Ουκρανία: «Αρχιστράτηγος» ο Πούτιν, ανένδοτοι οι αντιφρονούντες - Έρχεται δεύτερη ουκρανική αντεπίθεση - αστραπή

Ποινές για τους αρνητές της στράτευσης εξήγγειλε η Μόσχα, την ώρα που ψάχνει εθελοντές ακόμα και στους μετανάστες - Στον Πούτιν το γενικό πρόσταγμα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Με μια νέα δέσμη μέτρων επανήλθε η Μόσχα, προκειμένου να κινητροδοτήσει την νέα γενιά να κατευθυνθεί προς τα πεδία της μάχης, εξαγγέλλοντας παράλληλα σκληρές ποινές για τους αρνητές της στράτευσης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται δεκαετής ποινική κάθειρξη για τους λιποτάκτες, ή τους στρατιωτικούς που αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης.

Μάλιστα, η αυστηροποποίηση του ποινικού κώδικα για τη λιποταξία ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα από το κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι έχει ήδη τεθεί σε ισχύ.

Προβλέπεται, σύμφωνα με τον νέο νόμο, κάθειρξη 10 ετών για όποιους λιποτακτούν, πηγαίνουν «χωρίς έγκριση» στον εχθρό, αρνούνται να πολεμήσουν ή παρακούουν τις εντολές σε περιόδους επιστράτευσης. Η λεηλασία τιμωρείται επίσης με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

Στο παιχνίδι και οι μετανάστες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε επίσης έναν νόμο, με τον οποίο διευκολύνεται η χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που θα δεσμευτούν να υπηρετήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο στον στρατό, τη στιγμή που η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Συνήθως απαιτείται να κατοικεί κάποιος για τουλάχιστον πέντε χρόνια στη Ρωσία, ώστε να ζητήσει να λάβει την υπηκοότητα. Το μέτρο αυτό, ωστόσο, φαίνεται ότι απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους μετανάστες από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, οι οποίοι κατοικούν σε μεγάλες πόλεις και ασκούν βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα λειτουργήσει προσεχώς ένα «γραφείο στρατολόγησης» μέσα στο αχανές διοικητικό κέντρο του Σαχάροβο, απ’ όπου περνούν υποχρεωτικά όλοι οι μετανάστες. Σημειωτέον ότι τόσο το Κιργιστάν, όσο και το Ουζμπεκιστάν κάλεσαν αυτήν την εβδομάδα τους πολίτες τους να μην συμμετάσχουν σε κανέναν πόλεμο.

Την ίδια ώρα, η θέσπιση αυστηρών κανόνων αναφορικά με τους δυνάμει αρνητές της επιστράτευσης και τους λιποτάκτες δε φέρεται ασύνδετη με το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Ρώσος Πρόεδρος φέρεται να έχει εμπλακεί περισσότερο στον στρατηγικό σχεδιασμό του πολέμου, με Αμερικανούς αξιωματούχους να μεταφέρουν πληροφορίες στους New York Times ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε αιτήματα αξιωματικών που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης για υποχώρηση από την Χερσώνα.

Οι Ρώσοι αξιωματικοί, κατά τις ίδιες πηγές, υποστηρίζαν ότι μια υποχώρηση από την Χερσώνα θα επέτρεπε την αναδιάταξη με τάξη των ρωσικών δυνάμεων στον ποταμό Δνείπερο, παράλληλα διατηρώντας τις υλικές δυνάμεις αλλά και σώζοντας πολλές ζωές στρατιωτών. Μια τέτοια κίνηση, ωστόσο, θα ήταν «άλλη μια ντροπιαστική δημόσια αναγνώριση της αποτυχίας Πούτιν με τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα χάριζε μια δεύτερη μεγάλη νίκη στην Ουκρανία μέσα σε μόλις έναν μήνα» σημειώνουν οι ΝΥΤ και προσθέτουν: «έχοντας ως μόνο στόχο τη νίκη με κάθε κόστος ο Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε ένα πιο δημόσιο πρόσωπο του πολέμου καθώς ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε αναστάτωση. Αυτό τον υποχρέωσε να ανακοινώσει μια μερική επιστράτευση».

Αποφάσεις Πούτιν

«Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου η Μόσχα έχει δείξει ότι διαθέτει ελάχιστα στρατεύματα για να συνεχίσει την επιθετική τακτική της, υποφέρει από ελλείψεις σε υψηλής τεχνολογίας και ακρίβειας όπλικα συστήματα και έχει αποτύχει στην προσπάθεια ελέγχου του εναέριου χώρου της Ουκρανίας» προστίθεται στο δημοσίευμα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν πρόσβαση σε υψηλής διαβάθμισης πληροφορίες και τους οποίους επικαλούνται οι δημοσιογράφοι των New York Times υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν έχει πει στους επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ότι τις στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις για το πεδίο της μάχης θα τις λαμβάνει ο ίδιος.

Η κίνηση αυτή, λένε οι ίδιοι αξιωματούχοι, έχει προκαλέσει εντάσεις, ενώ ειδικά η απόρριψη του αιτήματος υποχώρησης από την Χερσώνα, έχει οδηγήσει σε πτώση του ηθικού ανάμεσα στα ρωσικά στρατεύματα που έχουν αποκοπεί από τις γραμμές υποστήριξης και πλέον φοβούνται ότι θα μείνουν απροστάτευτοι απέναντι στον ουκρανικό στρατό.

Ελπίδες για 2η αντεπίθεση

Η διαφωνία για το πεδίο της μάχης στην Χερσώνα αποδεικνύει, λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, τη σημασία που έχει η τύχη του πολέμου στη νότια Ουκρανία για τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Η εικόνα που έχει σχηματιστεί στις ΗΠΑ είναι ότι η Ουκρανία έχει τη δυναμική για να επαναλάβει στη Χερσώνα ό,τι κατάφερε με την αντεπίθεση-αστραπή στην νοτιοανατολική Ουκρανία στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αν συμβεί αυτό, τότε μπαίνει σε κίνδυνο ο στόχος του Πούτιν να δημιουργήσει μια χερσαία "γέφυρα" για την Κριμαία.

Όπως υπενθυμίζουν οι ΝΥΤ η περίπτωση της Χερσώνας αποτελεί την τελευταία από τις διαφωνίες που φέρονται να έχουν ο Πούτιν και οι επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων καθώς και στις αρχές της εισβολής στην Ουκρανία, Ρώσοι αξιωματικοί είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους για τα σχέδια του πρώτου διαστήματος ειδικά για τις αναφορές περί γρήγορου χτυπήματος και κατάληψης του Κιέβου. Οι Ρώσοι επιτελείς πίστευαν τότε, λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε έναν πόλεμο με ανεπαρκή στρατεύματα και εξοπλισμό.

Αρνητής της πραγματικότητας

Οι ανησυχίες αυτές αποδείχθηκαν σωστές και γι' αυτό μετά την ήττα στα περίχωρα του Κιέβου, ο Πούτιν, υποστηρίζουν οι New York Times, χαλάρωσε τον έλεγχό του στις στρατιωτικές δυνάμεις, επιτρέποντας στους ανώτατους αξιωματικούς να χαράξουν μια νέα τακτική που επικεντρώθηκε σε μπαράζ βομβαρδισμών από το ρωσικό πυροβολικό. Η στρατηγική αυτή, μάλιστα, απέδωσε επιτρέποντας στον ρωσικό στρατό να προελαύνει στην ανατολική Ουκρανία. «Σε αυτόν τον πόλεμο υπάρχει μια διαρκής διάσταση ανάμεσα στους πολιτικούς στόχους του Πούτιν και τα στρατιωτικά μέσα για την επίτευξή τους. Σε σημαντικές αποφάσεις ο Πούτιν αποδείχθηκε ότι αρνείται να αναγνωρίσει την πραγματικότητα μέχρι που οι επιλογές του να εξελιχθούν από κακές σε χειρότερες» δήλωσε ο διευθυντής ρωσικών μελετών στο ινστιτούτο Άμυνας CNA, Μάικλ Κόφμαν.

Οι συζητήσεις του Πούτιν με τους αξιωματικούς που βρίσκονται στο πεδίο μπορεί, επίσης, να αποτελούν μέρος της προσπάθειάς του να αποκτήσει περισσότερες ακριβείς πληροφορίες για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως έχει ονοματίσει η Ρωσία την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς στις αρχές της υπήρξαν πληροφορίες ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν είχε ακριβείς πληροφορίες από τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και τον αρχηγό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλερί Γκερασίμοφ.

Η απαίτηση Πούτιν για μια στρατηγική που αποκλείει την επιλογή της υποχώρησης, οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διχαστεί για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την ουκρανική αντεπίθεση: άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να αδιαφορήσουν για τι εντολές Πούτιν πριν να «σπάσουν» οι γραμμές τους και άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να υλοποιήσουν μέχρι κεραίες τις οδηγίες από το Κρεμλίνο.

Στο ενδιάμεσο, συνεχίζεται με κάθε μέσο η μεγάλη φυγή απέναντι στην μερική επιστράτευση, καθώς ουρές χιλιομέτρων σχηματίζονται στα σύνορα με τη Γεωργία και το Καζακστάν. Παράλληλα, οι θέσεις στα αεροπλάνα είχαν εξαντληθεί, με την κίνηση στα αεροδρόμια να είναι μεγάλη. Μάλιστα, δεκάδες πτήσεις από τη Ρωσία - με εισιτήρια που πωλούνταν σε ιλιγγιώδεις τιμές - μετέφεραν άνδρες σε διεθνείς προορισμούς, όπως η Τουρκία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και η Σερβία, όπου οι Ρώσοι δεν χρειάζονται βίζα.

Μπροστά στην οδύνη της επιστράτευσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι απευθυνόμενος άμεσα σε Ρώσους πολίτες σε διάγγελμά του χθες, τούς είπε ότι ο πρόεδρός τους, Βλαντίμιρ Πούτιν, τους στέλνει εν γνώσει του «πολίτες στο θάνατο». «Η ρωσική ηγεσία κατανοεί πολύ καλά ότι στέλνει τους πολίτες της στο θάνατο», τόνισε ο Ζελένσκι μιλώντας στα ρωσικά (κάτι που είχε πράξει και σε άλλη περίσταση μέσα στην εβδομάδα), καλώντας τις δυνάμεις της Μόσχας να παραδοθούν.

Εν τω μεταξύ, πόρτα πόρτα οπλισμένοι στρατιώτες ζητούν από Ουκρανούς πολίτες στις κατεχόμενες περιοχές στα ανατολικά, να «ψηφίσουν» προφορικά στο δημοψήφισμα, για το αν θέλουν ή όχι να «ανήκουν» στη Ρωσία. Βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου, δείχνουν την εφορευτική επιτροπή, αποτελούμενη κυρίως από γυναίκες να επισκέπτονται σπίτια πολιτών με τη συνοδεία οπλισμένων στρατιωτών. Όπως λένε Ουκρανοί πολίτες στο BBC, όταν οι πολίτες απαντούν προφορικά τότε οι στρατιώτες το σημειώνουν σε ένα χαρτί. Σε άλλες περιοχές, όπως στη Χερσώνα, Ρώσοι στρατιώτες κρατούν κάλπη στο κέντρο της πόλης με τους πολίτες να προσέρχονται για να ψηφίσουν.

Απέναντι σε όλα αυτά, για «γκροτέσκα» ρωσοφοβία κάνει λόγο ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξαπολύοντας τα πυρά του στις ΗΠΑ τόνισε πως επιχειρούν να μετατρέψουν ολόκληρο τον κόσμο σε αυλικούς της μέσω κυρώσεων «Η ρωσοφοβία από επισήμους στη Δύση είναι άνευ προηγουμένου, η κλίμακα της είναι γκροτέσκ», είπε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατηγορώντας επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θεωρούν τον εαυτό τους «σχεδόν ως απεσταλμένο του Θεού στη Γη». «Δεν διστάζουν να δηλώσουν την πρόθεσή τους όχι μόνο να επιφέρουν στρατιωτική ήττα στη χώρα μας, αλλά και να καταστρέψουν τη Ρωσία», πρόσθεσε, μιλώντας ειρωνικά για τις καταδίκες των εν εξελίξει «δημοψηφισμάτων» προσάρτησης σε περιοχές της Ουκρανίας που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο, εξαπολύοντας απευθείας επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Με το να κηρύσσεται νικητής στον Ψυχρό Πόλεμο, η Ουάσινγκτον έχει οριστεί σχεδόν ως απεσταλμένος του Θεού στη Γη, χωρίς κανένα καθήκον, αλλά με το ιερό δικαίωμα να ενεργεί ατιμώρητα οπουδήποτε και οποτεδήποτε», τόνισε ο Λαβρόφ, κρίνοντας ότι οι Αμερικανοί «(προσπαθούν) να κάνουν όλο τον κόσμο αυλικούς τους». Υπερασπίστηκε επίσης τα «δημοψηφίσματα» για την προσάρτηση, μιλώντας για ανθρώπους που ανακτούν «τη γη όπου έζησαν οι πρόγονοί τους για εκατοντάδες χρόνια». Και «τώρα η Δύση έγινε έξαλλη», είπε ειρωνικά.

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ωστόσο, ο ισχυρός άνδρας της Τσετσενίας, επαρχίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καταφέρθηκε προχθές εναντίον των Ρώσων στρατευσίμων που δεν θέλουν να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία, καθώς δεν είναι «τίποτε άλλο παρά δειλοί» κατ’ αυτόν. Οι λόγοι που προβάλουν για να μην πολεμήσουν, ότι εναντιώνονται στον πόλεμο ή στη ρωσική πολιτική ηγεσία, δεν είναι παρά δικαιολογίες, έκρινε ο κ. Καντίροφ. «Ξέρεις, δεν είσαι τίποτα άλλο παρά δειλός, προδότης, ανθρώπινο ον δεύτερης κατηγορίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram, απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο σε κάθε αντιρρησία συνείδησης.

Επιπλέον, ο κ. Καντίροφ διευκρίνισε μόλις την Πέμπτη ότι στην Τσετσενία δεν θα γίνει επιστράτευση. Ωστόσο, αρκετές μονάδες τσετσένων εθελοντών ήδη πήγαν στα μέτωπα, πρόσθεσε.


Ειδήσεις σήμερα

Βρέθηκε ο 8χρονος που χάθηκε στο Μαρούσι: Ήταν κρυμμένος σε θάμνους - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Έξαλλος ο Σπανούλης: Πέταξε το πινακάκι στο παρκέ σε τάιμ άουτ στο Περιστέρι bwin - Χολόν - Δείτε βίντεο

Θετικός στον κορωνοϊό, για δεύτερη φορά, ο Άλμπερτ Μπουρλά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr