Κλιματική αλλαγή: Οι συμφωνίες που θα «σώσουν» τον πλανήτη μπορούν να έρθουν από την COP27

Κλιματική αλλαγή: Οι συμφωνίες που θα «σώσουν» τον πλανήτη μπορούν να έρθουν από την COP27

Ποιοι παράγοντες είναι ικανοί να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης - «Οι ηγέτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους»

Κλιματική αλλαγή: Οι συμφωνίες που θα «σώσουν» τον πλανήτη μπορούν να έρθουν από την COP27
Το σημαντικότερο ερώτημα στην 27η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27), που διεξάγεται στο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022, είναι σύμφωνα με την Greenpeace, το αν οι πιο πλούσιες και ιστορικά πιο ρυπογόνες χώρες, θα πληρώσουν για τις απώλειες και ζημιές που έχουν προκληθεί από την κλιματική αλλαγή.

Η οργάνωση θεωρεί ότι μπορεί να γίνει σημαντική πρόοδος σε θέματα δικαιοσύνης και στη στήριξη των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από προηγούμενες, τρέχουσες και μελλοντικές κλιματικές καταστροφές.

«Η κλιματική κρίση μπορεί να μετριαστεί μέσω της επιστήμης, της αλληλεγγύης και της λογοδοσίας, με ουσιαστικές οικονομικές δεσμεύσεις, για ένα καθαρό, δίκαιο και ασφαλές μέλλον για όλους», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με την Greenpeace, η COP27 μπορεί να έχει επιτυχία αν γίνουν οι παρακάτω συμφωνίες:

* Νέα οικονομική βοήθεια στις χώρες και κοινότητες που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, ώστε να αντιμετωπίσουν απώλειες και ζημίες από προηγούμενες, τρέχουσες και μελλοντικές κλιματικές καταστροφές, μέσα από τη δημιουργία μίας Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για τις Απώλειες και Ζημίες.

* Διασφάλιση ότι η δέσμευση για υποστήριξη 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τις φτωχότερες χώρες θα εφαρμοστεί, ώστε να στηριχθεί η προσαρμογή και η ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις χώρες αυτές, καθώς και εφαρμογή της δέσμευσης που έκαναν οι πλουσιότερες χώρες στην περσινή COP για διπλασιασμό της οικονομικής υποστήριξης για την προσαρμογή ως το 2025.

* Συνεισφορά όλων των χωρών με ισότιμο τρόπο σε μία γρήγορη και δίκαιη κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου και του να μπει άμεσα τέλος σε όλα τα νέα έργα ορυκτών καυσίμων, όπως συστήνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

* Να γίνει ξεκάθαρο και σαφές ότι ο περιορισμός της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5°C είναι η μόνη αποδεκτή ερμηνεία της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα και να αναγνωριστούν οι ημερομηνίες κατάργησης της παραγωγής και χρήσης λιγνίτη, αερίου και πετρελαίου, σε ευθυγράμμιση με τον 1,5°C.

* Να αναγνωριστεί ο ρόλος της φύσης και της βιοποικιλότητας στον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, καθώς και ως σημαντικό πολιτιστικό και πνευματικό σύμβολο, αλλά και το σπίτι της χλωρίδας και της πανίδας. Η προστασία και αποκατάσταση της φύσης πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και με την ενεργό συμμετοχή των αυτοχθόνων πληθυσμών και των τοπικών κοινοτήτων.

"Το αίσθημα ασφάλειας και το να εισακούγεσαι, είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία όλων μας αλλά και του πλανήτη. Αυτό πρέπει να συμβεί στην COP27, και μπορεί να γίνει αν οι ηγέτες αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η δικαιοσύνη, η λογοδοσία και η οικονομική ενίσχυση των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κλιματική κρίση στο παρελθόν, τώρα και στο μέλλον, είναι τρεις από τους βασικούς παράγοντες της επιτυχίας όχι μόνο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αλλά και στις μετέπειτα πράξεις", δήλωσε ο Yeb Sano, γενικός διευθυντής του γραφείου της Greenpeace στη ΝΑ Ασία και επικεφαλής της αποστολής της Greenpeace στην COP27.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Η σκοτεινή ιστορία του παραμυθά που εμπνεόταν από τη σκληρή παιδική πορνογραφία

Αλεξανδρούπολη: Nέο στρατηγικό σχέδιο για το λιμάνι - Ακυρώνεται ο διαγωνισμός

Twitter: Δεκάδες απολυμένοι κλήθηκαν να επιστρέψουν στη δουλειά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης