Ενεργειακή κρίση: Ο Μακρόν υπόσχεται «να πείσει» τους Ευρωπαίους για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ενεργειακή κρίση: Ο Μακρόν υπόσχεται «να πείσει» τους Ευρωπαίους για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε ανώτατο όριο στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού – Διαβεβαίωσε ότι θα πείσει τα κράτη-μέλη το πολύ μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες

Ενεργειακή κρίση: Ο Μακρόν υπόσχεται «να πείσει» τους Ευρωπαίους για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Μηχανισμό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμεύει για την παραγωγή ηλεκτρικού ζητά ο Εμανουέλ Μακρόν, που δεσμεύτηκε «να πείσει» τους άλλους Ευρωπαίους για την πρότασή του, υπερβαίνοντας δηλαδή μέρος των γερμανικών αντιρρήσεων.

«Θα πείσουμε τους άλλους Ευρωπαίους», «το αργότερο» μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε, μιλώντας σε σύνοδο επιχειρηματιών που διοργανώθηκε στο Παρίσι από τη Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων. «Το υποστηρίζουμε πολύ αυτό» σημείωσε.

«Θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα στο πλαίσιο του οποίου θα θέσουμε ανώτατο όριο στο αέριο που χρησιμοποιούμε για να παράγουμε ηλεκτρικό», κάτι που «θα επιτρέψει να μειωθεί» η «τιμή του παραγόμενου ηλεκτρικού», τόνισε.

Επιδιώκει πιο αποδεκτές τιμές αερίου και ηλεκτρικού

Ο Μακρόν αναφέρθηκε στον «ιβηρικό μηχανισμό», δηλαδή το μοντέλο που εφαρμόζεται από την Ισπανία και την Πορτογαλία «εδώ και μερικούς μήνες» και το οποίο «λειτουργεί αρκετά καλά».

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, αυτό θα συνεισφέρει στο να έχουμε μέχρι «το τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου» τιμές «που θα κυμαίνονται σε μια ζώνη που είναι πολύ πιο αποδεκτή», καθώς και «πιο λογικά» συμβόλαια προμήθειας αερίου και ηλεκτρικού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε χθες, Τετάρτη, έτοιμη να «εξετάσει» ένα πλαφόν στις τιμές του αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά για να αντιμετωπίσει την άνοδο των λογαριασμών της ενέργειας που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Άλλωστε, 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία, στηρίζουν έναν τέτοιο μηχανισμό.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί ήδη αύριο στην άτυπη σύνοδο κορυφής στην Πράγα.

Αντίθετη η Γερμανία με το πλαφόν

Ωστόσο, η Γερμανία, που εξαρτιόταν από το ρωσικό αέριο είναι η πρώτη από μία σειρά κρατών που λένε «όχι» σε ένα γενικό πλαφόν στη χονδρική.

«Δίπλα σ' αυτό, θα θέσουμε μηχανισμούς αλληλέγγυας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης όπως κάναμε στη διάρκεια της κρίσης της Covid για να αποφύγουμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή αγορά που θα εκραγεί σ' αυτή την κρίση», διαβεβαίωσε ακόμη ο Μακρόν, που τάχθηκε υπέρ ενιαίας διαπραγμάτευσης της Ευρώπης στην αγορά.

Κλείσιμο
«Θα πούμε με φιλία στους Αμερικανούς φίλους μας, τους Νορβηγούς φίλους μας, “είστε καταπληκτικοί, μας παρέχετε ενέργεια από αέριο, όμως είναι κάτι που δεν μπορεί να προχωρήσει για πολύ καιρό, αυτό είναι πως δεν μπορούμε να πληρώνουμε εμείς το αέριο τέσσερις φορές ακριβότερα απ' ό,τι εσείς το πουλάτε στους βιομηχάνους σας”», τόνισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης