Οι καθαρότερες παραλίες της ΕΕ στην Κύπρο

Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Κύπρο έχουν τη δυνατότητα να κολυμπήσουν στις βραβευμένες και τις πιο καθαρές παραλίες της Ευρώπης, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτές της Καραϊβικής...

Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Κύπρο έχουν τη δυνατότητα να κολυμπήσουν στις βραβευμένες και τις πιο καθαρές παραλίες της Ευρώπης, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτές της Καραϊβικής. Γενικά οι περιοχές κολύμβησης στην Ευρώπη είναι ασφαλείς και έτοιμες να υποδεχτούν τους τουρίστες, ωστόσο οι παραλίες της Κύπρου βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των χωρών με την καλύτερη ποιότητα υδάτων κολύμβησης. Αυτό καταδεικνύει έρευνα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφρωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", βάσει των στοιχείων αυτών, η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση με όλες τις παραλίες που ελέγχθηκαν να κρίνονται 100% καθαρές, ακολουθεί η Κροατία και την τρίτη θέση διατηρεί η Μάλτα. Η Ελλάδα ακολουθεί στην τέταρτη θέση του καταλόγου σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Πολωνία με το 25% των υδάτων των παράκτιων ζωνών κολύμβησης και το 16,7% των υδάτων των ζωνών κολύμβησης των λιμνών και των ποταμών να μην ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ποιότητας της ΕΕ.

Στην Ελλάδα και οι 112 περιοχές κολύμβησης που ελέγχθηκαν, ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της ΕΕ και αντιστοιχούν με το 0,5% των παραλιών της ΕΕ. Συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει πάνω από 21.000 περιοχές κολύμβησης, εκ των οποίων το 70% είναι θαλάσσιες.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΕ για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, η οποία βασίζεται σε ελέγχους για βακτήρια, όπως το Ε.coli, το 92,1% των παράκτιων υδάτων και το 90,2% των υδάτων των λιμνών και των ποταμών ανταποκρίνονται στις μίνιμουμ προδιαγραφές ποιότητας για το 2010.

Μόνο το 1,2% των υδάτων των παράκτιων ζωνών κολύμβησης και το 2,8% των υδάτων των ζωνών κολύμβησης των λιμνών και των ποταμών κρίθηκαν ακατάλληλες.

Στην Ιταλία, (περίπου 5.500 περιοχές κολύμβησης, από τις οποίες οι 5.000 σε παράκτιες ζώνες) και στη Γαλλία (πάνω από 3.300 εκ των οποίων οι 2.000 και πλέον παράκτιες), η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης είναι αρκετά ικανοποιητική.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι με βάση την έκθεση, συνολικά η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης είναι ικανοποιητική, έχει παρατηρηθεί μια μικρή επιδείνωση όσον αφορά το επίπεδο καθαρότητας σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης θα βελτιώνεται συνεχώς, επισημαίνει η έκθεση, η οποία αποτελεί οδηγό για τους κολυμβητές στις ευρωπαϊκές θάλασσες κάθε χρόνο.

Και μπορεί η Κύπρος να διατηρεί την πρώτη θέση στον κατάλογο, ωστόσο, μεταξύ του 2009 και του 2010, η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης ανά την Ευρώπη σημείωσε ελαφρά πτώση, παραμένοντας όμως συνολικά υψηλή. Πάνω από 9 στις 10 περιοχές κολύμβησης πληρούν πλέον τις ελάχιστες απαιτήσεις.

Η καθαρότητα των υδάτων κολύμβησης έχει μεγάλη σημασία για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι οποίοι θα μπορούν, χάρη στις πληροφορίες αυτές, να απαιτούν άριστη ποιότητα υδάτων για τις λίμνες, τους ποταμούς και τις ακτές. Η συμμετοχή του κοινού είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της παρακολούθησης των ευρωπαϊκών υδάτων κολύμβησης, ιδίως όσο οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο αισθητές.

Τα στοιχεία προέρχονται από την ετήσια έκθεση για τα ύδατα κολύμβησης που συντάσσεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Η Επιτροπή έχει επίσης θεσπίσει νέα σήματα και σύμβολα που θα χρησιμοποιούνται για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ταξινόμηση των υδάτων κολύμβησης και με τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην κολύμβηση.

Ο επίτροπος JanezΡotocnik, αρμόδιος για το περιβάλλον, δήλωσε τα εξής: «Διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι η ποιότητα των ευρωπαϊκών υδάτων κολύμβησης παραμένει υψηλή, αν και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Τα καθαρά ύδατα αποτελούν ανεκτίμητο πόρο, τον οποίο δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο. Θα ήθελα να προτρέψω τα κράτη μέλη να φροντίσουν ώστε να μετατρέψουμε την ελαφρά πτώση που σημειώθηκε πέρυσι σε ανοδική τάση».

Η καθηγήτρια Jacqueline ΜcGlade, εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, δήλωσε τα εξής: «Η καθαρότητα των υδάτων κολύμβησης έχει μεγάλη σημασία για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι οποίοι θα μπορούν, χάρη στις πληροφορίες αυτές, να απαιτούν άριστη ποιότητα υδάτων για τις λίμνες, τους ποταμούς και τις ακτές. Η συμμετοχή του κοινού είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της παρακολούθησης των ευρωπαϊκών υδάτων κολύμβησης, ιδίως όσο οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο αισθητές».

Η έκθεση σκιαγραφεί αναλυτικά την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, σε όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου 2010, έτσι ώστε οι λουόμενοι να είναι σε θέση να εντοπίσουν περιοχές των οποίων τα ύδατα αναμένεται να είναι καλής ποιότητας το 2011. Παρουσιάζει επίσης την εξέλιξη της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης από το 1990 και μετά.

Πηγή: "Φιλελέυθερος"

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr