Δεν είναι μόνο μία απλή, καθημερινή συνήθεια, αλλά μία πράξη με περιβαλλοντικά, ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη
Ιράν: Διαδηλώσεις συμπαράστασης στις Ιρανές σε όλο τον κόσμο και κατακραυγή για τη βίαιη καταστολή από το καθεστώς
Για πρώτη φορά στο πλευρό των Ιρανών και άντρες - Διαδηλώσεις κατά του θεοκρατικού καθεστώτος σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις - Δεκάδες νεκροί από τη βίαιη καταστολή
#Iran: Reporting that essentially all streets of #Tehran are now under the control of the movement against the totalitarian regime. ✊ pic.twitter.com/R2H5vClj4Z
— Igor Sushko (@igorsushko) September 24, 2022
Η διαφορά είναι, ότι αυτή τη φορά, βρίσκονται και οι άντρες στο πλευρό των γυναίκων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πριν από λίγες μέρες, τον γύρο του διαδικτύου έκανε ένα βίντεο όπου ένας άνδρας, για άγνωστο λόγο χαστουκίζει μια γυναίκα στη μέση του δρόμου. Η αντίδραση των υπολοίπων είναι άμεση. Ο πολλά βαρύς άντρας, τρέχει να σωθεί από όσους του επιτίθενται με τον ίδιο τρόπο που επέλεξε να χτυπήσει τη γυναίκα.
The internet is now being cut in Iran because they don’t want people to see things like this: a man slaps a woman and thinks he can calmly walk away. Where such actions were commonplace before, there are now dire consequences - significantly handed out by other men. pic.twitter.com/iQ2llURxLS
— Omid Djalili (@omid9) September 21, 2022
Ήδη, δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις, με το καθεστώς να «απειλεί» με νέα μέτρα που έχουν σκοπό να αποτρέψει νέες διαδηλώσεις. Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές πρέπει «να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα όσους αντιτίθενται στην ασφάλεια και την ηρεμία της χώρας», μετέδωσαν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το σχόλιο αυτό του Ιρανού προέδρου έγινε κατά τη διάρκεια ενός συλλυπητήριου τηλεφωνήματος στην οικογένεια ενός φρουρού ασφαλείας ο οποίος μαχαιρώθηκε, σύμφωνα με τις αρχές από οργισμένους διαδηλωτές.
Ο πρόεδρος «τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διαχωριστούν οι διαμαρτυρίες από τη διατάραξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και χαρακτήρισε τα γεγονότα (…) στάση», σύμφωνα με τα μμε.Στο πλευρό του καθεστώτος διαδηλώνουν και κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι υποστηρίζουν το θεοκρατικό καθεστώς και κάνουν λόγο για ξένες παρεμβάσεις. Και για αυτό, όπως υποστηρίζουν, έχουν απαγορευθεί σε ξένες χώρες οι διαδηλώσεις υπερ του Χαμενεϊ. Αντιθέτως, σε όλες τις μεγάλεις πόλεις της Δύσης, ανάμεσα στις οποίες και η Αθήνα, οι διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών είναι συνεχόμενες.
Η κατάσταση είναι έκρυθμη με αναλυτές να εκτιμούν ότι αυτή τη φορά, ο αναβρασμός δεν θα είναι εύκολο να κοπάσει. Οι αντιδράσεις αυτή τη φορά, δείχνουν ανθρώπους που έχουν κουραστεί, που ζητούν ένα καλύτερο αύριο για τις κόρες, αδερφές, γυναίκες και μητέρες τους.
Τα πρόβληματα, άλλωστε, είναι πλέον περισσότερα. Η άνοδος της ανεργίας, τα οικονομικά προβλήματα, οι απειλές του Ιράν που το έχουν φέρει αντιμέτωπο με την απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και το βασικότερο, η χαμένη ελπίδα μιας ολόκληρης γενιάς. Η αμφισβητηση του καθεστώτος, που πήρε με τη βία την εξουσία, είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Η θέληση των νεότερων για ζωή, είναι αυτή που κινητοποίει και τους μεγαλύτερους να αντιδράσουν, έστω και με καθυστέρηση. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που διαδηλώνουν είναι νέοι.
Wow, I’m speechless.
— Charles Lister (@Charles_Lister) September 21, 2022
An old lady, with head uncovered, walks through the city of Rasht in northern #Iran chanting “death to Khamenei.”pic.twitter.com/WfNow9ZR8Z
Ο φόβος όμως, μιας νέας Αραβικής Άνοιξης, η οποία δεν είχε τα αποτελέσματα που ήλπιζαν οι πολίτες τότε, αλλά αντιθέτως οδήγησε σε ένα καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο στη Συρία που είχε ως αποτέλεσμα μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, είναι κάτι που ανησυχεί αρκετούς αναλυτές. Όμως, γνωρίζουν ότι το καθεστώς του Ιράν, δεν θα πέσει εύκολα και σίγουρα όχι γρήγορα. Θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να παραμείνει στην εξουσία.
Το καθεστώς έχει αποκλείσει το διαδίκτυο και σχεδόν όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα βίντεο και οι εικόνες από τις διαδηλώσεις να κάνουν τον γύρο του κόσμου και ουσιαστικά να αποδυναμώνει στους «συμμάχους» την εικόνα της Τεχεράνης.
Την ίδια ώρα, οι Anonymous, με μήνυμα τους υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις. Ξεκαθαρίζουν ότι βρίσκονται δίπλα στους πολίτες που ζητούν να «ελευθερωθούν» από τη τυρρανία. Μιλά για «κλοπές» που έχει διαπράξει το καθεστώς, εις βάρος των πολιτών. Το μήνυμα κλείνει, ξεκαθαρίζοντας πως βρίσκονται δίπλα στους πολίτες.
#Anonymous Message To Iranian President pic.twitter.com/AIlIESZenY
— Anonymous (@LatestAnonPress) September 24, 2022
Ειδήσεις σήμερα:
Τζο Μπάιντεν: «Ήταν 12 ετών, ήμουν 30...» - Τι εννοούσε ο πρόεδρος; - Δείτε βίντεο
Χουλουσί Ακάρ: Η Τουρκία έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα - Καλό είναι οι Έλληνες να γνωρίζουν κολύμπι
Δέσποινα Μοιραράκη: Η σύλληψη στην Τεχεράνη και όσα έζησε - «Φαινόταν η φράντζα μου»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr