Άμεση ανάλυση Guardian: «Ο Πούτιν φλερτάρει ξανά με τη ζοφερή προοπτική ενός πυρηνικού πολέμου»

Αυτή τη φορά ίσως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός θερμοπυρηνικού Αρμαγεδδώνα, τονίζει η βρετανική εφημερίδα

«Ο Πούτιν φλερτάρει ξανά με τη ζοφερή προοπτική ενός πυρηνικού πολέμου, αυτή τη φορά όμως μπορεί να το εννοεί», γράφει σε άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα Guardian o Πιοτρ Σάουερ.

Το διάγγελμα του Ρώσου ηγέτη σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία εγείροντας φόβους για μία άνευ προηγουμένου καταστροφή. «Δεν είναι μπλόφα», έσπευσε να τονίσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το μήνυμα του διαγγέλματος Πούτιν, που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, ήταν σαφές: η Ρωσία είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η Ουκρανία συνεχίσει τις επιθετικές της στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Αν και ο Πούτιν έχει φλερτάρει στο παρελθόν με τη ζοφερή προοπτική της χρήσης πυρηνικών όπλων, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι τελευταίες του δηλώσεις προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, προκαλώντας φόβους σε όλο τον κόσμο για μια άνευ προηγουμένου πυρηνική καταστροφή.

Απευθυνόμενος προχθές στο ρωσικό λαό, ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να προσαρτήσει τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας μετά τα «δημοψηφίσματα» που ενορχηστρώθηκαν από το Κρεμλίνο αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Πούτιν ξεκαθάρισε επίσης ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» για να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα» των κατεχόμενων εδαφών από τους ρωσόφωνους.

«Οι δηλώσεις του Πούτιν ξεπερνούν το ρωσικό πυρηνικό δόγμα, το οποίο προτείνεται μόνον όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους», δήλωσε ο Andrey Baklitskiy, ερευνητής στο Πρόγραμμα Όπλων Μαζικής Καταστροφής και άλλων Στρατηγικών Όπλων στο Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Έρευνα για τον Αφοπλισμό.

Η Ουκρανία, η οποία σημειώνει στρατιωτικά οφέλη τις τελευταίες εβδομάδες ανακτώντας τον έλεγχο περιοχών της στα νοτιοανατολικά της χώρας, τόνισε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών με τον πρόεδρό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει χθες ότι τα δημοψηφίσματα θα «δράσουν βήμα προς βήμα για την απελευθέρωση της χώρας μας».

Αυτό σημαίνει ότι η αποφασιστικότητα του Πούτιν πιθανότατα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες. Ο Andrey Baklitskiy θεωρεί ότι η έννοια της «εδαφικής ακεραιότητας» που διατύπωσε ο Πούτιν είναι κάτι «δύσκολο» να εφαρμοστεί, δεδομένου ότι η Ρωσία σχεδιάζει να απορροφήσει τέσσερις ουκρανικές περιοχές, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες.

«Τι θα σήμαινε εάν η Ουκρανία ανακτούσε το έδαφος που η Ρωσία θεωρεί δικό της και ο Πούτιν δεν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση;» πρόσθεσε ο Baklitskiy. «Οι δηλώσεις αυτές διατυπώθηκαν από το άτομο που έχει την απόλυτη εξουσία λήψης αποφάσεων σχετικά με τα ρωσικά πυρηνικά όπλα, κι αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», επισημαίνει.

Ο Μαρκ Γκαλεότι, ειδικός σε θέματα ρωσικής πολιτικής, εκτιμά επίσης ότι οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν είναι άνευ προηγουμένου, ωστόσο αμφισβήτησε για το εάν ο Ρώσος ηγέτης είναι πρόθυμος να κάνει πράξη τις απειλές του, κάτι που «de facto» θα σήμαινε πυρηνικό πόλεμο.

«....Η αξιοπιστία μιας απειλής για τον κίνδυνο ενός θερμοπυρηνικού Αρμαγεδδώνα εάν οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίσουν να κινούνται σε εδάφη που εξακολουθούν να είναι ουκρανικά βάσει νόμου, είναι αμφίβολη», εξηγεί ο Γκαλεότι και προσθέτει πως «αντιθέτως, οι απειλές θα μπορούσαν να είχαν σκοπό να αναγκάσουν τη Δύση και την Ουκρανία να αποδεχτούν τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας στον πόλεμο».

Χθες, ο Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» είπε ότι δεν πίστευε πως ο Πούτιν θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα.
Ο Ουκρανός ηγέτης, ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ρωσικής πυρηνικής επίθεσης, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να ξέρουμε τι γίνεται μέσα στο κεφάλι του Πούτιν».

Για εκατομμύρια Ρώσους, πάντως, το πιο ανησυχητικό στοιχείο από το διάγγελμα του ηγέτη τους, είναι ότι αυτοί και τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα μπορούσαν σύντομα να πολεμήσουν και να πεθάνουν για τους απατηλούς σκοπούς του προέδρου τους .

Ο Πούτιν προσπάθησε να θωρακίσει τον πληθυσμό του από την πραγματικότητα του πολέμου, με το Κρεμλίνο να είναι πρόθυμο να καλλιεργήσει μια αίσθηση κανονικότητας στους δρόμους της Μόσχας και άλλων μεγάλων πόλεων.

Αλλά με την απόφαση να κηρύξει μερική επιστράτευση, την πρώτη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτό το άγραφο κοινωνικό συμβόλαιο έχει πλέον ακυρωθεί και ο πόλεμος θα μπει στα νοικοκυριά χιλιάδων οικογενειών σε όλη τη χώρα.

Στη Ρωσία πραγματοποιήθηκαν χθες χιλιάδες αντιπολεμικές διαδηλώσεις μετά το κάλεσμα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι την ώρα που μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης είναι είτε εξόριστο είτε πίσω από τα κάγκελα . Για το λόγο αυτό, διεθνείς αναλυτές έσπευσαν να επισημάνουν ότι δεν περίμεναν οι Ρώσοι να βγουν μαζικά στους δρόμους. Ο Πούτιν παραδέχεται ότι οι προηγούμενες απειλές του έπεσαν στο κενό λέγοντας ότι «δεν μπλοφάρει».

«Η καταπιεσμένη κοινωνία της Ρωσίας θα το δεχτεί αυτό υπάκουα», τόνισε από την πλευρά του ο Αντρέι Κολέσνικοφ, από το think tank (δεξαμενή σκέψης ) Carnegie Moscow Center. «Θα αντιμετωπίσουν το θέμα με τον δικό τους πρακτικό τρόπο, αποφεύγοντας το σχέδιο Πούτιν όπως μπορούν», συμπλήρωσε.

Χθες το πρωί, κάποιοι έψαχναν τρόπους να φύγουν από τη χώρα. Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα προς την Κωνσταντινούπολη, το Ερεβάν, την Τασκένδη και το Μπακού, τις πρωτεύουσες των χωρών που επιτρέπουν στους Ρώσους την είσοδο χωρίς βίζα, εξαντλήθηκαν, ενώ οι φθηνότερες πτήσεις από τη Μόσχα προς το το Ντουμπάι, άγγιξαν τα 350.000 ρούβλια (5.000 λίρες).

Οι επιλογές για φυγή από τη ξηρά περιορίστηκαν σημαντικά αυτή την εβδομάδα, όταν τέσσερις από τις πέντε χώρες της Ε.Ε που συνορεύουν με τη Ρωσία, ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέπουν πλέον στους Ρώσους να εισέρχονται με βίζα.

Οι αναζητήσεις για τη φράση: «Πώς να σπάσετε το χέρι σας» αυξήθηκαν στο Google και τη ρωσική μηχανή αναζήτησης «Yandex», μια άλλη ένδειξη ότι πολλοί είναι διατεθειμένοι να μην πάνε στον πόλεμο. Οι δωροδοκίες Ρώσων για να αποφύγουν τον στρατό, δίνουν και παίρνουν. Πρόκειται για μία ήδη ακμάζουσα βιομηχανία πριν από τον πόλεμο, η οποία πιθανότατα θα γίνει πιο συνηθισμένη τις επόμενες εβδομάδες.

Η χθεσινή ημέρα έφερε επίσης άσχημα νέα για τους χιλιάδες στρατιώτες που πολεμούν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, οι συμβάσεις των στρατιωτών που πολεμούν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία θα παραταθούν αυτομάτως «μέχρι το τέλος της περιόδου μερικής επιστράτευσης».

«Δεν μπορώ να συνεχίσω να μάχομαι για πάντα. Ψυχολογικά και σωματικά, είμαι εξαντλημένος», είπε ένας στρατιώτης, ο οποίος πολεμάειστην Ουκρανία από τον Απρίλιο και σχεδίαζε να εγκαταλείψει το στρατό μόλις λήξει το συμβόλαιό του τον Νοέμβριο.

Για τον Κολέσνικοφ, η τελευταία κίνηση του Πούτιν είναι σημάδι της αυξανόμενης απόγνωσης ενός ηγέτη που παίζει τα τελευταία χαρτιά που έχει στη διάθεσή του για να αποτρέψει μια στρατιωτική κατάρρευση που θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη απειλή για το καθεστώς του από τότε που ανέλαβε την εξουσία πριν από 20 και πλέον χρόνια. «Αυτή είναι ξεκάθαρα η συναισθηματική και αυθόρμητη απόφαση ενός ανθρώπου που βρίσκεται στριμωγμένος», είπε.





Ειδήσεις σήμερα:

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Ο Τζακ Μπλακ έβγαλε τραγούδι... on stage για τον Greek Freak


Ο Χρήστος Βασιλόπουλος ψάχνει μέσω αγγελίας ηθοποιούς αλλά τζάμπα!


Ο δημοσιογράφος Θάνος Δημάδης χώρισε με τον σύζυγό του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr