Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Μοσχοβίτες που θα επιστρατευθούν θα παίρνουν 50.000 ρούβλια μηνιαίως - Στα τρία εκατ. η αποζημίωση σε περίπτωση θανάτου
Σύμφωνα με διάταγμα του δημάρχου Μόσχας, όσοι υποστούν βαρύ τραυματισμό, θα λαμβάνουν εφάπαξ 1.000.000 ρουβλίων
Σύμφωνα με το διάταγμα, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δημάρχου, όσοι κληθούν για να συμμετάσχουν στην μερική επιστράτευση, θα λαμβάνουν 50.000 ρούβλια (844,2 ευρώ) μηνιαίως. Σε περίπτωση που τραυματισθούν ελαφρά θα λαμβάνουν εφάπαξ αμοιβή 500.000 ρουβλίων (8.442 ευρώ) και σε περίπτωση που υποστούν βαρύ τραυματισμό θα λαμβάνουν εφάπαξ 1.000.000 ρουβλίων.
Σε περίπτωση θανάτου η οικογένεια του στρατιώτη θα λάβει 3 εκατομμύρια ρούβλια (50.653 ευρώ). Οι ξένοι πολίτες που θα υπογράψουν σύμβαση θα λαμβάνουν τις ίδιες αμοιβές.
Δραματικοί αποχαιρετισμοί οικογενειών λόγω της επιστράτευσης - Κλαίνε και αγκαλιάζονται
Στο μεταξύ δραματικές στιγμές ζουν οικογένειες στη Ρωσία, μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, επτά μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε- στο διάγγελμά του- μερική επιστράτευση στη χώρα.
Επιχειρώντας να εξηγήσει το σκεπτικό της ανακοίνωσής του, ανέφερε ότι «ο στρατός μάχεται κατά των επιχειρήσεων της Δύσης σε ένα μέτωπο έκτασης μεγαλύτερης των 1.000 χλμ. στην Ουκρανία». Όπως είπε η απόφαση ελήφθη «για να προστατεύσουμε τη μητέρα-πατρίδα, την κυριαρχία και την εδαφικής της ακεραιότητά της καθώς και την ασφάλεια των πολιτών». O Ρώσος πρόεδρος απείλησε, δε, για άλλη μια φορά με χρήση πυρηνικών όπλων λέγοντας «δεν μπλοφάρω!».
Και μετά από αυτό το διάγγελμα, έχουν ακολουθήσει δραματικές ώρες στη Ρωσία, με τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους διαμαρτυρόμενος για την εξέλιξη αυτή, τις γυναίκες να λένε πως «θα σπάσουν τα πόδια των συζύγων τους» για να μην τους επιτραπεί να πάνε στην Ουκρανία, ενώ άλλες, όταν τους επισημαίνεται πως «αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί το μέλλον της χώρας», απαντούν «ποιο μέλλον... εδώ δεν έχουμε ούτε παρόν».
Μάλιστα, σχετικά βίντεο έχουν αρχίσει να αναρτώνται και στα social media όπου άνδρες αγκαλιάζουν τις οικογένειές τους και τις αποχαιρετούν κλαίγοντας.
Δείτε βίντεο:
В Нерюнгри компании «Колмар» и «Мечел» выдали сотрудникам повестки. Работников забирают от местного стадиона. Первая партия уже уехала, новые на подходе.
— SVTV NEWS (@svtv_news) September 22, 2022
Путин раздал российские недра олигархам, а те предоставляют ему своих крепостных. pic.twitter.com/BOnQCOm2MU
«Бедные парни»: мобилизация в Забайкальском крае стартовала посреди ночи pic.twitter.com/U2mJQzPW6V
— Serg Wысоцкий (@SergAibertich) September 22, 2022
«Сейчас я называю фамилии, вы проходите в автобус». У военкоматов Дальнего Востока выстроились очереди из мобилизованных
— Алексей Кириленко (@Kirilenko_a) September 22, 2022
На Дальнем Востоке стартовала «частичная» мобилизация, объявленная вчера Путиным. Видео с очередями у военкоматов в Забайкальском крае, Бурятии и #россия pic.twitter.com/9tJWg7eDKT
Мобилизация в Чеченской республике pic.twitter.com/rdmT8rxCJL
— Резидент из Берлина (@bWqiqx5aLZwt4UD) September 22, 2022
Мобилизация в России идёт полным ходом.
— Двач (@ru2ch) September 22, 2022
Чего такие грустные? pic.twitter.com/A074L3QYoG
Видео прощания с мобилизованными в якутском Нерюнгри
— Тайга.инфо (@taygainfo) September 22, 2022
(@poli_golobokova) pic.twitter.com/2zD5z2G0Fk
Την ίδια ώρα ο πανικός έχει κυριεύσει χιλιάδες Ρώσους που προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφύγουν στις χώρες της Ευρώπης για να μην πολεμήσουν, τη στιγμή που ρωσικές αεροπορικές εταιρείες δεν πωλούν εισιτήρια στους άνδρες από 18 έως 65 ετών. Ανησυχητικά μεγάλη κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε, στο μεταξυ, στα σύνορα με τη Γεωργία το βράδυ της Τετάρτης, με νεαρούς Ρώσους να προσπαθούν - εστω και την τελευταία στιγμή - να γλιτώσουν. Πολλοί προτίμησαν, πάντως, να πάνε στην Αρμενία, αλλά και στη γειτονική Φινλανδία, όπου σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων.
Μπαίνοντας στον χώρο αφίξεων, στο αεροδρόμιο του Γερεβάν της Αρμενίας, ο Σεργκέι δείχνει βλοσυρός και κουρασμένος, αφού έφυγε εσπευσμένα από τη Ρωσία μαζί με τον γιο του, φοβούμενος ότι θα τους έστελναν στο μέτωπο στην Ουκρανία.
Ο 44χρονος άνδρας, που προτίμησε να μην αποκαλύψει το επώνυμό του, είναι ένας από τους χιλιάδες Ρώσους που έφυγαν βιαστικά από τη χώρα τους μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ένα φαινόμενο το οποίο φαίνεται να παίρνει διαστάσεις αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση εφέδρων, χθες, Τετάρτη. «Η κατάσταση στη Ρωσία με ώθησε στη φυγή. Ναι, φύγαμε λόγω της επιστράτευσης», είπε ο Σεργκέι στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο γιος του, ο 17χρονος Νικολάι, εξήγησε: «Αποφασίσαμε να μην περιμένουμε να μας καλέσουν στον στρατό. Φύγαμε». Πρόσθεσε ότι δεν έχει πανικοβληθεί, όμως επικρατεί «αβεβαιότητα» και ο ίδιος «θλίβεται» με τις πρόσφατες εξελίξεις.
Το συναίσθημα αυτό μοιράζονται και άλλοι Ρώσοι που έφτασαν με την ίδια πτήση στην Αρμενία, μια χώρα του Καυκάσου όπου μπορούν να παραμείνουν για 180 ημέρες χωρίς να χρειάζονται βίζα.
«Δεν είναι ωραίο πράγμα να πηγαίνεις στον πόλεμο τον 21ο αιώνα, είναι το λιγότερο που μπορώ να πω» σχολίασε ο Αλεξέι, 39 ετών, που δεν ξέρει αν κάποια μέρα θα μπορέσει να επιστρέψει στη Ρωσία. «Όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση».
Γερμανία: Έτοιμη να δεχτούμε Ρώσους λιποτάκτες
Η Γερμανία είναι έτοιμη να δεχτεί λιποτάκτες του ρωσικού στρατού που «απειλούνται με σοβαρή καταστολή», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, μία ημέρα μετά τη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Αυτός που αντιτίθεται με θάρρος στον Πούτιν και επομένως διακινδυνεύει, μπορεί να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία» είπε η Νάνσι Φέζερ σε αυτήν τη συνέντευξη.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν υιοθέτησε την ίδια στάση σε μια ανάρτησή του στο Twitter την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι «προφανώς πολλοί Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους». «Όλοι εκείνοι που απεχθάνονται την οδό που επέλεξε ο Πούτιν και αγαπούν τη φιλελεύθερη δημοκρατία είναι καλοδεχούμενοι στη Γερμανία», πρόσθεσε.
Η χορήγηση πολιτικού ασύλου ωστόσο δεν γίνεται αυτόματα, αλλά προηγείται ένας έλεγχος ασφαλείας, υπενθύμισε η υπουργός Εσωτερικών.
Εδώ και πολλούς μήνες η Γερμανία φιλοξενεί 438 αντιφρονούντες που απειλούνται με διώξεις από τις ρωσικές αρχές. Στην πλειονότητά τους είναι δημοσιογράφοι, διευκρίνισε η Φέζερ.
«Κρυφή» παράγραφος στο διάταγμα Πούτιν προβλέπει επιστράτευση ως 1 εκατ. εφέδρων
Ένα απόρρητο σημείο - το έβδομο - στο διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν για την εισαγωγή της «μερικής επιστράτευσης» στη Ρωσία, επιτρέπει στο Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να καλέσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους, όπως ανέφερε η εφημερίδα "New Gazette. Europe", επικαλούμενη πηγή κοντά στην προεδρική διοίκηση.
Την Τετάρτη, η ιστοσελίδα της πύλης νομικών πληροφοριών δημοσίευσε μια σάρωση του διατάγματος του Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισαγωγή της «μερικής κινητοποίησης» στη Ρωσία. Η έβδομη παράγραφος του διατάγματος φέρει την ένδειξη «για επίσημη χρήση». Αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η διαβαθμισμένη παράγραφος αναφέρεται στον αριθμό των εφέδρων που μπορούν να κληθούν για στρατιωτική θητεία.
Η πηγή της ρωσικής προεδρίας ανέφερε στη "New Gazette. Europe" ότι αρχικά συζητήθηκε το θέμα της καταχώρησης ολόκληρου του κειμένου του διατάγματος υπό τον τίτλο «για επίσημη χρήση», με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Άμυνας να εμφανίζονται θετικοί. Αργότερα, ωστόσο, αποφασίστηκε να «εξαφανιστεί» το έβδομο σημείο, το οποίο αναφερόταν στον πραγματικό αριθμό εκείνων που θα έπρεπε να κινητοποιηθούν. «Ο αριθμός διορθώθηκε αρκετές φορές και στο τέλος σταμάτησαν στο ένα εκατομμύριο», διευκρίνισε η πηγή.
«Αυτό είναι ψέμα» είπε σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε στην ενημέρωση της Τετάρτης ο Πεσκόφ.
Στις 21 Σεπτεμβρίου ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για τη μερική κινητοποίηση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου, μόνο οι πολίτες που βρίσκονται σε εφεδρεία, κυρίως όσοι έχουν υπηρετήσει στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, έχουν ορισμένες στρατιωτικές λογιστικές ειδικότητες και σχετική εμπειρία, θα υπόκεινται σε στρατιωτική θητεία. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε ότι 300.000 έφεδροι θα κληθούν στο πλαίσιο της μερικής κινητοποίησης στη Ρωσία.
Έχουν ακολουθήσει δραματικές ώρες στη Ρωσία, με τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους διαμαρτυρόμενος για την εξέλιξη αυτή, τις γυναίκες να λένε πως «θα σπάσουν τα πόδια των συζύγων τους» για να μην τους επιτραπεί να πάνε στην Ουκρανία, ενώ άλλες, όταν τους επισημαίνεται πως «αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί το μέλλον της χώρας», απαντούν «ποιο μέλλον... εδώ δεν έχουμε ούτε παρόν».
Ειδήσεις σήμερα:
Ερντογάν - Αμετανόητος για τη συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας: Μητσοτάκης και Δένδιας ζουν στον κόσμο τους
Ιράν: Χάος από τις διαδηλώσεις - 31 νεκροί στις συγκρούσεις για τη Μαχσά Αμινί - Δείτε βίντεο
Φρίκη στη Χαλκιδική: 24χρονος επιτέθηκε σε 14χρονη και την βίασε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr