Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Θρίαμβος για την ελληνική ομογένεια - Οι συμμαχίες που οδήγησαν στη νίκη-«κλειδί» του Φέτερμαν

Σημείο αναφοράς η επικράτηση του Φέτερμαν στην Πενσυλβάνια, έναντι του Τούρκου Μεχμέτ Οζ - Οι ιστορίες πίσω από τους εκπροσώπους της ομογένειας

Αναβαθμισμένη εξέρχεται η ελληνοαμερικανική κοινότητα από την πιο κρίσιμη εκλογική κούρσα των τελευταίων 50 ετών για το αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς στο πρώτο κρας τεστ της θητείας του προέδρου Μπάιντεν, οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ απέκτησαν, λόγω της συγκυρίας, διεθνή ατζέντα και εμβέλεια.

Σε συνθήκες ακραίας πόλωσης και παρά τις προσπάθειες διείσδυσης της Τουρκίας στα αμερικανικά κέντρα λήψης αποφάσεων, οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές επανεξελέγησαν στην συντριπτική πλειοψηφία τους, ενώ νεαρά στελέχη της Ομογένειας φιγουράρουν σε θέσεις -κλειδιά της πολιτειακής διοίκησης.

Στη μεγάλη, εκλογική επιτυχία για την ελληνική ομογένεια συνετέλεσαν οι δυναμικές συμμαχίες της με την αρμενική, την εβραϊκή και την κουρδική κοινότητα στην περίπτωση της εκλογικής μάχης στην Πενσυλβάνια με στόχο την επικράτηση του Δημοκρατικού υποψήφιου, Τζόν Φέτερμαν έναντι του τουρκικής καταγωγής, Μεχμέτ Οζ, ανοίγοντας νέους δρόμους για την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Αφετηρία οι Ανατολικές Ακτές

Πρώτη από τους Ελληνοαμερικανούς βουλευτές έκοψε το νήμα η 42χρονη Νικόλ Μαλλιωτάκη, στην 11η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, πετυχαίνοντας την ανανέωση της θητείας της στο Κογκρέσο, στο οποίο εισήλθε για πρώτη φορά το 2020. Κόρη μεταναστών, με πατέρα Έλληνα και μητέρα Κουβανή, η Νικόλ Μαλλιωτάκη είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και η μοναδική βουλευτής του κόμματός της που εκπροσωπεί το συγκεκριμένο τμήμα της Νέας Υόρκης στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η δυναμική της έγινε γρήγορα αντιληπτή από το κόμμα της, το οποίο την έχρισε το 2017 υποψήφια Δήμαρχο της Νέας Υόρκης, σε ηλικία μόλις 37 ετών. Η παρουσία της, άλλωστε, στα αυτοδιοικητικά πράγματα της «μητρόπολης του κόσμου» συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια, καθώς την περίοδο 2020-2021 διετέλεσε Μέλος της πολιτειακής συνέλευσης της Νέας Υόρκης από την 60η και την 64η περιφέρεια, θέση στην οποία τη διαδέχθηκε ένα επίσης πολλά υποσχόμενο πρόσωπο της ελληνικής Ομογένειας, ο 39χρονος Μιχάλης Τανούσης, ο οποίος επανεξελέγη στην ίδια θέση, στις ενδιάμεσες εκλογές.



Νοτιότερα, μια ακόμη θητεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων εξασφάλισε με άνετο προβάδισμα ο Κωνσταντίνος (Γκας) Μπιλιράκης, εκπροσωπώντας τη 12 Περιφέρεια της Φλόριντα. Γιος του Ελληνοαμερικανού Βουλευτή, Μάικ Μπιλιράκη και ξάδελφος του τραγουδιστή Βαλάντη με καταγωγή από την Κάλυμνο, ο 59χρονος Γκας Μπιλιράκης εκλέγεται στο αμερικανικό Κογκρέσο αδιάλειπτα από το 2006 μέχρι και σήμερα, έχοντας αναδειχθεί ως ο «πιο αποτελεσματικός Ρεπουμπλικανός νομοθέτης» στην πολιτεία του, η οποία αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στην κούρσα των Προεδρικών εκλογών του 2024, λόγω του κυβερνήτη της, Ρον ΝτεΣάντις. Η υψηλή αποδοχή που χαίρει από τους συναδέλφους του στη Βουλή των Αντιπροσώπων αποτελεί διαχρονικά διαβατήριό του στις κρίσιμες μάχες για την Ελλάδα και την Ομογένεια, καθώς το τελευταίο διάστημα πρωταγωνίστησε στην υιοθέτηση της τροπολογίας που μπλόκαρε την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.



«Δεν υποχωρούμε»

Θριαμβευτές επιστρέφουν στα έδρανα του Κογκρέσου και οι εμπνευστές της συγκεκριμένης τροπολογίας, δηλαδή ο Ελληνοαμερικανός Βουλευτής, Κρις Πάππας και ο Βουλευτής και γνωστός Φιλέλληνας, Φρανκ Παλόνε από τους Δημοκρατικούς, «μπλοκάροντας» τα σχέδια της Άγκυρας. Απόφοιτος του Harvard και παιδί μεταναστών που μεγάλωσε στο γνωστό εστιατόριο της οικογένειάς του, o 42χρονος Κρις Πάππας εκπροσωπεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων την 1η Περιφέρεια του Νιού Χάμσαϊρ από το 2019 και εξής, ενώ αποτελεί το πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Ο ίδιος δεν παραλείπει να επιδεικνύει το ενδιαφέρον του για τα ελληνικά θέματα, καθώς εκτός από την κατάθεση της τροπολογίας για τα μαχητικά F-16, με επιστολή του προς τις Επιτροπές Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ αντίστοιχα παραμονές των ενδιάμεσων εκλογών, επανέφερε το αίτημά του να διατηρηθεί η τροπολογία για τα F-16 στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), δηλώνοντας πως «χτίζουμε μια διακομματική συμμαχία στη Βουλή για αυτήν την τροπολογία και δεν υποχωρούμε».

Οι Φιλέλληνες

Διαχρονικός σύμμαχος των ελληνικών θέσεων, όπως απεδείχθη και στην περίπτωση των F-16, παραμένει ο επανεκλεγείς στην 6η Περιφέρεια του Νιού Τζέρσεϋ Δημοκρατικός Βουλευτής, Φράνκ Παλόνε, ενώ μια πολλά υποσχόμενη είσοδο για την Ομογένεια στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ συνιστά η εκλογή για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ, του γιού του γνωστού Γερουσιαστή και Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο οποίος αποτελεί υπέρμαχο των ελληνικών θέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο εκλογικός θρίαμβος του Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ, αν είχε εν πολλοίς προεξοφληθεί από τους περισσότερους αναλυτές, εντούτοις δημιουργεί υψηλές προσδοκίες στην Ομογένεια, καθώς εισέρχεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων ως Βουλευτής της 8ης Περιφέρειας του Νιού Τζέρσεϊ, η οποία αποτέλεσε την αφετηρία της πολιτικής σταδιοδρομίας του πατέρα του.

Φοιτητής στην Ελλάδα

Από μια «βαριά» οικογενειακή κληρονομιά υπέρ της προάσπισης των ελληνικών συμφερόντων, αλλά τη διαρκή του παρουσία στις ελληνοαμερικανικές υποθέσεις διακρίνεται και ο επανεκλεγείς Βουλευτής των Δημοκρατικών στην 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ, Τζον Σαρμπάνης. Έλκοντας την καταγωγή του από τη Λακωνία, ο 60χρονος Βουλευτής των Δημοκρατικών είναι απόφοιτος της Σχολής Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πρίνστον, ενώ σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στην Ελλάδα, με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright. Στη συνέχεια, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Harvard, επέστρεψε στη Βαλτιμόρη και άρχισε να εργάζεται στο ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο, πριν μπει στην ενεργό πολιτική.



Στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, την ανανέωση της θητείας της πέτυχε η ελληνικής καταγωγής και πρώτη γυναίκα Αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Τσακοπούλου- Κουναλάκη, μολονότι η νίκη της είχε μια «γλυκόπικρη γεύση» εξαιτίας της απώλειας της «μεγαλύτερης οπαδού της» δηλαδή της μητέρας της, όπως η ίδια δήλωσε μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος. Με αρκαδικές ρίζες, η Ελένη Κουναλάκη αποτελεί επιφανές στέλεχος των Δημοκρατικών στην πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ και έχει πολλάκις διακριθεί από την Ομογένεια, αλλά και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής για το πολιτικό έργο της.



Στα βήματα του… Ομπάμα

Σε πολιτειακό επίπεδο, μια ακόμη σημαντική επιτυχία μετρά η ελληνική Ομογένεια στο Ιλινόι, καθώς την εκλογή του στη θέση του Υπουργού Εσωτερικών εξασφάλισε ο 46χρονος Αλέξης Γιαννούλιας, με καταγωγή από τα Καλάβρυτα και τα Χανιά. Η πορεία του προς την κορυφή άρχισε να διαγράφεται από νωρίς, όταν το 2006 εξελέγη Υπουργός Οικονομικών του Ιλινόι, ως ο νεότερος πολιτειακός υπουργός σε όλη τη χώρα. Το 2010 κατάφερε να κερδίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στις προκριματικές εκλογές, διεκδικώντας την είσοδό του στη Γερουσία των ΗΠΑ, καθώς η θέση είχε μείνει κενή, λόγω της εκλογής του Μπάρακ Ομπάμα ως Προέδρου των ΗΠΑ. Ο τότε «πλανητάρχης» είχε στηρίξει ένθερμα την υποψηφιότητα του Αλέξη Γιαννούλια, όπως έπραξε και στις τελευταίες ενδιάμεσες εκλογές, «ποντάροντας» στην νέα γενιά στελεχών του Δημοκρατικού κόμματος.

«Μητέρα των μαχών» η Πενσιλβάνια

Την ίδια ώρα, ισχυρή εκπροσώπηση αποκτούν οι ελληνικές θέσεις και στη Γερουσία των ΗΠΑ, καθώς η εκλογή του Αντικυβερνήτη της Πενσιλβάνια, Τζον Φέτερμαν ως Γερουσιαστή της πολιτείας, έρχεται να ενισχύσει τις φωνές στο αμερικανικό Κογκρέσο απέναντι στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των Ελληνορθόδοξων στην Τουρκία.

Αντισυμβατικός στην εμφάνιση, γνωστός ως πολιτικός της «διπλανής πόρτας» στα 14 χρόνια της δημαρχιακής θητείας του στο Μπράντοκ και με μεταπτυχιακό στο Harvard Kennedy School, ο 53χρονος Τζον Φέτερμαν διακρίθηκε για την κοινωνική οπτική της διοίκησής του, αλλά και για τα πολλά τατουάζ στο δέρμα του, ένα για κάθε δολοφονία στο δήμο του, ως απόπειρες προσωπικής εγρήγορσης για την καταπολέμηση του φαινομένου. Μετουσιώνοντας την βιομηχανική κατάρρευση των βορειοανατολικών πολιτειών των ΗΠΑ σε έμπνευση δημιουργίας, ο Αντικυβερνήτης Φέτερμαν κέντρισε τα τελευταία χρόνια το ζωηρό ενδιαφέρον του Δημοκρατικού κόμματος, το οποίο τον έχρισε -για πρώτη φορά το 2016- υποψήφιο για τη θέση του Γερουσιαστή της Πενσιλβάνια. Η φετινή προεκλογική του κούρσα για τον ίδιο θώκο εξελισσόταν με τους καλύτερους οιωνούς για τον ίδιο μέχρι τον περασμένο Μάϊο, οπότε υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, με αρκετούς αναλυτές να προβληματίζονται για την επίδοσή του τους τελευταίους μήνες μιας σκληρής, προεκλογικής κούρσας.

Εκτός από την εκλογική παράδοση της Πενσιλβάνια, η οποία αποτελεί τον ορισμό της αμφίρροπης πολιτείας, απέναντι στον Τζον Φέτερμαν βρέθηκε ο τηλεαστέρας, Μεχμέτ Οζ, γνωστός ως «Doctor Oz», από το ομώνυμο τηλεοπτικό σόου που παρουσίαζε επί χρόνια, σε παναμερικανικά δίκτυα. Διατηρώντας διπλή υπηκοότητα, Τουρκική και Αμερικανική και έχοντας υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό, ο Μεχμέτ Οζ προκάλεσε σωρεία ερωτημάτων από μερίδα του Αμερικανικού Τύπου, εξαιτίας της προκλητικής στήριξης του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στο πρόσωπό του, εγείροντας παράλληλα δυναμικές αντιδράσεις από πλευράς των ομογενειακών οργανώσεων της Ελλάδας, της Αρμενίας, του Ισραήλ, όπως και Κούρδων που διαβιούν στις ΗΠΑ, οι οποίοι συνασπίστηκαν υπό το σύνθημα «Σταματείστε τον Οζ!».



Το τρίγωνο της Πενσιλβάνια

Παρότι η προεκλογική εκστρατεία του γνωστού τηλεγιατρού εξελίχθηκε λαμπερή και πλουσιοπάροχη, οι στενές σχέσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και η υποστήριξη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ μέχρι την τελευταία στιγμή συνέθεταν ένα προβληματικό «τρίγωνο» για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, προκαλώντας παράλληλα πλήθος συνειρμών για τις πραγματικές προθέσεις του Μεχμέτ Οζ αναφορικά με την υποψηφιότητά του για την Γερουσία των ΗΠΑ και μάλιστα στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια, αν και ο ίδιος γεννήθηκε στο Οχάιο, ως παιδί Τούρκων μεταναστών.

Σε αντίθεση με τη θολή εικόνα του «Doctor Oz», την καθαρή σύμπλευσή του με τις θέσεις της ελληνορθόδοξης κοινότητας, αλλά και το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία με επίκεντρο το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέφρασε ο Τζον Φέτερμαν, ζητώντας με γραπτή δήλωσή του στις 20 Οκτωβρίου την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της Αγια Σοφιάς ως μουσείο, αλλά και την πλήρη αναγνώριση από τη γειτονική χώρα του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως «περιοχή ανησυχίας». «Ως Γερουσιαστής των ΗΠΑ θα υποστηρίξω τον αγώνα των Ελληνορθοδόξων για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία» δεσμεύτηκε ο Αντικυβερνήτης Φέτερμαν, έχοντας εξασφαλίσει πλέον την έδρα του Γερουσιαστή της Πενσυλβάνια.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο χάρτης των ερευνών για φυσικό αέριο - Γεώτρηση στα Ιωάννινα και εξέδρα στον Πρίνο

Απόρρητη αναφορά της CIA: «Τζιχαντιστής» ο Τούρκος που ήθελε να πετάξει με την Emirates

Ζηλιάρα σύζυγος ξυλοκόπησε την γειτόνισσά της στον Βόλο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr