Ρωσία: «Αρμαγεδδώνας» η ήττα Πούτιν - Πυρηνικά φοβάται ο Μπάιντεν

Oι ρωγμές στη βιτρίνα του Πούτιν εξαιτίας των λανθασμένων επιλογών του στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ουκρανίας προκάλεσαν την έκρηξη πολύ στενού συμβούλου του

Περισσότερα δεινά αναμένουν πολιτικοί και αναλυτές ανά τον πλανήτη από μια πιθανή ήττα του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν στο ουκρανικό μέτωπο, παρά από την νικηφόρα επέλασή του. Μπορεί να είθισται οι εκάστοτε νικητές να διατηρούν το «ακαταλόγιστο», επελαύνοντας επί των νέων κτήσεών του, στην περίπτωση, ωστόσο, του Ρώσου Προέδρου, μια συντριπτική ήττα στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη αποσταθεροποίησή του, με ανεξέλεγκτες συνέπειες για τον πλανήτη.

Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίστηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν αφήνοντας τους πάντες έκπληκτους, όταν δήλωσε χθες πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν αστειεύεται όταν μιλά για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ή βιολογικών ή χημικών όπλων, επειδή ο στρατός του, θα μπορούσατε να πείτε, υπολειτουργεί σημαντικά».

Υπό αυτές τις συνθήκες, «δεν έχουμε αντιμετωπίσει την προοπτική του Αρμαγεδδώνα από τον Κένεντι και την κουβανική κρίση πυραύλων», παρατήρησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, γεγονός που «πάγωσε» το αίμα εκατομμυρίων πολιτών ανά τον πλανήτη.

Το γεγονός ότι ο Ρώσος Πρόεδρος έχει θέσει τη Ρωσία σε πυρηνική τροχιά επισήμανε και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, καθώς εκτίμησε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζει τη ρωσική κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, μολονότι δεν το έχει αποφασίσει μέσα του ακόμη.

Παρότι η αποστροφή του Προέδρου Μπάιντεν αιφνιδίασε ακόμη και στενούς συνεργάτες του, με επιτελείς του Πενταγώνου να τονίζουν πως «σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε καμία πληροφορία που να μας προκαλεί ανησυχία ώστε να αλλάξουμε τη στρατηγική αμυντική μας στάση», το γεγονός, ωστόσο, ότι οι Ουκρανοί έχουν ανακαταλάβει 2.500 τ.χλμ. στη δεύτερη φάση της αντεπίθεσης, όπως γνωστοποίησε χθες ο κ. Ζελένσκι τόσο στα βορειοανατολικά, όσο και στα νότια κοντά στη Χερσώνα, προκαλεί τριγμούς ακόμη και στον πολύ κλειστό πυρήνα της ομάδας Πούτιν.

Σύμφωνα με τη Washington Post, οι ρωγμές στη βιτρίνα του Πούτιν εξαιτίας των λανθασμένων επιλογών του στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ουκρανίας προκάλεσαν την έκρηξη πολύ στενού συμβούλου του. Η διαφωνία του αφορούσε την κακή διαχείριση της πολεμικής προσπάθειας και τα λάθη της στρατιωτικής ηγεσίας, που συνιστά, κατά την εφημερίδα, μια σαφή ένδειξη ότι «στον ηγετικό πυρήνα στη Μόσχα επικρατεί αναστάτωση για την κατάσταση στο μέτωπο».

Πλην των έμπιστων συνομιλητών του, σφοδρή κριτική αντιμετωπίζει ο Ρώσος Πρόεδρος κα εκτός Κρεμλίνου, καθώς ο Τσετσένος ηγέτης, Ραμζάν Καντίροφ επέπληξε δημόσια έναν ανώτατο αξιωματικό λέγοντας ότι πρέπει να υποβιβαστεί σε φαντάρο, άποψη που φαίνεται να συμμερίζεται και ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο ιδρυτής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner, σχολιάζοντας αναφορικά με τους ηγέτες του ρωσικού στρατού πως «είναι σκουπίδια». Ακόμη και η Wagner, όμως, παρά τη συσσωρευμένη εμπείρία της, εντούτοις δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ουκρανικού μετώπου και για το λόγο αυτό στρατολογεί πλέον μισθοφόρους από το εξωτερικό, με αμοιβή 10.000 δολάρια τον μήνα.

Το μέγεθος της ρωσικής κατάρρευσης στο μέτωπο της Ουκρανίας αποτυπώνεται και στην απόφαση του Ρώσου Προέδρου αφενός μεν να χρήσει τον Ραμζάν Καντίροφ σε Στρατηγό και αφετέρου να ξηλώσει το διοικητή της ανατολικής στρατιωτικής περιφέρειας, Στρατηγό Αλεξάντρ Τσάικο, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει ο ίδιος τον έλεγχο των κινήσεων του ρωσικού στρατού στο θέατρο του πολέμου, καθώς τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά για την Μόσχα.

Μάλιστα, αυτό που εκπλήσσει τους δυτικούς παρατηρητές είναι η ταχύτητα, με την οποία οι Ρώσοι υποχωρούν σε κακή κατάσταση, με βαριές απώλειες και υλικό που αφήνουν στα χέρια των Ουκρανών, πολλές φορές άθικτο. Από την πλευρά του, το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι στα νότια «ο εχθρός χάνει το ηθικό του». «Εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και αποσύρονται σε απόσταση ασφαλείας, καταστρέφουν τα αποθέματα πυρομαχικών τους, προσπαθούν να καταστρέψουν τις γέφυρες», σχολίασε στο Facebook.

Σε κάθε περίπτωση, κομβικής σημασίας για την Ουκρανία είναι η ανακατάληψη της Χερσώνας και της επαρχίας της στη νότια Ουκρανία., αφού η περιοχή χαρακτηρίζεται ως στρατηγικής σημασίας και για τους δύο εμπόλεμους, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Αν επιστρέψει στην Ουκρανία, τότε το Κίεβο θα έχει υπό τον έλεγχο του μια εύφορη περιοχή δίπλα στη Μαύρη Θάλασσα. Θα έχει βάλει όμως και την Κριμαία -όπου υπάρχουν κρίσιμες ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις- ακόμη περισσότερο εντός του βεληνεκούς του ουκρανικού πυροβολικού, όπως των HIMARS που παραχώρησαν οι ΗΠΑ.

Τα 3 σενάρια

Ακόμη και αν οι πιθανότητες χρήσης πυρηνικών όπλων από πλευράς του Κρεμλίνου παραμένουν για την ώρα χαμηλές, τρία βασικά σενάρια φέρεται να επεξεργάζεται το ΝΑΤΟ, προκειμένου η Βορειοατλαντική Συμμαχία να μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία από την επίθεση του Ρώσου Προέδρου.

Στις υποθέσεις εργασίας περιλαμβάνονται η ολοκληρωτική απομόνωση της Ρωσίας, η παράλυση της Ρωσίας μέσω κυβερνοεπιθέσεων, αλλά είτε ένα συμβατικό, δηλαδή μη πυρηνικό, στρατιωτικό χτύπημα από το ΝΑΤΟ. Και για τα τρία σενάρια έχουν ήδη ενημερωθεί οι επιτελείς του Κρεμλίνου, ακόμη και ο Αμερικανός Πρόεδρος αρνήθηκε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες σχετικά με τους σχεδιασμούς της Αμερικανικής άμυνας, ενόσω ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεξεργάζεται τα επόμενα βήματά του, στρυμωγμένος από τα μέχρι πρότινος στρατιωτικά αποτελέσματα.

«Το αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ή όχι δεν εξαρτάται από τα ψευδή δημοψηφίσματα και τις παράλογες αποφάσεις προσάρτησης, αλλά από το ερώτημα εάν μπορεί να αποτραπεί αποτελεσματικά», υπογραμμίζει ο Γερμανός Εμπειρογνώμονας, Νίκο Λανγκ, παρότι οι περισσότεροι αναλυτές συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η στρατιωτική χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν αρκετά περιορισμένη για τον Πούτιν. Δύσκολα θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος στην Ουκρανία, πόσο μάλλον να καταλάβει ολόκληρη την χώρα όπως αρχικά σκόπευε.

Ειδήσεις σήμερα:

Οργή για βίντεο που δείχνει υπαλλήλους παιδικού σταθμού να «βασανίζουν» νήπια με τρομακτική μάσκα

«Μαύρα» γενέθλια για τον Πούτιν - Πώς η Ουκρανία του χάλασε τη γιορτή

Κατέθεσε η Θάλεια Ματίκα στη δίκη Φιλιππίδη – Τι είπε για την πρώτη καταγγέλλουσα και τον κατηγορούμενο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr