Πόλεμος στην Ουκρανία - Ο Ζελένσκι απαντά στον Πούτιν: Θα εθνικοποιήσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ο Ζελένσκι απαντά στον Πούτιν: Θα εθνικοποιήσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε το αίτημα ταχείας ένταξης στο ΝΑΤΟ - Fast track διαδικασίες προκειμένου οι περιουσίες που ανήκουν σε Ρώσους να περάσουν στην εθνική οικονομία

zelenskyy
Ηχηρά μηνύματα στέλνει το Κίεβο που επιδεικνύει αποφασιστική στάση μετά τις ανακοινώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν οι οποίες συναντούν τη διεθνή καταδίκη. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας σχεδιάζει να εθνικοποιήσει όλα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην επικράτεια της χώρας, δήλωσε σε διάγγελμά του ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι.

«Στην επόμενη συνεδρίαση της Ανώτατης Ράντα (βουλής) της Ουκρανίας, θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την εθνικοποίηση όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα απλουστεύσει αυτή τη διαδικασία. Σας ζητώ να υποστηρίξετε αυτό το νομοσχέδιο χωρίς δισταγμούς. Ολοκληρώνουμε την αποσυναρμολόγηση της ρωσικής επιρροής στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής κατάσχει και δεσμεύει στο έδαφός της τα περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων. Τον Ιούλιο, για παράδειγμα, δικαστήριο στην περιοχή Κιροβογκράντ δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων Ρώσων, η αξία των οποίων υπερέβαινε τα 200 εκάτ. δολάρια. Το δικαστήριο θεώρησε ότι οι Ρώσοι είχαν επιχειρηματικά δικαιώματα σε τρεις εταιρίες που σχετίζονταν μεταξύ τους. Και οι τρείς είχαν προβεί σε πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τα ονόματα των Ρώσων δεν αναφέρονται.

Το αίτημα στο ΝΑΤΟ

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, η Ουκρανία υποβάλλει αίτηση προσχώρησης στο ΝΑΤΟ με «επιταχυνόμενο τρόπο» σε απάντηση της ανακοίνωσης προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών της στη Μόσχα

Κλείσιμο
Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε επίσης πως δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, όσο παραμένει πρόεδρος ο Πούτιν.

«Υιοθετούμε ένα αποφασιστικό μέτρο υπογράφοντας την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την εσπευσμένη προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«De facto διανύσαμε ήδη την πορεία μας στο ΝΑΤΟ. De facto έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητα με τις προδιαγραφές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. (Οι προδιαγραφές) αυτές είναι ρεαλιστικές για την Ουκρανία, είναι πραγματικές στο πεδίο της μάχης και από όλες τις απόψεις της συνεργασίας μας. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι η Βορειοατλαντική 'Ενωση. De facto. Σήμερα η Ουκρανία θα υποβάλλει αίτημα για να το κάνει αυτό De jure. Σύμφωνα με την διαδικασία, η οποία θα ανταποκρίνεται στον ρόλο μας για την υπεράσπιση ολόκληρης της συμμαχίας. Σε ταχεία προσχώρηση. Κάνουμε το δικό μας συγκεκριμένο βήμα υπογράφοντας το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη με ταχεία διαδικασία στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Βολοντιμίρ Ζελένσκι




Σημειώνεται πως εκπρόσωποι της επίσημης Ουάσινγκτον έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι σε αυτό το στάδιο δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν ότι η συμμαχία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την πολιτική των «ανοικτών θυρών» και δεν απέκλεισαν ότι το Κίεβο θα μπορούσε να προσπαθήσει να ενταχθεί στον οργανισμό στο μέλλον.

Έπεσαν οι υπογραφές για τις προσαρτήσεις

Τα διατάγματα προσάρτησης των τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, υπέγραψε νωρίτερα  ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τους αντίστοιχους διορισμένους επικεφαλής τους, στη διάρκεια της τελετής που ετοίμασε για τον σκοπό αυτό το Κρεμλίνο την Παρασκευή. 

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πούτιν είπε για την προσάρτηση των περιοχών του Ντονμπάς, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια: «Οι πολίτες στις περιοχές της Ουκρανίας έκαναν τις επιλογές τους, υπογράψαμε την προσάρτησή τους και ελπίζουμε το κοινοβούλιο να την κάνει αποδεκτή. Εξάλλου, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, προβλέπεται στον χάρτη του ΟΗΕ. Εδώ μάχονταν οι προπαππούδες μας. Όλοι εκείνοι που θέλουν να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν, είναι θύματα των απάνθρωπων ενεργειών του καθεστώτος του Κιέβου. Θα φτιάξουμε τις υποδομές και θα αυξήσουμε την ασφάλεια, ώστε να αισθανθούν οι πολίτες την πλήρη υποστήριξη της μητέρας Ρωσίας. Δεν θα τους προδώσουμε ποτέ, θα γίνουν Ρώσοι πολίτες. Η απόφαση του 1991 δεν βασίστηκε στην επιθυμία των πολιτών. Η Ρωσία δεν έχει βλέψεις για την αναβίωση της ΕΣΣΔ. Η αλήθεια είναι με το μέρος μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πούτιν είπε πως «είμαστε  έτοιμοι για συζητήσεις με την Ουκρανία. Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως όλες τις εχθροπραξίες, τον πόλεμο που εξαπέλυσε το 2014 και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το Κίεβο πρέπει να σεβαστεί την επιλογή των πολιτών σε Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη ειρήνη». 




Τι θα αλλάξει μετά την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της

Μνήμες από τις πιο μελανές στιγμές της ιστορίας ανέσυρε η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν με την οποία επισφραγίστηκε μια νέα συνθήκη, μακριά από τις δημοκρατικές αξίες. Με την προσάρτηση του 15% της Ουκρανίας, των τεσσάρων - συγκεκριμένα - επαρχιών, επαναλαμβάνεται το σκηνικό του 2014 οπότε και τελέστηκε η προσάρτηση της Κριμαίας.

Αναλύοντας τις εξελίξεις, οι ειδικοί - σε θέμα άμυνας - κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη προσάρτηση εδαφών από τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα ερωτήματα που εγείρονται σε αυτό το διπλωματικό θρίλερ είναι γιατί ο Πούτιν επέλεξε τώρα να προχωρήσει στις κινήσεις προσάρτησης και ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την Ουκρανία.

russia


Όπως γράφει το BBC, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε τώρα να προχωρήσει στην ανακοίνωση της προσάρτησης γιατί έχει χάσει το πάνω χέρι. Επτά μήνες μετά την εισβολή έχει χάσει τον βηματισμό του με την Ουκρανία, την ίδιια στιγμή να αντιστέκεται σθεναρά στα ανατολικά.

Με την προσάρτηση των περιοχών του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ όπως και των Ζαπορίζια και Χερσώνα, θα μπορεί  ο Ρώσος πρόεδρος να στείλει στρατεύματα και να απειλήσει ανοιχτά τη Δύση σε περίπτωση αποστολής όπλων.

Ομιχλώδες παραμένει το τοπίο. Ακόμη δεν είναι σαφές από πού θα ξεκινούν τα ρωσικά σύνορα στα νότια της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Πολ Στρόνσκι από τη δεξαμενή σκέψης Carnegie Endowment for International Peace, λίγα θα αλλάξουν στην πράξη.

Πριν από την εισβολή, η Ρωσία χαρακτήριζε ανεξάρτητες (όχι ουκρανικές δηλαδή) δύο περιοχές στα ανατολικά της Ουκρανίας και τώρα θα τις ονομάσει και επίσημα ρωσικές.

Πλέον ο Πούτιν έχει επεκτείνει τα σύνορά του και στα νότια της Ουκρανίας, χωρίς καμία νόμιμη ενέργεια, αφού υπό αμφιβολία τίθεται η εγκυρότητα των δημοψηφισμάτων. 

Άμεση ήταν η απάντηση του Κιέβου στην κίνηση του Πούτιν, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διαμηνύει ότι δεν αποδέχεται την προσάρτηση και να τονίζει ότι θα πάρει πίσω τα εδάφη.

Από την πλευρά της η Δύση καταδικάζει τις εμπρηστικές ενέργειες της Μόσχας, με τις ΗΠΑ να προχωρούν σε ενεργοποίηση νέου πακέτου οικονομικών κυρώσεων και τη «μαύρη λίστα» να διανθίζεται από ονομάτα γνωστών Ρώσων.

Ειδήσεις σήμερα:

Η βασίλισσα της Δανίας δείχνει τον δρόμο στον Κάρολο: Θα αφαιρέσει τίτλους από Χάρι και Μέγκαν;

ΕΕ σε Πούτιν: «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις παράνομες προσαρτήσεις από τη Ρωσία»

Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης