Νορβηγία: Οι ύποπτες επενδύσεις του Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου με θέα... βάσεις του ΝΑΤΟ

Δεκάδες νορβηγικά ακίνητα, που περνούν το ένα πίσω από το άλλο στα χέρια του ρωσικού Πατριαρχείου, πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στρατιωτικές βάσεις 

Θορυβημένες από την έντονη επενδυτική δραστηριότητα που επιδεικνύει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην κτηματαγορά της Νορβηγίας είναι οι τοπικές Αρχές, καθώς τα δεκάδες νορβηγικά ακίνητα που περνούν το ένα πίσω από το άλλο στα χέρια του Ρωσικού Πατριαρχείου πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο στρατιωτικές βάσεις.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Dagbladet, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας σε απόσταση αναπνοής από Νορβηγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, με τελευταίο της απόκτημα ένα παλιό «σπίτι προσευχής» στη Sereida, στην κοινότητα Μπέργκεν, με θέα στο Haakonsvern. Εκεί, δηλαδή, όπου βρίσκεται η κύρια βάση του Βασιλικού Ναυτικού της Νορβηγίας και η μεγαλύτερη ναυτική βάση στις σκανδιναβικές χώρες. Σύμφωνα με το τοπικό Μητρώο, το 2016 οι χώροι αποκτήθηκαν από την Ενορία Θεοφανίων του Πατριαρχείου Μόσχας. Ακόμη πιο εντυπωσιακό καθίσταται το γεγονός ότι το «σπίτι της προσευχής», σύμφωνα με το δημοσίευμα, απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από το Haakonsvern, δηλαδή «το οικόπεδο επιτρέπει την παρατήρηση των εισόδων στο λιμάνι και μεγάλου τμήματος της ναυτικής βάσης», κατά το σχετικό δημοσίευμα.

Το τελευταίο απόκτημα του Ρωσικού Πατριαρχείου είναι ένα παλιό «σπίτι προσευχής» στη Sereida, στην κοινότητα Μπέργκεν, με θέα στο Haakonsvern όπου βρίσκεται στρατιωτική ναυτική βάση.


Συγκεκριμένα, το Haakonsvern, έξω από το Μπέργκεν, είναι το πιο σημαντικό λιμάνι και παραδοσιακή βάση του νορβηγικού ναυτικού, όπου σταθμεύουν φρεγάτες, υποβρύχια και τα MTB. Δίπλα στην ναυτική βάση στεγάζεται και η Ναυτική Ακαδημία, η οποία εκπαιδεύει τους αξιωματικούς του νορβηγικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σε απόσταση αναπνοής από το ΝΑΤΟ

Επιπλέον, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επιδόθηκε σε ένα μπαράζ αγοράς ακινήτων κατά την πενταετία 2017-2021 στη νορβηγική παράκτια περιοχή Rogaland, κατέχοντας πλέον σειρά από ακίνητα, όπως το Karmøy, το Kleppe και το Bryne. Το ακίνητο Kleppe αγοράστηκε από έναν αρχηγό εκκλησίας το 2017, σύμφωνα με πληροφορίες από το μητρώο ιδιοκτησίας, ενώ το 2021 αποκτήθηκε το ενοριακό σπίτι Nordbø, στο Karmøy.
Ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει στενές σχέσεις με τον τόσο με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και με τον πρώην πρωθυπουργό και νυν αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Επιπρόσθετα, στον οικισμό Στάβανγκερ υπάρχει η ενορία της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, η οποία βρίσκεται περίπου 15 λεπτά με τα πόδια, σε απόσταση μόλις 1 χιλιομέτρου, από την έδρα του JWC – ΝΑΤΟ Joint Warfare Center, Πολεμικού Κέντρου του ΝΑΤΟ, ενώ μέχρι πέρυσι ο ιδιοκτήτης ήταν μέλος της διαχείρισης της εκκλησίας.

Εκτός αυτών, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία και στην περιοχή Kirkenes, σε απόσταση μόλις 1 μιλίου, από τα σύνορα με τη Ρωσία. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα Dagbladet, η ενορία του Αγίου Τρύφωνα του Pechenga αποκτήθηκε από τη ρωσική εκκλησία το 2015, ενώ η ευρύτερη περιοχή είναι γνωστή για τους στενούς δεσμούς της με τη Ρωσία, πολύ περισσότερο όταν πολλοί Ρώσοι ζουν στη νορβηγική πλευρά των συνόρων και αναπτύσσουν έντονη εμπορική δραστηριότητα.
Η ενορία της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης βρίσκεται σε απόσταση μόλις 1 χιλιομέτρου, από την έδρα του JWC – ΝΑΤΟ Joint Warfare Center, Πολεμικού Κέντρου του ΝΑΤΟ.

Λαμβάνοντας υπόψη την υπερδραστηριότητα στην εξαγορά νορβηγικών ακινήτων, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την κτηματαγορά της νορβηγικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να διατηρεί ένα ολόκληρο εκκλησιαστικό κτίριο στο Όσλο, την ενορία Olginsky. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δραστήρια θρησκευτική κοινότητα, όπου οι λειτουργίες γίνονται αδιάλειπτα από το 1996, ενώ η ενορία διαθέτει επίσης Κυριακάτικο σχολείο για παιδιά, μάθημα αγιογραφίας και διαλέξεις για την Ορθοδοξία στα ρωσικά και τα νορβηγικά.

Προβληματική κατάσταση

Σχολιάζοντας τις «ιερές επενδύσεις», η Alfa Sefland Winge, ερευνήτρια απειλών σε κρίσιμες υποδομές της Νορβηγικής Ναυτικής Ακαδημίας, τόνισε ότι «υπάρχει η δυνατότητα χρήσης κτιρίων για άλλους σκοπούς, εκτός από θρησκευτικούς».
Σύμφωνα με την κ. Winge, υπάρχουν διάφορα πιθανά μέτρα, όπως εμπλοκή σήματος, υποκλοπές, έλεγχος drone ή στέγαση για το προσωπικό αναγνώρισης, η οποία σχολίασε ακόμη πως «δεν καταλαβαίνω ακριβώς το σκεπτικό για τη μεταφορά της εκκλησίας που ήταν προηγουμένως στο κέντρο του Μπέργκεν, σε αυτήν ακριβώς την τοποθεσία».

Η ίδια υπογράμμισε, ωστόσο, ότι στην Νορβηγία «έχουμε θρησκευτική ελευθερία. Αυτό θα είναι μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ σημαντικών αξιών. Αυτό καθιστά την αντιμετώπιση αυτών των ερωτημάτων πολύ δύσκολη». «Πρέπει να προσέχουμε να μην κάνουμε κατηγορίες που δεν μπορούν να τεκμηριωθούν. Οι εκκλησίες επίσης τα πάνε πολύ καλά και είναι σημαντικές στο τοπικό περιβάλλον», κατέληξε.
Η Alfa Sefland Winge, ερευνήτρια απειλών σε κρίσιμες υποδομές της Νορβηγικής Ναυτικής Ακαδημίας, του πανεπιστημίου του Μπέργκεν

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο ιστότοπος rmf24.pl, ένας άνδρας με διπλή, ρωσική και βρετανική, υπηκοότητα συνελήφθη στο Hammerfest, στη Νορβηγία. Ο άνδρας συνελήφθη για δύο εβδομάδες, επειδή πέταξε ένα drone πάνω από το Svalbard, κοντά σε μια εγκατάσταση φυσικού αερίου. Ο συλληφθείς είναι γιος γνωστού ολιγάρχη στη Ρωσία και στενού φίλου του ίδιου του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Αναφορικά με το συμβάν, η νορβηγική αστυνομία δήλωσε ότι τα πλάνα που κατέγραψε η κάμερα του drone ήταν «υψηλής σημασίας».

Σημειωτέον ότι τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και ο Καναδάς έχουν ήδη επιβάλει προσωπικές κυρώσεις κατά του αρχηγού της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλου, λόγω της υποστήριξής του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι ευρωπαϊκές χώρες που ζητούν ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας να συμπεριληφθεί επισήμως στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ.
Γιος γνωστού ολιγάρχη και στενού φίλου του ίδιου του Βλαντιμίρ Πούτιν συνελήφθη επειδή πέταξε ένα drone πάνω από το Svalbard, κοντά σε μια εγκατάσταση φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι μετά την γνωστοποίηση από πλευράς της Μόσχας της «μερικής» επιστράτευσης στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Πατριάρχης Κύριλλος προέτρεψε τους Ρώσους να πάνε στο μέτωπο και να μην φοβούνται να πεθάνουν. Ο ίδιος δεν δίστασε να εκφράσει τη συμπαράστασή του στην Μόσχα απέναντι στην εισβολή στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί εκπληρώνουν το «κάλεσμά τους και το καθήκον τους προς την πατρίδα και την κοινωνία τους», επομένως οι ενέργειές τους είναι «συγκρίσιμες με αυτοθυσία».

Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία της Εκκλησίας της Αποκάλυψης του Χριστού στο Μπέργκεν, ο ιερέας της, πατέρας Dmytro Ostanin, απάντησε στην έρευνα της εφημερίδας Dagbladet πως «δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος από την εκκλησία μας. Πρώτα από όλα, γιατί ο ίδιος είμαι Ουκρανός. Και βρίζω αυτόν τον πόλεμο που έχει κάνει η Ρωσία ενάντια στην πατρίδα μου. Η πεθερά μου και ο πεθερός μου είναι πρόσφυγες εδώ στη Νορβηγία. Γράφω και ουρλιάζω αυτές τις λέξεις. Οι συγγενείς μου και οι συγγενείς της συζύγου μου εξακολουθούν να καίγονται, κάτω από τον βομβαρδισμό».

«Εγώ, μαζί με τους ενορίτες μου, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πλέον πρόσφυγες, κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσω τους Ουκρανούς. Αυτό ισχύει και για την οικονομική βοήθεια: υποστηρίζουμε ένα κέντρο κρίσεων στον Δνείπερο, το οποίο υποδέχεται παιδιά σε βομβαρδισμένες πόλεις και τα μεταφέρει σε ασφαλές μέρος» περιέγραψε, στην ίδια κατεύθυνση, ο ιερέας, καταλήγοντας πως «το ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος υποστηρίζει αυτή τη φρίκη, ευτυχώς δεν επεκτείνεται σε όλους όσους ομολογούν την Ορθοδοξία».



Ειδήσεις σήμερα:

Εγκρίθηκε νέος νόμος στην Κίνα για την προστασία των γυναικών


Τέσσερις ώρες έψαχναν στα χαλάσματα το παιδί στην Κρήτη - Ανατριχιαστικές εικόνες από το δωμάτιο που ισοπεδώθηκε


Ο διαστημικός σταθμός της Κίνας είναι σχεδόν έτοιμος - Θα φιλοξενήσει πάνω από 1.000 επιστημονικά πειράματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr