CO27: Ξέμειναν από φαγητό και νερό εστιατόρια και καφέ στο Σαρμ Ελ Σέιχ στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα

Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να φάνε ένα σνακ

Στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας χτυπάει από χθες η «καρδιά» της διεθνούς «διπλωματίας» με δεκάδες αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων αλλά και ακτιβιστές να έχουν συρρεύσει στην Αίγυπτο για να βρουν μία αποτελεσματική λύση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Μόνο που η οικοδέσποινα χώρα δεν υπολόγισε σωστά τον αριθμό των παρευρισκόμενων, με αποτέλεσμα ορισμένα καφέ και εστιατόρια να ξεμείνουν σήμερα από φαγητό και νερό.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», σύμφωνα με εκπροσώπους συνέδρων, ακτιβιστών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι κάμερες κατέγραψαν μεγάλες ουρές σε διάφορα σημεία στο Σαρμ Ελ Σέιχ, εκεί όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής για το κλίμα.

«Όλοι ρωτούν πού να βρουν φαγητό. Είναι πραγματικά δύσκολο να βρει κανείς τρόφιμα ειδικά για χορτοφάγους. Χθες υπήρχαν επιλογές μόνο για όσους καταναλώνουν κρέας», δήλωσε εκπρόσωπος ευρωπαϊκής χώρας, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η έλλειψη τροφίμων θα μπορούσε να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις, επισημαίνει επίσης το βρετανικό δημοσίευμα.

Εκπρόσωπος μιας ΜΚΟ που περίμενε στην ουρά, υποστήριξε ότι υπήρξαν κάποιοι που περίμεναν μέχρι και 45 λεπτά για να προμηθευτούν ένα σνακ.

«Είναι η τρίτη φορά που κάθομαι στην ουρά για να πάρω κάτι να φάω. Σε ορισμένα σημεία το νερό έχει τελειώσει. Ακόμα δεν έχω βρει φαγητό», λέει μία γυναίκα που περιμένει με ιώβεια υπομονή στην ουρά.

«Ελπίζω να βρω κάτι που θα με κρατήσει για όλη την ημέρα, ωστόσο έχουν απομείνει μόνο κρουασάν», προσθέτει.

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες που έχουν μεταβεί στην Αίγυπτο για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, θεωρούν ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν σχεδόν όλο τον πλανήτη, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.



Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, άδραξε την ευκαιρία να αστειευτεί για μία ακόμη φορά επισημαίνοντας στη ομιλία του ότι, «φταίει πιθανότατα ο αφόρητος καύσωνας για το πραξικόπημα που ενορχηστρώθηκε σε βάρος του με αποτέλεσμα την ανατροπή του και την απομάκρυνσή του από την Ντάουνινγκ Στριτ».

Στο μεταξύ, ο διάδοχός του, Ρίσι Σούνακ, που αποφάσισε την τελευταία στιγμή να παραβρεθεί στη σύνοδο κορυφής, είναι έτοιμος να ζητήσει από τις αιγυπτιακές αρχές να απελευθερώσουν τον Βρετανοαιγύπτιο συγγραφέα που ξεκίνησε χθες απεργία δίψας, ύστερα από την απεργία πείνας που έχει ξεκινήσει εδώ και έξι μήνες.

Τα πνεύματα παραμένουν τεταμένα κατά την διεξαγωγή της συνόδου κορυφής για το κλίμα σε μία αραβόφωνη χώρα που «φιμώνει» τις διαφορετικές φωνές στέλνοντας στη φυλακή τους αντιφρονούντες.

Όπως προειδοποιούν 13 Νομπελίστες Λογοτεχνίας, ο Βρετανοαιγύπτιος συγγραφέας, Αλάα Αμπντ Ελ Φατάχ, απεργός πείνας, μπορεί να πεθάνει στη φυλακή αφού αποφάσισε να σταματήσει να πίνει νερό από την πρώτη ημέρα της συνόδου (χθες, 6 Νοεμβρίου).

Ήδη, δεκάδες Νομπελίστες καλούν τους ηγέτες σε επιστολή τους να βοηθήσουν έτσι ώστε να αποφυλακιστούν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, σε μία παθιασμένη ομιλία του για την προστασία του περιβάλλοντος, κάλεσε σήμερα τους ηγέτες να βάλουν ένα τέλος σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «κουλτούρα του θανάτου».

«Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τη λεπτή μπλε ατμόσφαιρα ως ανοιχτό υπόνομο. Η κατάσταση γίνεται σταθερά όλο και χειρότερη. Έχουμε πρόβλημα αξιοπιστίας –όλοι μας– δεν κάνουμε αρκετά».

«Αν σταματήσουμε να ενισχύουμε την «κουλτούρα του θανάτου» και επιστρέψουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορούμε να επιβιώσουμε», επισημαίνει ο Γκορ.

«Είναι καιρός για ηθική διαύγεια και όχι για απερίσκεπτη αδιαφορία...

«Ευελπιστούμε», όπως τονίζει, «ότι οι λαοί της Βραζιλίας, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ , θα εκλέγουν ηγέτες που θα αναλάβουν δράση για το κλίμα. «Υπάρχει δρόμος για ένα μέλλον με ελπίδα».


Ειδήσεις σήμερα:

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Η σκοτεινή ιστορία του παραμυθά που εμπνεόταν από τη σκληρή παιδική πορνογραφία

Αλεξανδρούπολη: Nέο στρατηγικό σχέδιο για το λιμάνι - Ακυρώνεται ο διαγωνισμός

Twitter: Δεκάδες απολυμένοι κλήθηκαν να επιστρέψουν στη δουλειά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr