Αγγλία: Αλβανοί μετανάστες φτάνουν στη χώρα «κρυμμένοι» σε φορτηγά με χριστουγεννιάτικα είδη

Με διαφημίσεις στο TikTok  κυκλώματα υπόσχονται ασφαλές ταξίδι προς τη Βρετανία - Το «κόλπο» με τον συνοδηγό των φορτηγών και οι χιλιάδες λίρες που πληρώνουν για  να μπουν στη χώρα

Μια ολόκληρη επιχείρηση για τη διακίνηση Αλβανών μεταναστών, όχι με βάρκες, αλλά μέσα σε φορτηγά και με διαφημίσεις στο TikTok έχει στηθεί στη Βρετανία.

Οι επικεφαλής των κυκλωμάτων χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για να διαφημίσουν τρόπους για την είσοδο στη χώρα μεταναστών, όπως για παράδειγμα ως συνεπιβάτες σε φορτηγά που μεταφέρουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα. Με το αζημίωτο, βέβαια, γιατί το κόστος για ένα «πακέτο» φτάνει τις 18.000 λίρες (περίπου 20.500 ευρώ).

Οι διαφημίσεις, αναφέρει η Daily Mail, παρουσιάζουν τα κλασικά βρετανικά αξιοθέατα, από τη Γέφυρα του Λονδίνου ως το διώροφο λεωφορείο.

«Κάθε ημέρα προσφέρουμε ένα ταξίδι σαν δεύτερος οδηγός», λένε και προτρέπουν όσους ζουν σε Γαλλία και Βέλγιο να έλθουν σε επαφή με το κύκλωμα. Άλλη διαφήμιση μιλά κατευθείαν στους υποψήφιους μετανάστες, υπενθυμίζοντάς τους ότι η τιμή είναι 18.000 λίρες, αλλά το πέρασμα ασφαλές.



Είναι ένας τρόπος καλύτερος -και προπαντός πιο ασφαλής- από τον «κλασικό» της διακίνησης με βάρκες ή με την μεταφορά μέσα σε ειδικούς χώρους στα οχήματα. Δεν υποκαθιστά, πάντως, το θαλάσσιο ταξίδι για να διασχίσουν οι μετανάστες τη Μάγχη.

Η διακίνηση μέσα σε κρύπτες στα φορτηγά ήταν από τις αγαπημένες μεθόδους των διακινητών μέχρι τουλάχιστον την εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων στη Βρετανία (εκτός ΕΕ πλέον) αλλά και στη Γαλλία. Αυτό έστρεψε τις συμμορίες στη λύση του θαλάσσιου ταξιδιού – αλλά βέβαια και αυτό είναι επικίνδυνο ή εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Το κόστος, όπως δείχνουν οι διαφημίσεις, φτάνει τις 3.000 λίρες για ένα ταξίδι που και αυτό διαφημίζεται ως ασφαλές.

Η τακτική του «δεύτερου οδηγού», γράφει η Daily Mail, εφαρμόζεται για να μην κινεί τις υποψίες των υπαλλήλων στα σύνορα και τα τελωνεία.
Η μεγάλη αύξηση στους αριθμούς των μεταναστών που περνούν το στενό της Μάγχης έχει θορυβήσει την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.

Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν εργάζονται «μέρα νύχτα για να τερματιστεί η απαράδεκτη αύξηση στο πέρασμα της Μάγχης, αλλά οι αριθμοί δείχνουν κάτι διαφορετικό.

Μόνο φέτος 40.000 άνθρωποι πέρασαν από τη Γαλλία και από αυτούς οι 12.000 ήταν από την Αλβανία. Αναλογικά μεγάλος ήταν ο αριθμός των Αλβανών που απελάθηκαν από τη Βρετανία: 100 στους 350 αλλοδαπούς που η Βρετανία απέλασε τον Οκτώβριο, μεταξύ τους και ένας κακοποιός που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη εννιά ετών.


Ειδήσεις σήμερα:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr