Πόλεμος στην Ουκρανία - Ο Έλον Μασκ μίλησε απευθείας με τον Πούτιν πριν κάνει το «δημοψήφισμα» στο Twitter για την Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ο Έλον Μασκ μίλησε απευθείας με τον Πούτιν πριν κάνει το «δημοψήφισμα» στο Twitter για την Ουκρανία

Τι αποκαλύπτει ο Ιαν Μπρέμερ του Eurasia Group για την πολυσυζητημένη πρόταση των «τεσσάρων σημείων» από τον «Mr. Tesla» - Ο ίδιος ο Μασκ πάντως το διαψεύδει

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ο Έλον Μασκ μίλησε απευθείας με τον Πούτιν πριν κάνει το «δημοψήφισμα» στο Twitter για την Ουκρανία
Ο επικεφαλής της Tesla, Έλον Μασκ, μίλησε ο ίδιος με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πριν το περιβόητο tweet με το οποίο πρότεινε ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η αποκάλυψη γίνεται από τον Ιαν Μπρέμερ του Eurasia Group σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους συνδρομητές της ομάδας.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση της πληροφορίας, ο Ελον Μασκ αρνήθηκε ότι συνομίλησε με τον Πούτιν πριν το tweet με την πρόταση. «Μίλησα με τον Πούτιν μόνο μία φορά και αυτό ήταν πριν από 18 μήνες. Μιλήσαμε για το Διάστημα».



Κατά τον Μπρέμερ ο Πούτιν δήλωσε «έτοιμος να διαπραγματευτεί», αλλά έθεσε σαφείς και απαράβατους όρους: η Κριμαία να παραμείνει ρωσική, η Ουκρανία θα έπρεπε να δεχτεί μια κατάσταση μόνιμης ουδετερότητας και να δεχτεί την προσάρτηση του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.

Οι όροι θα έπρεπε να υλοποιηθούν σε κάθε περίπτωση, με τον Πούτιν να θέτει ακόμη και ζήτημα χρήσης πυρηνικών σε περίπτωση που η Ουκρανία εισέβαλε στην Κριμαία. Πάντως, ο πρόεδρος της Ρωσίας φέρεται να ζήτησε από τον συνομιλητή του «να γίνει το ο,τιδήποτε για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο».

Στο email του Μπρέμερ υπάρχουν και πληροφορίες για τις ανησυχίες του Μασκ για τις απευθείας απειλές του Πούτιν. Φέρεται να είπε ότι ο Πούτιν «μίλησε για τις δυνατότητες της Ρωσίας στον κυβερνοπόλεμο και την πιθανότητα να διαταράξει τη λειτουργία των δορυφόρων μου».

Μετά τη συζήτηση, ο Μασκ κατέθεσε στο Twitter στις 3 Οκτωβρίου το σχέδιο των τεσσάρων σημείων για το Ουκρανικό, που πλέον φαίνεται ότι ήταν λίγο ως πολύ το σχέδιο του Πούτιν.

Κλείσιμο


Ο Μασκ ζητούσε εκλογές στις προσαρτημένες περιοχές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία «όπως ίσχυε από το 1783», παροχή πόσιμου νερού στην Κριμαία και ουδετερότητα της Ουκρανίας. Για την ιστορία στη «δημοσκόπηση» του Μασκ ψήφισαν 2,7 εκατ. άνθρωποι με το «όχι» να υπερισχύει με 59,1%.

Και σε ένα tweet λίγο μετά μιλούσε για την πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου, αν και αυτό το θεωρούσε ελάχιστα πιθανή επίπτωση της ρωσοουκρανικής σύγκρουσης.

Ο Μασκ είχε έμμεση εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία από τις πρώτες εβδομάδες. Έδωσε μάλιστα εντολή για την ενεργοποίηση του δικτύου δορυφόρων Starlink και στην Ουκρανία, δίνοντας στους αμυνόμενους πρόσβαση σε ένα γρήγορο δορυφορικό δίκτυο.

Το σχέδιο του επικεφαλής της Tesla δεν ικανοποιήσε καμία πλευρά.

Ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απάντησε μια δικιά του δημοσκόπηση στο Twitter.



Ο Ποντόλιακ προτείνει ότι η Ουκρανία θα απελευθερώσει τα εδάφη της «και την προσαρτημένη Κριμαία» και δεύτερον «η Ρωσία θα αποστρατιωτικοποιηθεί και υποχρεωτικά θα αποπυρηνικοποιηθεί ώστε να μην απειλεί άλλους. Τρίτον οι εγκληματίες πολέμου θα περάσουν από διεθνές δικαστήριο».

Λίγο αργότερα ήλθε και η απάντηση από τον ίδιο τον πρόεδρο Ζελένσκι, με άλλη μία δημοσκόπηση στο Twitter



«Ποιον Έλον Μασκ προτιμάτε, αυτόν που υποστηρίζει τη Ρωσία ή αυτόν που υποστηρίζει την Ουκρανία;»



Ειδήσεις σήμερα:

Κολωνός: Μόνος του σε κελί στη ΓΑΔΑ ο 53χρονος - Φόβοι για επίθεση από άλλους κρατουμένους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ασκήσεις πυρηνικής αποτροπής από το ΝΑΤΟ στη «σκιά» των απειλών Πούτιν

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Στις Φιλιππίνες η Λυδία, κόρη της Καρολάιν και του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης