Εκλογές στην Ιταλία: Πώς προέκυψε και τι σημαίνει η νίκη της Μελόνι και της άκρας δεξιάς

Εκλογές στην Ιταλία: Πώς προέκυψε και τι σημαίνει η νίκη της Μελόνι και της άκρας δεξιάς

Η άνετη επικράτηση της Μελόνι και των «Αδελφών της Ιταλίας» στις βουλευτικές εκλογές κρούει τον κώδωνα του κινδύνου  - «Θα κυβερνήσουμε για όλους» δήλωσε η 45χρονη πολιτικός που πάει για πρωθυπουργός

Εκλογές στην Ιταλία: Πώς προέκυψε και τι σημαίνει η νίκη της Μελόνι και της άκρας δεξιάς
Οι κάλπες στην Ιταλία δεν έκρυβαν ίχνος ανατροπής. Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν, με τη Τζόρτζια Μελόνι να εξασφαλίζει άνετη νίκη. «Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας», δήλωσε η ίδια. «Αν και δεν έχουμε θρίλερ με τα αποτελέσματα, το θρίλερ τώρα αρχίζει», σχολίασε χρήστης των σόσιαλ μίντια, αναφερόμενος ειρωνικά στην απουσία αγωνίας και στο αναμενόμενο αποτέλεσμα, αλλά και στην επικείμενη θητεία της πολιτικού το κόμμα της οποίας σχεδόν αυτοπροσδιορίζεται ως «μετα-φασιστικό». Άκρα Δεξιά.

Καθ’όλη τη διάρκεια της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας, η Μελόνι επιδείκνυε τον αέρα του νικητή. Χαμογελαστή και ευδιάθετη έφτασε στο εκλογικό κέντρο στη Ρώμη, μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες. Ανέβαλε, μάλιστα, την πρωινή ψήφο της για την τελευταία στιγμή, ώστε να μην προκαλέσει ταλαιπωρία στους υπόλοιπους ψηφοφόρους. Κατά την άφιξη της, δεκάδες δημοσιογράφοι και φωτογράφοι θέλησαν να της πάρουν μια δήλωση. Η ίδια, έδειχνε να έχει αυτοπεποίθηση συνομίλησε με όλους, ευχαρίστησε την εφορευτική επιτροπή και έριξε την ψήφο της. Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε ανεβάσει ένα βίντεο στο TikTok όπου κρατούσε… δύο πεπόνια («μελόνι» στα ιταλικά είναι τα πεπόνια και στην αργκό τα γυναικεία στήθη). Την φωτογραφία συνόδευε η λεζάντα: «τα είπα όλα», ενώ έκλεινε πονηρά το μάτι!



«Θα κυβερνήσουμε για όλους» τους Ιταλούς, υποσχέθηκε η Μελόνι μετά τη νίκη της παράταξής της, προσπαθώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες στη χώρα της και στο εξωτερικό. «Θα το κάνουμε με σκοπό να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν», πρόσθεσε σε σύντομη τοποθέτησή της καλώντας για «ενότητα» και κατευνασμό, αναγνωρίζοντας πως η προεκλογική εκστρατεία ήταν «βίαιη και επιθετική». Διαβεβαίωσε πως «δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας».



Από την πρώτη στιγμή, τα exit poll επιβεβαίωσαν τις δημοσκοπήσεις στην Ιταλία, καθώς το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι εμφανίστηκε πρώτο, με ένα ποσοστό που έφτασε το 26%. Δεύτερο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με ένα ποσοστό που φτάνει το 21%. Το σύνολο των Δεξιών κομμάτων, που συμμάχησαν με την Μελόνι, συγκεντρώνει ένα ποσοστό 41-45%, γεγονός που επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης, όχι όμως και την αλλαγή του Συντάγματος. Η ίδια δεν έχει κρύψει τις αλλαγές που επιθυμεί να προωθήσει στο Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς ενισχυμένων εξουσιών για το γραφείο του πρωθυπουργού ή την άμεση εκλογή του προέδρου της χώρας.

Όπως και να έχει, τον Μάριο Ντράγκι διαδέχεται η κυβερνητική συνεργασία της Τζόρτζια Μελόνι, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Ματέο Σαλβίνι. Ο τελευταίος ήταν και ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που σχολίασε τα exit polls: «Η κεντροδεξιά έχει σαφές προβάδισμα, τόσο στην βουλή, όσο και στην γερουσία. Θα είναι μακριά νύχτα, αλλά θέλω ήδη να σας πω: Ευχαριστώ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Λίγες ώρες νωριτερα, είχε «σπάσει» την καθιερωμένη ημέρα περισυλλογής, πριν τις εκλογές. Προχώρησε σε σειρά αναρτήσεων στα social media, με επιθέσεις κατά του κεντροαριστερού συνασπισμού,

«Η προεκλογική εκστρατεία της κεντροαριστεράς χαρακτηρίστηκε από ψέματα, μίσος, θέληση να αυξηθούν οι φόροι και οι αποβιβάσεις μεταναστών», ανέφερε η Λέγκα, μέσω Instagram, και πρόσθεσε: «Χθες το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Λέτα έκλεισε την εκστρατεία του με αποτυχημένη συγκέντρωση, στη πλατεία του Λαού της Ρώμης, μπροστά σε σημαία της Σοβιετικής Ένωσης. Επιτέλους, μια μικρή, μεγάλη αλήθεια: θυμίζει σε όλους πιό κόμμα χρηματοδοτήθηκε με βαμμένα με αίμα, ρωσικά ρούβλια. Αύριο οι Ιταλοί θα επιλέξουν». Μετά την Λέγκα, και τα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι προχώρησαν σε παρόμοιες αναρτήσεις.

Κλείσιμο


Πολλοί είναι εκείνοι που επιχειρούν να ερμηνεύσουν την άνοδο της Μελόνι σε μία παραδοσιακά ευρωπαϊκή χώρα, με ισχυρή Αριστερά. Εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, η χώρα βιώνει μία σκληρή οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει και σε μία υπαρξιακή περιδίνηση. Η αλλοτινή ισχυρή και αυτόνομη οικονομία, με δική της βιομηχανία, έχει δει το χρέος της να εκτοξεύεται και την ανάπτυξη να παραμένει αναιμική. Όσο η οικονομία βυθιζόταν, το επίπεδο ζωής επιδεινώθηκε. Περίπου 9,5 εκατομμύρια πολίτες της χώρας αντιμετωπίζουν μεγάλες και ουσιαστικές δυσκολίες σε οικονομικό επίπεδο και «λυγίζουν» είτε λόγω της ανεργίας, είτε επειδή η εργασία τους δεν τους αποφέρει ικανοποιητικό εισόδημα. Σε αυτούς φαίνονται όλο και πιο ελκυστικές φωνές όπως της Μελόνι που προβάλλει ως ιδεολογική σημαία «η Ιταλία για τους Ιταλούς».

Όπως και να έχει, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η απόφαση για το ποιος θα γίνει ο επόμενος ηγέτης της Ιταλίας εξαρτάται από τον πρόεδρο της χώρας και όχι την Τζόρτζια Μελόνι. Αν και η ίδια έχει εργαστεί σκληρά για να αμβλύνει την εικόνα της, υπερ τονίζοντας την υποστήριξή της προς την Ουκρανία και αλλάζοντας την επιθετική ρητορική κατά της ΕΕ, ηγείται ενός κόμματος που έχει τις ρίζες της σε ένα μεταπολεμικό κίνημα που προέκυψε από τους φασίστες του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Νωρίτερα φέτος περιέγραψε τις προτεραιότητές της σε μια αμφιλεγόμενη ομιλία: «Ναι στη φυσική οικογένεια, όχι στο λόμπι LGBT, ναι στη σεξουαλική ταυτότητα, όχι στην ιδεολογία του φύλου… όχι στην ισλαμιστική βία, ναι στη διασφάλιση των συνόρων, όχι στη μαζική μετανάστευση... όχι στη μεγάλη διεθνή χρηματοδότηση... όχι στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών!»

Η Αριστερά απέτυχε να αποτελέσει ανάχωμα για την άκρα δεξιά, μετά την κατάρρευση της 18μηνης κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Ιταλίας τον Ιούλιο. Επιπλέον, η προσέλευση στις κάλπες ήταν δραματικά χαμηλή. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών το 63,82% ψήφισε. Σχεδόν 10 μονάδες μειωμένο το ποσοστό σε σχέση με τη συμμετοχή του 2018. Τεράστια αποχή σημειώθηκε στις υποβαθμισμένες νότιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Σικελίας. Όπως και να έχει, η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του ΝΑΤΟ και η ρητορική της Μελόνι για την ΕΕ την φέρνει κοντά στον εθνικιστή ηγέτη της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Εκτός αυτού, θέλει να επανεξετάσει τις ιταλικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ. Τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια ανάκαμψης μετά την Covid, υποστηρίζοντας ότι η ενεργειακή κρίση άλλαξε την κατάσταση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σύμμαχοί της είχαν ανέκαθεν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία. Ο Μπερλουσκόνι, 85 ετών, ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ωθήθηκε να εισβάλει στην Ουκρανία, ενώ ο κ. Σαλβίνι έθεσε υπό αμφισβήτηση τις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα, παρά το γεγονός ότι αποποιήθηκε τον Ρώσο ηγέτη. Δήλωσε πολλάκις ότι «άλλαξε γνώμη για αυτόν μετά την εισβολή».

Η νίκη Μελόνι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Από τον πρόεδρο Σέρζιο Ματαρέλα, μέχρι την influencer Κιάρα Φεράνι, πολλοί επιχείρησαν να υπενθυμίσουν στην ιταλική κοινωνία τους κινδύνους από την άνοδο της Ακροδεξιάς. Αυτή, όμως, έκανε την επιλογή της…





Ειδήσεις σήμερα:

Επιστράτευση-παρωδία: Ηλικιωμένοι έφεδροι, μαίες και σάπια καλάσνικοφ για το Ντονμπάς

Νεκρός μετά από καυγά σε παμπ ο θρύλος του σερφ Κρις Ντέιβιντσον

Δήμητρα Αλεξανδράκη: «Έρχονται μηνύσεις, δεν θα σας αφήσω σε χλωρό κλαρί ξεφτίλες»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης