Παραίτηση Λιζ Τρας: «Ανάχωμα» 100 βουλευτών για να μην επιστρέψει ο Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία

Πόσο πιθανή είναι η επιστροφή Τζόνσον στην ηγεσία της Βρετανίας - Σε πλήρη εξέλιξη οι «υπόγειες» διεργασίες στους Συντηρητικούς

Πόσο πιθανό είναι να αναλάβει ξανά ο Μπόρις Τζόνσον την πρωθυπουργία στη Μεγάλη Βρετανία; Εάν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, είναι το επικρατέστερο σενάριο. Εάν «διαβάσουμε» τις αποδόσεις των στοιχηματικών, όχι και τόσο -εκεί, ο Ρίσι Σούνακ, που υπήρξε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τζόνσον, θεωρείται το απόλυτο φαβορί.

Στους κόλπους των Τόρις, ωστόσο, φαίνεται ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι «υπόγειες» διεργασίες, ώστε ο Τζόνσον να μην έχει ξανά ούτε καν την ευκαιρία να ανέλθει στον πρωθυπουργικό θώκο. 

Και αυτό, καθώς οι διεκδικητές της ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος και, κατά συνέπεια, και της ηγεσίας της Βρετανίας σε δύσκολους καιρούς, θα χρειαστεί να λάβουν τη στήριξη τουλάχιστον 100 Συντηρητικών βουλευτών, ώστε να θέσουν υποψηφιότητα, όπως ανακοίνωσε απόψε ο επικεφαλής της «Επιτροπής 1922», σερ Γκράχαμ Μπρέιντι.

Υπό το πρίσμα αυτό, στελέχη των Τόρις λένε στις βρετανικές εφημερίδες ότι, με τέτοιες προύποθέσεις, η υποψηφιότητα Τζόνσον δύσκολα θα προχωρήσει. Όπως είναι γνωστό, δεκάδες βουλευτές είχαν απαιτήσει την παραίτησή του τον περασμένο Ιούλιο, στη σκιά του «Partygate». Πώς, λοιπόν, έπειτα από μόλις λίγους μήνες, θα συναινέσουν και θα προκρίνουν την επανεκλογή του; 

Η κοινοβουλευτική ομάδα, αξίζει να σημειωθεί, στη δική της προκαταρκτική ψηφοφορία, είχε δώσει την πρωτιά στον Ρίσι Σούνακ και όχι στη Λιζ Τρας, που αποδείχθηκε η «εκλεκτή» των κομματικών μελών στην εκλογή του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, το υψηλό όριο σημαίνει ότι το πολύ τρεις υποψήφιοι θα καταφέρουν να διεκδικήσουν την πρωθυπουργία, αφού οι Συντηρητικοί βουλευτές είναι 357.

Με βάση τους νέους κανονισμούς που ανακοίνωσε ο Μπρέιντι, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 14.00 της Δευτέρας, τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας).

Εάν μόνο ένας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί αυτομάτως νικητής τη Δευτέρα. Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή σε διαδικτυακή ψηφοφορία.

Στην περίπτωση και τρίτου υποψηφίου, θα προηγηθεί ψηφοφορία των βουλευτών, με την οποία θα περάσουν στον επόμενο γύρο (στη διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών του κόμματος) μόνο οι δύο πρώτοι.

Σε αυτή την περίπτωση, στην εκλογή θα έχουν δικαίωμα ψήφου μέσω Ίντερνετ τα 172.000 κομματικά μέλη, καθώς θα υπάρχει διασφάλιση για την εγκυρότητα της ψήφου και τη διαφάνεια της εκλογής.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Σταϊκούρας: «Όχι» σε πλειστηριασμούς από funds κόκκινων δανείων

Βιασμός 12χρονης: Οι διάλογοι με τη μάνα της - «Ψάχνω €15 για μαύρο» - «Μαμά άσε με να ηρεμήσω»

Λιζ Τρας: Έθαψε πρώτα τη βασίλισσα και μετά την πρωθυπουργία της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr