με τον Πρόεδρο Ερντογάν στο Ουζμπεκιστάν, συζητήθηκε η συνεργασία Ρωσίας και Τουρκίας για τη μεταφορά από τα ουκρανικά λιμάνια, καθώς και στις ενεργειακές σχέσεις που διατηρούν. «Η Τουρκία έχει γίνει μια από τις πιο αξιόπιστες διαδρομές για τις αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ακόμα και στην Ευρώπη. Ο TurkStream λειτουργεί ομαλά» σχολίασε ο Πούτιν στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο , προσθέτοντας πως το ένα τέταρτο των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρώνεται σε ρούβλια. «Όπως γνωρίζετε, η συμφωνία μας για την προμήθεια φυσικού αερίου ρωσικής προέλευσης στην Τουρκία, προβλέπει πληρωμή του 25% των προμηθειών αυτών σε ρούβλια. Η συμφωνία αυτή τίθεται άμεσα σε ισχύ», είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε, ταυτόχρονα, τον Τούρκο ομόλογό του για τη συμβολή του στην εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά, σημειώνοντας πως οι συμφωνίες που αφορούν το πυρηνικό εργοστάσιο Ακούγιου στην περιοχή Γκιουλνάρ της Μερσίνας, υπογράφηκαν χθες. «Ελπίζουμε πως θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023» ανέφερε.

Ειδικότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ακόμα πως «οι οικονομικοί μας φορείς έχουν λάβει τα κατάλληλα μηνύματα ότι μπορούν επίσης να εξάγουν τα προϊόντα μας μέσω της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος από την άποψη αυτή και μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρες παραδόσεις μέσω του εδάφους της σε όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, δεδομένου ότι πουλάμε κυρίως εκεί».

«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε σημαντικά τις παραδόσεις μας στην Τουρκική Δημοκρατία σε όλους τους τομείς που σας ενδιαφέρουν», είπε ο Πούτιν σε άλλο σημείο της συνάντησης με τον Ερντογάν.


Ειδήσεις σήμερα:

Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν: «Λάβαμε σήμα πως μπορούμε να εξάγουμε προϊόντα μέσω Τουρκίας» είπε ο Ρώσος πρόεδρος

Ελισάβετ: Πώς έμαθε ο Κάρολος ότι πεθαίνει η βασίλισσα - «Τρεχαλητά στο διάδρομο, ένα επείγον τηλεφώνημα, μετά σιωπή»

Άγιος Όρος: Εξαφάνιση-μυστήριο δύο οικίσκων αξίας €75.000 κοντά στη Μονή Εσφιγμένου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης