Ουκρανία: «Πόλη φάντασμα» η Χερσώνα – Ιρανικά drones και «βρόμικες» βόμβες πριν την τελική μάχη

Ουκρανία: «Πόλη φάντασμα» η Χερσώνα – Ιρανικά drones και «βρόμικες» βόμβες πριν την τελική μάχη

Οι ουκρανικές δυνάμεις πλησιάζουν το αστικό κέντρο της Χερσώνας, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις υπερασπίζονται τις θέσεις τους

Ουκρανία: «Πόλη φάντασμα» η Χερσώνα –  Ιρανικά drones και «βρόμικες» βόμβες πριν την τελική μάχη
Σημάδια ερήμωσης εμφανίζει η Χερσώνα, στην νότια Ουκρανία, καθώς η εκκένωσή της -κατόπιν προτροπής της τοπικής ρωσικής διοίκησης- έχει προκαλέσει μαζικά κύματα εγκατάλειψης της πόλης κι ενώ Ουκρανία και Ρωσία αναμένεται να συγκρουστούν αποφασιστικά στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη, τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα διαμορφώνουν τη στρατηγική και τους όρους της τελικής σύγκρουσης, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε μικρή πλέον απόσταση από το αστικό κέντρο της Χερσώνας, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις υπερασπίζονται τις θέσεις τους, εξαπολύοντας παράλληλα πυραύλους κατά της γειτονικής χώρας.

Παρότι αρχικές πληροφορίες ήθελαν την Μόσχα να υποχωρεί από τη Χερσώνα, επιτρέποντας την εύκολη ανακατάληψή της από τους Ουκρανούς, η τοπική ρωσική διοίκηση υποστηρίζει τις τελευταίες ώρες, ωστόσο, πως η Μόσχα θα υπερασπιστεί την περιοχή που κατέλαβε από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, παρότι οι Ουκρανοί έχουν απελευθερώσει μέχρι τώρα περισσότερους από 90 οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή, στους οποίους ζουν περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι, όπως γνωστοποίησε το Υπουργείο Άμυνας της χώρας κι ενώ στα απελευθερωμένα χωριά εκτελούνται διάφορες εργασίες σταθεροποίησης και αποκατάστασης.

Πεπεισμένοι, άλλωστε, ότι θα επικρατήσουν του ρωσικού αναθεωρητισμού στο πεδίο της μάχης εμφανίζονται οι περισσότεροι Ουκρανοί, δηλαδή σε ποσοστό 86%, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) στο χρονικό διάστημα 21-23 Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, ξεκινά σήμερα στο Βερολίνο η Διεθνής Διάσκεψη Εμπειρογνωμόνων για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας στέλνοντας μήνυμα έμπρακτης υποστήριξης της Ευρώπης απέναντι στον ουκρανικό λαό.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο διά του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγορεί τη Δύση ότι έχει «κλέψει ουσιαστικά» τα αποθέματα της Ρωσίας σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα, μέσω των κυρώσεων, όταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο μεταφοράς των δεσμευμένων ρωσικών αποθεμάτων στην Ουκρανία.

Τα «ασημικά» της Ρωσίας αποτελούν, ωστόσο, το μικρότερο πεδίο σύγκρουσης Δύσης – Κρεμλίνου, καθώς οι αιτιάσεις της ρωσικής πλευράς περί κατασκευής «βρόμικης βόμβας» από μέρος των Ουκρανών, έχουν ανάψει νέα εστία έντασης. Ήδη, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στέλνει επιθεωρητές σε δύο πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, προκειμένου να διερευνήσει τις καταγγελίες της Μόσχας, παρότι η ουκρανική πλευρά το διαψεύδει κατηγορηματικά, προσκαλώντας τους εμπειρογνώμονες του IAEA να ψάξουν, όπου επιθυμούν.

Στον αντίποδα, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι επιχειρεί να στριμώξει την Μόσχα αναφορικά με τη χρήση drones καμικάζι κατά βομβαρδισμών αμάχων, ψέγοντας την ίδια στιγμή το Ισραήλ για την ουδέτερη στάση του στο θέμα. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, η προσέγγιση μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης κατέστη δυνατή μετά από «την (ισραηλινή) απόφαση να "μην ενοχλήσει" το Κρεμλίνο» το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, προκειμένου, σύμφωνα με τον ίδιο, να διατηρηθούν οι καλές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ζελένσκι κατηγόρησε το Ιράν ότι συμφώνησε να παραδώσει drones στη Ρωσία με αντάλλαγμα τη «ρωσική βοήθεια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν». «Πιθανώς, αυτό ακριβώς είναι το νόημα της συμμαχίας τους», όπως υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως «δεν έχουμε ακόμη ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας που θα μπορούσε να προστατεύσει τον εναέριο χώρο μας. Γι' αυτό η Ρωσία ελπίζει να χρησιμοποιήσει τον τρόμο στον εναέριο χώρο για να αντισταθμίσει τις απώλειες στο έδαφος», σχολίασε.

Κατά τον Ουκρανό Πρόεδρο, «μέσα σε οκτώ μήνες πολέμου, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει σχεδόν 4.500 πυραύλους εναντίον μας», ενώ η Ρωσία έχει παραγγείλει «περίπου 2.000 ιρανικά Shaheds», δηλαδή τα drones καμικάζι, για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία, μετά από στρατιωτικές αποτυχίες στο πεδίο από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως εκτιμά το Κίεβο. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ακόμη πως «Ιρανοί εκπαιδευτές πήγαν για να διδάξουν στους Ρώσους πώς να χρησιμοποιούν αυτά τα drones», με την Μόσχα να γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη στις αρχές του ΟΗΕ.

Επιμένοντας, ωστόσο, ότι η Ουκρανία έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο κατασκευής «βρόμικης βόμβας», ο «σκοπός αυτής της πρόκλησης είναι να κατηγορηθεί η Ρωσία ότι χρησιμοποιεί όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία» υποστήριξε ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, αρμόδιος στον ρωσικό στρατό για τις ραδιενεργές ουσίες, εκτιμώντας πως το Κίεβο θέλει κυρίως να «εκφοβίσει τον τοπικό πληθυσμό και να αυξήσει τη ροή των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη».

«Η πυροδότηση ενός εκρηκτικού ραδιενεργού μηχανισμού θα προκαλούσε αναπόφευκτα τη μόλυνση της περιοχής σε μια επιφάνεια που μπορεί να φθάσει χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα», προειδοποίησε ο ίδιος, κατηγορώντας τη Βρετανία ότι διατηρεί "επαφές" με το Κίεβο "για το θέμα της απόκτησης κάποια στιγμή των (απαραίτητων) τεχνολογιών για την παραγωγή πυρηνικών όπλων" από την Ουκρανία.

Κλείσιμο
Μέτωπο απέναντι στα ρωσικά fake news σχημάτισαν με κοινή δήλωσή τους το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με το Κίεβο, οι κατηγορίες αυτές είναι «παράλογες» και «επικίνδυνες», και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από την πλευρά του μια απάντηση «όσο γίνεται εξίσου σκληρή» από μέρους των δυτικών συμμάχων του.

Στην πραγματικότητα, τόσο η Ουκρανία, όσο και η Δύση εκλαμβάνουν τις ρωσικές δηλώσεις ως μέρος της προετοιμασίας μιας επίθεσης που θα πραγματοποιηθεί με κάποιο ψευδές πρόσχημα, καθώς υποψιάζονται ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να πυροδοτήσει η ίδια μια "βρόμικη βόμβα" προκειμένου να δικαιολογήσει μια στρατιωτική κλιμάκωση, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας σε αντίποινα ένα τακτικό πυρηνικό όπλο.

Θέση για το θέμα πήρε και το ΝΑΤΟ, με το Γενικό Γραμματέα του, Γενς Στόλτενμπεργκ να δηλώνει πως «μίλησα με τον υπουργό 'Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν και τον υπουργό 'Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, σχετικά με τον ψευδή ισχυρισμό της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη» βόμβα στο έδαφός της. Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ απορρίπτουν αυτόν τον ισχυρισμό». «Η Ρωσία δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για κλιμάκωση. Παραμένουμε σταθεροί στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Στόλτενμπεργκ.


Ειδήσεις σήμερα:

Ζελένσκι: «Η αίσθηση της ήττας γίνεται ισχυρότερη στη Ρωσία»

Ηλιοφάνεια σήμερα και ο υδράργυρος στους 27 βαθμούς στην Αττική

Ο Τζέισον Μομόα ψαρεύει σχεδόν γυμνός και καλεί σε… οικολογική βοήθεια - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης