Η ζωή μετά την Ελισάβετ: Ο οίκος των Ουίνδσορ σε κρίση - Βασιλιάς σε «ομηρία» ο Κάρολος

Η ζωή μετά την Ελισάβετ: Ο οίκος των Ουίνδσορ σε κρίση - Βασιλιάς σε «ομηρία» ο Κάρολος

Η επικοινωνιακή φθορά του 73χρονου Καρόλου, οι οριακές σχέσεις Γουίλιαμ και Χάρι, ο ανένδοτος ανάμεσα σε Κέιτ και Μέγκαν, ο Αντριου που παραμονεύει στη γωνία και η πέμπτη σεζόν του «The Crown», που έρχεται να ξύσει πληγές...

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Η ζωή μετά την Ελισάβετ: Ο οίκος των Ουίνδσορ σε κρίση - Βασιλιάς σε «ομηρία» ο Κάρολος
Καθώς το βράδυ της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου το φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ βυθιζόταν στη βασιλική κρύπτη, προσφέροντας ένα μακάβριο πλην μοναδικό θέαμα στην οικουμένη, πολλοί έσπευσαν να συνάγουν πως μαζί της στον άλλο κόσμο η πολυχρονεμένη μονάρχης μπορεί να μην είχε το στέμμα, τη σφαίρα και το σκήπτρο της -τα οποία παρεμπιπτόντως θα φυλάσσονται στον Πύργο του Λονδίνου έως τη στέψη του επόμενου βασιλιά-, όμως έπαιρνε μαζί της τη βρετανική μοναρχία.

Ή τουλάχιστον την αίγλη, την ισχύ και την ενότητά της. Η Βασίλισσα δεν ήταν μόνο η σταθερά σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει ριζικά και με κεκτημένη ταχύτητα τα τελευταία 70 χρόνια -όσα δηλαδή πέρασε η ίδια στον θρόνο-, ούτε απλώς μια εμβληματική φιγούρα αποτυπωμένη σε χαρτονομίσματα, κέρματα, ταχυδρομικά κουτιά, διαβατήρια και γραμματόσημα. Ή μάλλον μπορεί να ήταν όλα τα παραπάνω για τους Βρετανούς, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του περασμένου Ιουνίου, τάσσονται υπέρ της μοναρχίας σε ποσοστό 62%, όμως για την οικογένειά της λειτουργούσε στην πραγματικότητα ως συγκολλητική ουσία.
Η ζωή μετά την Ελισάβετ: Ο οίκος των Ουίνδσορ σε κρίση - Βασιλιάς σε «ομηρία» ο Κάρολος
Ο Κάρολος και ο διάδοχος Ο Βασιλιάς Κάρολος έχει να διαχειριστεί σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας

Ηταν εκείνη που κρατούσε τα μέλη της φαμίλιας ενωμένα ακόμα κι αν γι’ αυτό χρειαζόταν να επινοήσει ευφάνταστους τρόπους, όπως την «εξορία» του Πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οσα σκάνδαλα κι αν αντιμετώπισε η βασιλική οικογένεια τις τελευταίες επτά δεκαετίες -και αντιμετώπισε στρατιές από αυτά, είναι η αλήθεια-, στο τέλος εμφανιζόταν η Βασίλισσα για να σώσει την παρτίδα. Θα έλεγε κανείς πως ακόμα και τον θάνατό της τον «σκηνοθέτησε» έτσι ώστε να βρει την οικογένειά της, αν όχι συμφιλιωμένη, τουλάχιστον στο ίδιο γεωγραφικό μήκος και πλάτος.

Queen Elizabeth II mourning over: Royal family return to normal duties

Το ζήτημα βέβαια τώρα πια που η Βασίλισσα αναπαύεται πλάι στον σύζυγο, στον πατέρα, στη μητέρα και τις στάχτες της αδελφής της στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Ουίνδσορ είναι για πόσο θα κρατήσει η εκ των θλιβερών περιστάσεων επιβεβλημένη ανακωχή ανάμεσα στον Χάρι και τον Κάρολο, τη Μέγκαν και την Πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ, τον Πρίγκιπα Αντριου και τον νέο βασιλιά. Δόξα τω Θεώ, οι Ουίνδσορ έχουν πληθώρα σκελετών στις ντουλάπες τους, οι οποίοι παρουσιάζουν πια σαφείς τάσεις αυτονόμησης και φυγής προς τη δημοσιότητα.
Η ζωή μετά την Ελισάβετ: Ο οίκος των Ουίνδσορ σε κρίση - Βασιλιάς σε «ομηρία» ο Κάρολος
Κέιτ Vs Μέγκαν και στη μέση η Καμίλα Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας και η σύζυγος του Πρίγκιπα Χάρι δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα κατά τη διάρκεια των τελετών για τη Βασίλισσα, ενώ ο νέος κύκλος του «Crown» δεν αποκλείεται να δημιουργήσει νέους μπελάδες στην Καμίλα

Βασιλιάς σε ομηρία

Κλείσιμο
Στη θέση του Καρόλου πολλοί θα προτιμούσαν να έχουν την τύχη του βασιλιά της Θήβας Λάιου, που σκοτώθηκε μια και καλή από τον Οιδίποδα, παρά να περνούν το υπόλοιπο της ζωής τους καρδιοχτυπώντας πως ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί ο γιος τους να στρίψει λίγο ακόμα το μαχαίρι στην πληγή. Οτι οι σχέσεις του νέου βασιλιά με τον Χάρι είναι οριακές οφείλει να το θεωρεί κανείς δεδομένο.

Ο πέμπτος πια διάδοχος του αγγλικού στέμματος πληροφορήθηκε τον θάνατο της Βασίλισσας γιαγιάς του μόλις πέντε λεπτά πριν από την ανακοίνωση που έγινε μέσω του BBC, ο Κάρολος του απαγόρευσε να ταξιδέψει αεροπορικώς στο Μπαλμόραλ μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αλλά και να συνοδεύεται από τη σύζυγό του, που ήταν ανεπιθύμητη πάνω από το νεκροκρέβατο της Βασίλισσας, ενώ ένα από τα πρώτα βασιλικά φιρμάνια του ήταν να μην προσφέρει τον τίτλο της Αυτού Υψηλότητας (HRH) στα παιδιά των Σάσεξ Αρτσι και Λίλιμπετ, οι οποίοι μετά τον θάνατο της προγιαγιάς τους αναβαθμίστηκαν σε Πρίγκιπες, χωρίς όμως να απολαμβάνουν προνόμια, όπως λόγου χάρη ασφάλεια και φύλαξη από τη βρετανική αστυνομία. Αυτό το τελευταίο είναι κάτι για το οποίο ο Πρίγκιπας Χάρι βρίσκεται ήδη σε δικαστική διαμάχη με τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Μπορεί ο Κάρολος να έτεινε κλάδο ελαίας στο πρώτο του διάγγελμα προς τον βρετανικό λαό εκφράζοντας την αγάπη του για τους Σάσεξ που προσπαθούν, όπως είπε, να επανεκκινήσουν τη ζωή τους στην Καλιφόρνια, όμως πιθανότατα το έκανε με μισή καρδιά. Ο λόγος; Κανείς δεν μπορεί να του εγγυηθεί πως ο Χάρι θα αναστείλει την έκδοση της αυτοβιογραφίας του, η οποία αναμένεται έως τα τέλη της χρονιάς και λέγεται πως θα περιλαμβάνει μύχιες πληροφορίες για την οικογένεια, μα κυρίως για τον νέο βασιλιά. Αντέχει ο Κάρολος, ή αλλιώς ο άνθρωπος που υπήρξε το λιγότερο δημοφιλές μέλος των Ουίνδσορ μετά το διαζύγιό του από την Νταϊάνα και δαπάνησε δυόμισι δεκαετίες για την επικοινωνιακή αναστροφή της κακής εικόνας του, ένα ακόμα χτύπημα και μάλιστα από τον γιο του; Προφανώς όχι. Ο Χάρι και η Μέγκαν έχουν πάντως σωρευμένη οργή εναντίον του νέου βασιλιά, που αγνόησε το αίτημα της δεύτερης για κατ’ ιδίαν συνάντηση τις ημέρες του πένθους. Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια.
Η ζωή μετά την Ελισάβετ: Ο οίκος των Ουίνδσορ σε κρίση - Βασιλιάς σε «ομηρία» ο Κάρολος
Mία φωτογραφία, όλες οι λέξεις H εικόνα με τον Βασιλιά Κάρολο, τον αδέλφό του Αντριου και τους γιους του Γουίλιαμ και Χάρι αποτυπώνει με εύγλωττο τρόπο τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας των Ουίνδσορ

Δε λες κουβέντα

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι Σάσεξ, οι οποίοι επέστρεψαν άρον άρον στην Καλιφόρνια, δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσουν, να φρενάρουν τα επαγγελματικά σχέδιά τους ή να πριονίσουν τα ποδάρια της αυτοαναφορικότητάς τους για χάρη του νέου βασιλιά. Μπορεί η Μέγκαν να σταμάτησε σε ένδειξη πένθους την κυκλοφορία νέων επεισοδίων του χρυσοπληρωμένου podcast της «Archetypes» στο Spotify, όμως είναι τέτοιο το οικονομικό μέγεθος των εμπορικών συμφωνιών που έχουν συνάψει με τον Πρίγκιπα Χάρι, ώστε θεωρείται απίθανο να μην υλοποιήσουν όσα έχουν υπογράψει.

Εκτός από την αυτοβιογραφία του Χάρι, εκκρεμεί κι ένα ντοκιμαντέρ του Netflix για τη νέα ζωή των Σάσεξ στις ΗΠΑ με πρωταγωνιστές φυσικά τους ίδιους. Το γεγονός μάλιστα ότι, παρά το δεκαήμερο πένθος για τη Βασίλισσα -χρόνος που αποτελεί ένα ακόμα ρεκόρ που έσπασε η Ελισάβετ με τον θάνατό της- η Μέγκαν δεν αντάλλαξε όχι κουβέντα αλλά ούτε βλέμμα με την Κέιτ Μίντλετον εντείνει την εικασία πως οι Σάσεξ θα συνεχίσουν τον ανένδοτό τους για τον εκμοντερνισμό -στην πραγματικότητα για την αποδόμηση- της βρετανικής μοναρχίας. Αλλωστε, μόλις δέκα ημέρες πριν από την τελευταία μέρα της Βασίλισσας στη γη, η Μέγκαν είχε δείξει για μία ακόμα φορά τα δόντια της προς το Παλάτι μέσω της συνέντευξής της στο περιοδικό «New York», η οποία λόγω των συγκυριών ξεχάστηκε.

Οχι απ’ όλους. Και κυρίως όχι από την Κέιτ Μίντλετον, η οποία υποδέχτηκε με μισή καρδιά την πρόσκληση του συζύγου της προς τον Χάρι και τη Μέγκαν να χαιρετίσουν μαζί με τους Σάσεξ το πλήθος που θρηνούσε τη Βασίλισσα έξω από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Αντιθέτως, η νέα Πριγκίπισσα της Ουαλίας εξέλαβε με περίσσευμα ανακούφισης την απόφαση του βασιλιά να εξαιρέσει τον Χάρι και τη Μέγκαν από τη δεξίωση που παρατέθηκε στο παλάτι προς τιμήν των αρχηγών κρατών που κατέφτασαν στο Λονδίνο για την κηδεία της Βασίλισσας, αποκλείοντάς τους έτσι από μια περίφημη ευκαιρία να σμιλέψουν τις δημόσιες σχέσεις τους με σημαίνουσες προσωπικότητες και αποστερώντας τους από το αγαπημένο τους παιχνίδι, δηλαδή το lobbying και το networking. Σε συναισθηματικό επίπεδο, βέβαια, περισσότερο φαίνεται να στοίχισε στον Χάρι η απόφαση του βασιλιά να του επιτρέψει να φορέσει στρατιωτική στολή στη διάρκεια της αγρυπνίας των εγγονών της Ελισάβετ γύρω από το φέρετρό της, αλλά αφαιρώντας τα αρχικά της Βασίλισσας.
Η ζωή μετά την Ελισάβετ: Ο οίκος των Ουίνδσορ σε κρίση - Βασιλιάς σε «ομηρία» ο Κάρολος
Εύθραυστες ισορροπίες H κατάσταση ανάμεσα στους Ουίνδσορ είναι τόσο εύθραυστη όσο το σκήπτρο που τσάκισε πάνω από τη σορό της Ελισάβετ ο θαλαμηπόλος της

Το αν ο Χάρι θα αποφασίσει να ιχνηλατήσει στην πεπατημένη του «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» είναι μόνο ένα μικρό μέρος από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο βασιλιάς Κάρολος και κατ’ επέκταση η μοναρχία στη Μεγάλη Βρετανία. Μπορεί ο ίδιος να επαγγέλλεται τη γραφειοκρατική συρρίκνωση του θεσμού, προκρίνοντας ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα μόλις επτά εργαζόμενων μελών που θα περιλαμβάνει τον ίδιο, την Καμίλα, τον Γουίλιαμ και την Κέιτ, την Πριγκίπισσα Αννα και τον Πρίγκιπα Εντουαρντ με τη σύζυγό του Σόφι, και μέσω αυτής τον εξορθολογισμό των οικονομικών βαρών που έχουν να σηκώσουν για λογαριασμό της οι Βρετανοί, όμως η απόφασή του δεν χαιρετάται από όλα τα μέλη της φαμίλιας. Ειδικά από τον Πρίγκιπα Αντριου, τον οποίο μπορεί η Βασίλισσα να είχε στο ρελαντί παρέχοντάς του κάλυψη για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Επστιν, η οποία στη Μεγάλη Βρετανία τουλάχιστον έληξε με εξωδικαστικό συμβιβασμό που ζημίωσε τους Ουίνδσορ κατά 12 εκατ. λίρες, όμως φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει τον ρόλο του.

Ο Αντριου αποσύρθηκε από το προσκήνιο, έχασε τους στρατιωτικούς τίτλους και τα οφίκιά του με απόφαση της μητέρας του. Τώρα ζητά εκδίκηση από τον νέο βασιλιά. Θέλει μερτικό από το νέο μοίρασμα της τράπουλας και αποκατάσταση της εικόνας του. Και ενδεχομένως να τη λάβει, μια και φαίνεται πως είναι μανούλα στις συνωμοσίες. Οπως αποκαλύπτεται στο βιβλίο «Καμίλα: Μια βασιλική survivor», που μόλις κυκλοφόρησε, ο Αντριου ήταν εκείνος που στα βαθιά 90s εξύφαινε μαζί με την Νταϊάνα σχέδιο παραγκωνισμού του Καρόλου από τη διαδοχή του θρόνου. Σύμφωνα με όσα καταθέτει η συγγραφέας Αντζελα Λεβίν, ο Αντριου, που θεωρούσε μίασμα για την οικογένεια την Καμίλα, προσπαθούσε να πείσει τη Βασίλισσα να εξαιρέσει τον πρωτότοκο γιο της από τη σειρά διαδοχής και μετά τον θάνατό της ο τίτλος να περάσει στον Πρίγκιπα Γουίλιαμ. Εφόσον ο νέος διάδοχος ήταν ακόμα ανήλικος, ο Αντριου επιφύλασσε για τον εαυτό του τη θέση του αντιβασιλέα. Μπορεί το σενάριο να ακούγεται εξωπραγματικό, να είναι πια άνευ νοήματος ή και να μην ευσταθεί. Ωστόσο, δίνει μια ιδέα για τις οργίλες σχέσεις ανάμεσα στα δύο αδέλφια. Και φθείρει την ήδη ξεφτισμένη εικόνα του Καρόλου.
Η ζωή μετά την Ελισάβετ: Ο οίκος των Ουίνδσορ σε κρίση - Βασιλιάς σε «ομηρία» ο Κάρολος
Εκλεψε την παράσταση H μικρή κόρη του Γουίλιαμ, Πριγκίπισσα Σάρλοτ, κέρδισε τις εντυπώσεις με την εμφάνισή της στην κηδεία της προγιαγιάς της

Τελετή ενθρόνισης

Μπορεί να προετοιμαζόταν μια ζωή για την ημέρα που θα ανέβει στον θρόνο -λέγεται πως προγραμματίζει την τελετή ενθρόνισής του για τον ερχόμενο Ιούνιο, πιθανώς στις 2 του μήνα, την ημέρα δηλαδή που στέφθηκε και η Ελισάβετ Βασίλισσα, σε κλίμα σεμνοταπεινοσύνης-, όμως αυτό ακριβώς είναι και το μεγαλύτερο μειονέκτημα για τον γηραιότερο μονάρχη που ανέλαβε καθήκοντα στην Ιστορία της Αγγλίας. Στα 73 του χρόνια ο Κάρολος είναι μεν ώριμος και έμπειρος για να γίνει βασιλιάς, να ηγηθεί ενός θεσμού, μιας «εταιρείας» με αξία 28 δισ. λιρών, όμως είναι ήδη αποδομημένος, λαβωμένος επικοινωνιακά, απομυθοποιημένος.

Πόσο κύρος μπορεί να δώσει σε ένα θεσμό ένας άνθρωπος για τον οποίο όλοι γνωρίζουμε πως πάλαι ποτέ το μόνο που ήθελε από τη ζωή του ήταν να είναι το ταμπόν της αγαπημένης του (πρόκειται για τη διαβόητη υποκλαπείσα τηλεφωνική συνομιλία του με την Καμίλα από το 1989); Πόσο αμερόληπτος -ως οφείλει ο βασιλιάς της Αγγλίας- μπορεί να θεωρείται εκείνος που αποκαλύφθηκε πως το 2005 καθοδηγούσε υπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης για τις αποφάσεις τους; Πόσο άξιος εμπιστοσύνης μπορεί να είναι ένας μονάρχης το όνομα του οποίου φιγούραρε στα Panama Papers και που κατηγορείται πως μοίραζε με το καντάρι υπηκοότητες σε Σαουδάραβες πρίγκιπες οι οποίοι χρηματοδοτούσαν με πετροδόλαρα τα φιλανθρωπικά ιδρύματά του;
Η ζωή μετά την Ελισάβετ: Ο οίκος των Ουίνδσορ σε κρίση - Βασιλιάς σε «ομηρία» ο Κάρολος
Συνύπαρξη με το ζόρι - Ως αναγκαίο κακό αντιμετώπισαν τις κοινές εμφανίσεις τους τα πριγκιπικά ζεύγη. Ο Γουίλιαμ και η Κέιτ έχουν πλέον τον τίτλο των Πριγκίπων της Ουαλίας, ενώ Χάρι και Μέγκαν θα συνεχίσουν τον αγώνα αποδόμησης της μοναρχίας από τις ΗΠΑ

Ναι, ο Κάρολος είναι πολύ κοινός θνητός για να καταφέρει να γεμίσειτα παπούτσια της μητέρας του. Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι η μοναρχία έχει ανάγκη από έναν άνθρωπο γεμάτο τρωτά σημεία, από μια κινούμενη αχίλλειο πτέρνα για να γίνει ξανά ανθρώπινη, συγχρονισμένη με την εποχή, ενδιαφέρουσα. Ή για να αυτοκαταστραφεί.

Στα καλά νέα, σε λιγότερο από δύο μήνες κυκλοφορεί η πέμπτη σεζόν του «The Crown» από το Netflix, η οποία θα παρακολουθεί την περίοδο της ρήξης και του διαζυγίου ανάμεσα στον Κάρολο και την Νταϊάνα. Είναι, με άλλα λόγια, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον νέο βασιλιά να μάθει μπαλίτσα από τον τρόπο και τη μαεστρία που η μητέρα του κατάφερνε να μανουβράρει τον «Τιτανικό», ακόμα και όταν έμοιαζε να πηγαίνει ντουγρού προς το παγόβουνο.
Η ζωή μετά την Ελισάβετ: Ο οίκος των Ουίνδσορ σε κρίση - Βασιλιάς σε «ομηρία» ο Κάρολος
Το τέλος μιας εποχής Ο θάνατος και η κηδεία της Ελισάβετ εκτόξευσαν τη δημοτικότητα της μοναρχίας σε πολύ υψηλά επίπεδα. Πλέον η βασιλική οικογένεια καλείται να διαχειριστεί την τεράστια κληρονομιά που άφησε πίσω της.


Ειδήσεις σήμερα:

Στο 10% ο πληθωρισμός στη Γερμανία, στη μεγαλύτερη τιμή των τελευταίων 70 χρόνων

Αποκάλυψη CNN για τον Nord Stream: Εθεάθησαν ρωσικά πλοία πριν τις εκρήξεις

Coolio: Από εθελοντής πυροσβέστης στην κορυφή του Billboard - Το τραγούδι φαινόμενο και τα ναρκωτικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης