Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Ζάμπια

Ο πρώην πρόεδρος (1991-2001) της Ζάμπια, Φρέντερικ Τσιλούμπα, πέθανε σήμερα το πρωί στην οικία του, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο πρώην πρόεδρος (1991-2001) της Ζάμπια, Φρέντερικ Τσιλούμπα, πέθανε σήμερα το πρωί στην οικία του, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

"Πέθανε πέντε λεπτά μετά τα μεσάνυχτα στην οικία του", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Λουζάκα ο εκπρόσωπός του, Εμάνουελ Μουάμπα.

Ο Φρεντερίκ Τσιλούμπα, 69 ετών, ήταν ο ήρωας του Κινήματος για την Πολυκομματική Δημοκρατία (MMD) στη Ζάμπια στη διάρκεια των δέκα ετών που βρισκόταν στην εξουσία προτού κατηγορηθεί για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

Νεαρός οδηγός λεωφορείου και υπάλληλος στον αγροτικό τομέα, που έγινε αργότερα συνδικαλιστικός ηγέτης, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 1991 διεξάγοντας προεκλογική εκστρατεία υπέρ του πολυκομματισμού και κατά της οικονομικής διαχείρισης του Κένεθ Καούντα.

Η νίκη του απέναντι στον πατέρα του έθνους, που βρισκόταν στην εξουσία για 27 χρόνια, ήταν εκείνη μιας γενιάς πραγματιστών νεαρών αφρικανών ηγετών προσδεδεμένων στην οικονομία της αγοράς.

Πολύ γρήγορα ο Τσιλούμπα, που γεννήθηκε επίσημα στις 30 Απριλίου του 1942, ιδιωτικοποιεί περίπου 250 κρατικές επιχειρήσεις. Ελλείψει μιας υγιούς διαχείρισης, πολλές θα πρέπει να κλείσουν προκαλώντας σημαντική αύξηση της ανεργίας, ενώ οι προσκείμενοι στην εξουσία πλουτίζουν.

Άλλοτε άνθρωπος απλών προτιμήσεων, ο Τσιλούμπα γίνεται διάσημος για τις πολυτελείς ενδυματολογικές προτιμήσεις του, ενώ τα δύο τρίτα των κατοίκων της Ζάμπια ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο το μήνα.

Παράλληλα, αγκιστρώνεται στην εξουσία αποπέμποντας τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου που ασκούν κριτική, φυλακίζοντας δημοσιογράφους και εξαγοράζοντας αντιπάλους.

Όταν μία επιστροφή του "ΚΚ" Καούντα, του μεγάλου αντιπάλου του, γίνεται πιθανή, ο Τσιλούμπα καταφέρνει να τροποποιήσει το Σύνταγμα προκειμένου να εμποδίσει κάθε πολίτη με ξένους συγγενείς να γίνει πρόεδρος. Οι γονείς του Καούντα ήταν από το Μαλάουι.

Επανεκλεγείς το 1996, ματαιώνει μια συνωμοσία πραξικοπήματος από αξιωματικούς και συλλαμβάνει τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και ο Καούντα, τους οποίους κατηγορεί ως εμπνευστές.

Ενώ οι μεσολαβήσεις του και η φιλοξενία ειρηνευτικών συνόδων κορυφής του απέδωσαν διεθνές κύρος, ο Τσιλούμπα επικρίθηκε στη Ζάμπια όταν προσπάθησε, το 2001, να τροποποιήσει το Σύνταγμα προκειμένου να επιδιώξει τρίτη θητεία.

Αντιμέτωπος με την γκρίνια στο κόμμα του όπως και στο δρόμο και έπειτα από διεθνείς εκκλήσεις, αποσύρεται και δίνει βιαστικά το χρίσμα στον Λέβι Μουαναουάσα, δικηγόρο, πρώην μέλος της κυβέρνησης. Έπειτα από την αναχώρησή του, στις 2 Ιανουαρίου 2002, ο τελευταίος θα ξεκινήσει μία τεράστια εκστρατεία κατά της διαφθοράς.

Το Μάιο του 2007, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του Τσιλούμπα στο Λονδίνο, αφού τον κήρυξε ύποπτο συμμετοχής σε συνωμοσία για την κατάχρηση 46 εκατομμυρίων δολαρίων από τα δημόσια ταμεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr