ΟΗΕ: Καταδικάζει τις «ειδεχθείς δολοφονίες» 15 μεταναστών στη Λιβύη

«Οι δολοφονίες φέρονται να ήταν αποτέλεσμα συγκρούσεων οπλισμένων αντίπαλων διακινητών», σύμφωνα με τον ΟΗΕ - Έκκληση στις αρχές της Λιβύης να «εγγυηθούν ταχεία, ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα για να προσαχθούν όλοι οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης

Η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη καταδίκασε χθες Κυριακή τις «ειδεχθείς δολοφονίες τουλάχιστον 15 μεταναστών και αιτούντων άσυλο» στη Σαμπράτα (δυτικά), καλώντας τις λιβυκές αρχές να «οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης».

Δεκαπέντε πτώματα μεταναστών, κάποια απανθρακωμένα, εντοπίστηκαν την Παρασκευή σε ακτή στη Σαμπράτα, 70 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα Τρίπολη, πόλη από όπου αναχωρούν χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ακτές της Ιταλίας.

«Έντεκα απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν στο εσωτερικό δεμένου πλοιαρίου και άλλα τέσσερα με τραύματα στο εξωτερικό», θύμισε η Αποστολή μέσω Twitter.

«Αν και οι ακριβείς συνθήκες μένουν να εξιχνιαστούν, οι δολοφονίες φέρονται να ήταν αποτέλεσμα συγκρούσεων οπλισμένων αντίπαλων διακινητών», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που απηύθυνε έκκληση στις αρχές της Λιβύης να «εγγυηθούν ταχεία, ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα για να προσαχθούν όλοι οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης».

Η τραγωδία ξαναφέρνει με βάρβαρο τρόπο στο επίκεντρο «την έλλειψη προστασίας με την οποία έρχονται αντιμέτωποι στη Λιβύη οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο, καθώς και τις γενικευμένες παραβιάσεις τω ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από ισχυρά δίκτυα διακινητών και εγκληματιών», στηλίτευσε η αποστολή.

Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, οι μετανάστες, που κατάγονταν κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, τουφεκίστηκαν την Πέμπτη από ένοπλους έπειτα από διαπληκτισμό ανάμεσα σε διακινητές.

Μια από τις ομάδες των διακινητών που ενεπλάκησαν κατόπιν έβαλε φωτιά στο πλοιάριο την Παρασκευή, κατά τις πληροφορίες τους.

Το χάος που ακολούθησε την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 μετέτρεψε τη Λιβύη σε ενδιάμεσο σταθμό για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, από την υποσαχάρια Αφρική, αραβικά κράτη και τη νότια Ασία, που επιδιώκουν να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας.

Βρίσκονται στο έλεος των διακινητών, όταν δεν πεθαίνουν αποπειρώμενοι τον εξαιρετικά επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου. Μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι υφίστανται ανείπωτη κακομεταχείριση στη Λιβύη.

Η πολιτική κρίση στη χώρα συνεχίζεται, με δυο κυβερνήσεις υποστηριζόμενες από αντίπαλα στρατόπεδα στη δυτική και την ανατολική Λιβύη να διεκδικούν την εξουσία από τον Μάρτιο.

Από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς, 14.157 μετανάστες αναχαιτίστηκαν και οδηγήθηκαν πίσω στη Λιβύη, σύμφωνα με αριθμούς του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα. Άλλοι τουλάχιστον 216 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους φέτος επιχειρώντας τον διάπλου της λεγόμενης κεντρικής οδού της Μεσογείου, ενώ 724 κηρύχθηκαν αγνοούμενοι και θεωρούνται νεκροί, σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ



Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

«Είχαν απαγάγει ξανά την Μαρκέλλα», λέει η μητέρα της 14χρονης που αγνοείται στη Νίκαια

Τζόκοβιτς σε Τσιτσιπά: «Στέφανε καλύτερα να πηγαίνεις σε εστιατόρια, παρά να ανοίξεις ένα»

Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τονίζει ο Δένδιας από την Αίγυπτο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr