Ιρανή ηθοποιός έβγαλε το χιτζάμπ και έμεινε τόπλες διαμαρτυρόμενη για τον αυταρχισμό της Τεχεράνης

Ιρανή ηθοποιός έβγαλε το χιτζάμπ και έμεινε τόπλες διαμαρτυρόμενη για τον αυταρχισμό της Τεχεράνης

«Κάθε γυναίκα πρέπει να μπορεί να αποφασίζει για το σώμα της», λέει η Ελναάζ Νορούζι - Τουλάχιστον 108 νεκροί από την καταστολή των διαδηλώσεων

Ιρανή ηθοποιός έβγαλε το χιτζάμπ και έμεινε τόπλες διαμαρτυρόμενη για τον αυταρχισμό της Τεχεράνης
Μια Ιρανή ηθοποιός του Netflix αφαίρεσε μπροστά στην κάμερα το χιτζάμπ και τις πολλαπλές στρώσεις ρούχων που κάλυπταν το σώμα της και έμεινε τόπλες, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις αυταρχικές πρακτικές του καθεστώτος στην Τεχεράνη, που καταπιέζουν την ελευθερία εκατομμυρίων γυναικών.

Η 30χρονη Ελναάζ Νορούζι, πρωταγωνίστρια της σειράς Sacred Games, ανάρτησε το τολμηρό βίντεο στo Instagram, εξηγώντας στους 2 εκατομμύρια follower της ότι ο σκοπός της δεν είναι να προωθήσει το γυμνό, αλλά την ελευθερία της επιλογής.

Στο κλιπ η ηθοποιός εμφανίζεται αρχικά να στέκεται ντυμένη με μαύρα ριχτά ρούχα και μαντίλα, ένα σύνολο που αφήνει εκτεθειμένα μόνο τα χέρια, τα μάτια και τα πόδια της. Στη συνέχεια, βγάζει ένα ένα τα ρούχα που καλύπτουν το σώμα της, και αφήνει κάτω τα μαλλιά της, μια χειρονομία αντίστασης στους αυστηρούς νόμους περί σεμνής (σύμφωνα με το Ισλάμ) ενδυμασίας που επιβάλλει η Τεχεράνη στις γυναίκες.



Η Νορούζι έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησής της στο Instagram: «Κάθε γυναίκα, οπουδήποτε στον κόσμο, ανεξάρτητα από την καταγωγή της, πρέπει να έχει το δικαίωμα να φοράει ό,τι θέλει, όποτε και όπου θέλει να το φορέσει. Κανένας άνδρας ή γυναίκα δεν έχει το δικαίωμα να την κρίνει ή να της ζητήσει να ντυθεί διαφορετικά. Όλοι έχουν διαφορετικές απόψεις και πιστεύω και αυτά πρέπει να γίνονται σεβαστά. Δημοκρατία σημαίνει δύναμη να αποφασίζεις... Κάθε γυναίκα πρέπει να μπορεί να αποφασίζει για το σώμα της».

Πριν ξεχωρίσει στην υποκριτική, η 30χρονη Νορούζι εργαζόταν ως μοντέλο για μεγάλες εταιρείες, όπως η Dior και η Lacoste. Σήμερα εργάζεται στην Ινδία και τη Γερμανία ως ηθοποιός.

Όπως είχε εξηγήσει πάντως σε συνέντευξή της στο India Today, ξέρει πολύ καλά πώς είναι τα πράγματα για τις γυναίκες στο Ιράν, αφού η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τεχεράνη. «Οι γυναίκες ζουν καταπιεσμένες εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια... Εγώ έπρεπε να φοράω το χιτζάμπ από πολύ νωρίς. Πριν από μερικά χρόνια. όταν ήμουν στην Τεχεράνη, με είχε σταματήσει και εμένα η Αστυνομία Ηθών και με είχαν πάει για "επανεκπαίδευση" εκεί όπου είχαν οδηγήσει και χτυπήσει τη Μάχσα Αμινί», είπε η Νορούζι για την τραυματική εμπειρία της, που ευτυχώς δεν είχε το τραγικό τέλος με τη σύλληψη της Αμινί.

Τουλάχιστον 108 νεκροί από την καταστολή των διαδηλώσεων

Τουλάχιστον 108 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν πριν από σχεδόν ένα μήνα μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, ανακοίνωσε σήμερα μη κυβερνητική οργάνωση.

Κλείσιμο
Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν επίσης τουλάχιστον 93 άλλους ανθρώπους σε ξεχωριστά επεισόδια στην πόλη Ζαχεντάν, στην επαρχία Σιστάν- Μπαλουτσιστάν, ανέφερε η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR). Στη Ζαχεντάν τα επεισόδια ξέσπασαν στη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά τον βιασμό μιας έφηβης από αστυνομικό.

Το κίνημα αμφισβήτησης στο Ιράν ξέσπασε στις 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία πέθανε η 22χρονη Κούρδισσα Αμινί, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Από την πλευρά της η δικαστική αρχή του Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε περισσότερους από 100 ανθρώπους.

Η αρχή ανακοίνωσε ότι «απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 60 ανθρώπους» στην Τεχεράνη και σε 65 άλλους στην επαρχία Χορμοζγκάν, οι οποίοι συνελήφθησαν στη διάρκεια των «πρόσφατων ταραχών», όπως ανέφερε ο ιστότοπος Mizan Online.

Παρά τις εκατοντάδες συλλήψεις και την αιματηρή καταστολή, το κίνημα --το σημαντικότερο που έχει ξεσπάσει στο Ιράν από το 2019-- δεν φαίνεται να περιορίζεται.

Ειδήσεις σήμερα:

Η 12χρονη από τον Κολωνό αναγνώρισε 10 βιαστές από φωτογραφίες ταυτότητας

Πάρις Χίλτον: «Με “κρατούσαν κάτω” και με κακοποιούσαν σεξουαλικά στο σχολείο της Γιούτα»

Ξεκινά το μεγάλο «παζάρι» σούπερ μάρκετ - βιομηχάνων για το «καλάθι του νοικοκυριού»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης