Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναβρασμός στη Ρωσία και διεθνής συναγερμός μετά την επιστράτευση Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναβρασμός στη Ρωσία και διεθνής συναγερμός μετά την επιστράτευση Πούτιν

Μαζικές διαδηλώσεις στη Ρωσία μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου - Νεαροί άνδρες εγκαταλείπουν με κάθε μέσο τη χώρα για να μη στρατολογηθούν - Μυθώδη ποσά για ένα αεροπορικό εισιτήριο, ουρές στα σύνορα με Γεωργία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αναβρασμός στη Ρωσία και διεθνής συναγερμός μετά την επιστράτευση Πούτιν
Χαρακτηριστικά εσωτερικής κρίσης στη Ρωσία εκλαμβάνει η απόφαση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει σε μερική επιστράτευση, προκειμένου να «αιμοδοτήσει» τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, που πολεμούν, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα, εδώ και έξι μήνες στην Ουκρανία.

Στο ολιγόλεπτο διάγγελμά του προς το ρωσικό λαό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιχείρησε χθες να δαιμονοποιήσει για άλλη μία φορά τη Δύση ως άλλοθι απέναντι στην κοινή γνώμη της χώρας του, που έρχεται για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε και ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ήττας, παράλληλα με την πιθανότητα -αν όχι βεβαιότητα- πολλαπλασιασμού των ανθρώπινων απωλειών για το Κρεμλίνο, καθώς οι έφεδροι είναι, κατά γενική ομολογία, λιγότερο έμπειροι και όχι εντελώς αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρι θανάτου, στο πεδίο της μάχης.

Τουλάχιστον 1.026 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Ρωσία ενάντια στη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε το εχθές το πρωί ο πρόεδρος Πούτιν, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση. Όπως αναφέρει η OVD-Info, που ειδικεύεται στην καταμέτρηση συλλήψεων, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 38 πόλεις της Ρωσίας. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στη χώρα ύστερα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.



Μολονότι ο αρχικός στόχος του Ρώσου Προέδρου ήταν η «μερική επιστράτευση» να δώσει νέα ώθηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ιδίως μετά την νικηφόρα ουκρανική αντεπίθεση, αλλά και να καθησυχάσει τους ασκούντες κριτική -για πρώτη φορά δημόσια- ως προς την έκβαση των επιχειρήσεων, εντούτοις η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας του εξελίσσεται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Αρνητικοί στη λογική της υποχρεωτικής στράτευσης (πλην των φοιτητών), άνδρες ιδίως νεαρής ηλικίας εγκαταλείπουν από χθες και με κάθε μέσο τη Ρωσία, αναζητώντας την τύχη τους μακριά από το θέατρο του πολέμου. Η υψηλή ζήτηση για ένα «σωτήριο» εισιτήριο είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν μυθώδη ποσά για μια θέση στις χθεσινές αεροπορικές πτήσεις, ενώ ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν από ΙΧ και πεζούς στα σύνορα με τη Γεωργία, όπου περνούν χιλιάδες νέοι Ρώσοι τις τελευταίες ώρες, διασφαλίζοντας την «εξαίρεσή» τους από το «όραμα» του Βλαντιμίρ Πούτιν για την ανασύνταξη του ρωσικού στρατού.



Στο μήνυμα του χθες, ο Ρώσος Πρόεδρος, δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, λέγοντας πως «η Δύση εκβιάζει τη Ρωσία, αλλά η Ρωσία έχει πολλά όπλα με τα οποία μπορεί να απαντήσει». «Θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους που έχουμε για να υπερασπιστούμε τον λαό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν να ανταπαντά πως «το αίμα κρυώνει», αποδοκιμάζοντας ανοιχτά τα όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Πούτιν.

Κλείσιμο
Στον αντίποδα, για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, η ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση των ΗΕ αποτέλεσε στην πράξη το πλέον προβεβλημένο βήμα για την πλήρη αποδοκιμασία των θέσεων του Ρώσου ομολόγου του, αφού η γνωστοποίηση – μέσω του διαγγέλματος- ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιδιώξει να προσαρτήσει μεγάλες περιοχές της Ουκρανίας και να ξεκινήσει μερική στρατιωτική επιστράτευση, εκτόξευσε την Ουκρανία στην κορυφή των διπλωματικών διεργασιών, στην Νέα Υόρκη. Πολύ περισσότερο, όταν «αυτός ο πόλεμος έχει να κάνει με την εξάλειψη του δικαιώματος της Ουκρανίας να υπάρχει ως κράτος, απλό και απλό, και το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει ως λαός», όπως είπε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επικεντρώθηκε στην ανάγκη μιας μαζικής απάντησης προς τους αναθεωρητικούς σχεδιασμού του Πούτιν.



Υπό αυτό το πρίσμα, η επόμενη ημέρα βρίσκει την ΕΕ να προετοιμάζει νέο γύρο κυρώσεων εξαιτίας της απειλής πυρηνικής κλιμάκωσης από το Κρεμλίνο, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να καταδικάζουν απερίφραστα ο ένας μετά τον άλλο τις επιδιώξεις του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου. Ειδικότερα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε το σχέδιο του Πούτιν σημάδι «απελπισίας», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι ο Ρώσος ηγέτης κάνει «ένα νέο λάθος».

«Λοιπόν, ο Πούτιν δείχνει την αδυναμία του τώρα, γιατί αυτό που βλέπετε είναι ότι σχεδιάζει να κινητοποιήσει προσωπικό που είναι λιγότερο εκπαιδευμένο, λιγότερο έμπειρο, με λιγότερα κίνητρα. Και θέλει να ξεκινήσει ένα δημοψήφισμα για κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας» τόνισε από πλευράς της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο CNN, για να καταλήξει πως «αυτό απαιτεί κυρώσεις από την πλευρά μας ξανά».



Την ίδια ώρα, «χαστούκι» χαρακτήρισε την ομιλία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την έντονη επίπληξή του στην Μόσχα για την πυροδότηση της έντασης στην Ανατολική Ευρώπη, η οποία συμπαρασύρει μοιραία προς τα κάτω το σύνολο του δυτικού κόσμου. Κυρίως, όμως ο Τζο Μπάιντεν προσπάθησε στην ίδια ομιλία να κατευνάσει τις εντάσεις με την Κίνα, μέρες αφότου υποσχέθηκε και πάλι την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, εάν το Πεκίνο εισβάλει στο αυτοδιοικούμενο νησί, πιθανότητα που τείνει να ρυμουλκήσει την Κίνα προς τη δυτική μεριά.



Μιλώντας χθες στον ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι ξεκαθάρισε πως επιδιώκει εξ’ ονόματος της χώρας του «δίκαιη τιμωρία» της Ρωσίας για τον πόλεμο, ενώ υπογράμμισε ότι «η Ουκρανία, η Ευρώπη, ο κόσμος θέλουν ειρήνη, αλλά βλέπουμε ποιος είναι ο μόνος που θέλει πόλεμο». Ας μην επιτρέψουμε να μας επιβληθεί, παρά το ότι είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, πρόσθεσε εννοώντας προφανώς τη Ρωσία, ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο οποίος επισήμανε ακόμη πως «δεν προκαλέσαμε εμείς αυτόν τον πόλεμο, πραγματοποιήσαμε 88 γύρους συνομιλιών με διάφορες μορφές για να τον αποτρέψουμε».

Η πρώτη μορφή «τιμωρίας», πάντως, και πολύ πριν την τελική έκβαση του πολέμου, έρχεται στα τέλη της εβδομάδας με την μορφή κυρώσεων, αφού συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως οι Υπουργοί Εξωτερικών τη ΕΕ, για να επεξεργαστούν σε ένα πρώτο επίπεδο τις προτεινόμενες, νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ δεν συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά δεν θα επιτρέψει να την εκφοβίσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. «Είναι σαφές ότι η Ρωσία θέλει να καταστρέψει την Ουκρανία», υπογράμμισε.




Ειδήσεις σήμερα:

Η ώρα της αλήθειας για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης - Το παρασκήνιο και η επίσκεψη Τσούνη

Βασίλισσα Ελισάβετ: 70 χρόνια ποπ σύμβολο και influencer

Διαψεύδει η Βόρεια Κορέα ότι πούλησε όπλα στη Ρωσία

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης